Tatar z krewetek, awokado i mango [WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Tatar z awokado i krewetek mango to orzeźwiający przepis pełen niuansów, gotowy w zaledwie kilka minut. Poza tym, że jest to bardzo łatwy i szybki przepis, zawiera niezwykle korzystne dla zdrowej diety składniki odżywcze. Dzięki swojej prostocie w przygotowaniu, ale i wyszukaniu, tatar będzie idealnym starterem na rozpoczęcie wieczoru wigilijnego w gronie najbliższych. Sprawdź cały przepis!

Gotowanie Ann: tatar z krewetek, awokado i mango

– Już dzisiaj przygotujemy prostą i zarazem wykwintną przystawkę, którą można podać na specjalną okazję, na przykład na wigilijny stół – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić tatar z krewetek, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia tatara z krewetek.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Przepis na tatar

Składniki na 4 porcje: 

  • 16 obranych małych krewetek 
  • ½ dojrzałego mango 
  • 1 duże awokado  
  • 2 szalotki  
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego 
  • 2 łyżki musztardy 
Całe wideo, a także przepis na pyszny tatar, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy sos mieszając dokładnie posiekaną szalotkę, sos sojowy, ocet i musztardę.  
  2. Krewetki gotujemy lub blanszujemy we wrzątku przez około 3 minuty. Następnie kroimy je w kostkę i łączymy z przygotowanym dressingiem.  
  3. Mango i awokado także kroimy w kostkę.  
  4. Mieszamy marynowane krewetki z awokado i mango, po czym układamy na talarzu w owalny kształt – jeśli mamy okrągły pierścień kucharski, to możemy z jego pomocą uformować okrąg. 
  5. Możesz też zaserwować tatar warstwowo, układając po kolei awokado, na nim krewetki, a następnie mango. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 150 kcal 150 g 12.6 g 5.9 g 11.9 g 

Tatar z krewetek

Pochodzenie dania: Wybrzeże Morza Karaibskiego  

O daniu: Tatar z awokado i krewetek mango to orzeźwiający przepis pełen niuansów, gotowy w zaledwie kilka minut. Krewetki można podgotować lub spożywać na surowo, zamarynowane jedynie w limonce.  Mango zapewnia w tym przepisie słodycz, a awokado niezrównaną konsystencję. Jeśli nie masz pod ręką mango, możesz zamienić ten owoc także na różowy grejpfrut, a nawet pomarańczę. Dzięki swojej prostocie w przygotowaniu, ale i wyszukaniu, tatar będzie idealnym starterem na rozpoczęcie wieczoru wigilijnego w gronie najbliższych.  

Ciekawostka zdrowotna: Poza tym, że jest to bardzo łatwy i szybki przepis, zawiera niezywke korzystne dla zdrowej diety składniki odżywcze. Krewetki są źródłem białka, które wspomaga rozwój mięśni, a zawarty w nich jod reguluje metabolizm i cholesterol. Z kolei awokado jest bogate w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Mango wspomaga zdrowie układu trawiennego i ma właściwości przeciwzapalne.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszny tatar!

To proste!

tatar z krewetek, awokado i mango
fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *