Mermelada z czerwonej cebuli i pomidorów [WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Mermelada, inaczej nazywana chutney, to gęsty sos przygotowywana z wolno gotowanych owoców lub warzyw, octu i intensywnych przypraw. Może być podawany jako sos do maczania różnych przekąsek, w kuchni indyjskiej jako przyprawa do curry,  a nawet jako pasta do smarowania tostów. Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje chutney!

Gotowanie Ann: mermelada z czerwonej cebuli i pomidorów

– Cześć! Już w najbliższą sobotę zapraszam Was do gotowania z Ann. Tym razem przyrządzimy mermeladę z czerwonej cebuli i pomidorów w towarzystwie grillowanego sera halloumi. Bądźcie z nami, do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia mermelady.

Mermelada z czerwonej cebuli i pomidorów

Składniki na 8 porcje:

  • 2 czerwone cebule 
  • 50 ml oliwy extra virgen (np. odmiany Picual) 
  • 350 g dojrzałych pomidorów 
  • 150 g cukru kokosowego 
  • 2 ząbki czosnku (zgniecione) 
  • ½  łyżeczki płatków chili 
  • 100 ml octu z czerwonego wina 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • opcjonalnie 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 
  • kostka halloumi 
  • bagietka

Całe wideo, a także przepis na indyjskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a pomidora w kostkę. 
  2. Podgrzewamy oliwę na patelni, a po chwili dorzucamy piórka cebuli. 
  3. Następnie dosypujemy cukier kokosowy i dalej karmelizujemy. 
  4. Do cebuli dodajemy czosnek, imbir,  płatki chili i sos sojowy. 
  5. Jeszcze chwilę podsmażamy i wrzucamy pomidory. Redukujemy. 
  6. Po zredukowaniu się płynu, dolewamy ocet z czerwonego wina. 
  7. Dusimy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta konsystencja, którą ściągamy i przekładamy do słoika. 
  8. Po schłodzeniu serwujemy jako dodatek do serów, grzanek, mięs czy grillowanych warzyw. 
  9. Ser kroimy w plastry o grubości około 1 cm, a każdy z nich smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. 
  10. Rozgrzewamy patelnię grillową i przekładamy na nią halloumi. Pozostawiamy chwilę do zrumienienia, z obu stron.  
  11. Na bagietce serwujemy plaster halloumi, a na niego wykładamy porcję sosu chutney. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 275 kcal 150 g 7.7 g 12.3 g  34.3 g 

Mermelada z czerwonej cebuli i pomidorów

Pochodzenie dania: Indie (Chutney), Cypr (halloumi)

O daniu: Chutney to gęsty sos przygotowywana z wolno gotowanych owoców lub warzyw, octu i intensywnych przypraw. Pochodzące z Indii chutney podróżowało po całym świecie, a każdy kraj ma swoje własne podejście do tego wszechstronnego dipu. Chutney może być podawany jako sos do maczania różnych przekąsek, w kuchni indyjskiej jako przyprawa do curry,  a nawet jako pasta do smarowania tostów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb i warzyw. W naszym przypadku bazę sosu stanowiły będą pomidory i czerwona cebula, wyjątkowe połączenie, które zaskoczy Was eksplozja smaków i aromatów! To rodzaj domowej marmolady, tym razem w towarzystwie cypryjskiego sera halloumi. 

Ciekawostka zdrowotna: Czerwona cebula jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. kwercetyny) – a te pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Czerwona cebula zawiera ponadto witaminy A i C, a także związki siarki, są to składniki odżywcze poprawiające zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Jeśli z kolei chcesz poprawić zdrowie jelit, to dodanie czerwonej cebuli do diety jest świetnym pomysłem. Czerwona cebula zawiera błonnik pokarmowy, ważny dla zdrowego układu trawiennego, ale też prebiotyki, które pomagają odżywiać dobre bakterie jelitowe.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj mermeladę z czerwonej cebuli i pomidorów!

To proste!

Mermelada z czerwonej cebuli i pomidorów
fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *