Fit deser: puszysty mus czekoladowy z malinami 

Tradycyjny mus czekoladowy możemy przygotować na bazie jajek, cukru oraz czekolady. Ten przepis jest dietetyczną wariacją tego deseru, ale powstał z myślą o osobach, które mają alergie na białka jaj lub są na diecie i starają się unikać cukru. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużną przygotuj pyszny deser!

Mus czekoladowy

Warto na samym początku zadać pytanie – czy można w ogóle będąc na diecie redukcyjnej jeść czekoladę? Odpowiedź brzmi… Tak! 

Czekolada, zwłaszcza ta o wysokiej zawartości kakao, może mieć kilka zdrowych aspektów. Wybieraj czekoladę o wyższym procentowym udziale kakao, najlepiej powyżej 70%. Więcej kakao oznacza zazwyczaj niższą zawartość cukru. Taki rodzaj czekolady polecam również dla pacjentów z insulinoopornością, gdyż nie będzie znacznie wpływała na poziom glikemii po spożyciu (oczywiście spożywana w umiarkowanych ilościach). 

W przepisie zamiast cukru wykorzystujemy erytrytol, który ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi. To dobre rozwiązanie dla osób dbających o kontrolę poziomu glukozy. Ponadto maliny są bogatym źródłem antyoksydantów, co przyczynia się do ochrony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. 

Puszysty mus czekoladowy – przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 150ml aquafaby (zalewy z ciecierzycy) 
  • 100g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao 
  • 5g erytrytolu lub ksylitolu 
  • 100g malin mrożonych  

Przepis

  1. Aby przygotować mus czekoladowy, zacznij od ubicia za pomocą miksera na pianę z dodatkiem słodzika.
  2. Aby uzyskać aquafabę wystarczy odcedzić na sitku konserwową ciecierzycę i wykorzystać powstały płyn.
  3. Następnie rozpuść 100g gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej. Poczekaj aż nieco ostygnie i dodaj do ubitej piany, wymieszaj za pomocą rózgi.
  4. Na dno szklanek wsyp 2 łyżki mrożonych malin, następnie dodaj powstały mus.
  5. Podawaj mus schłodzony i udekorowany dodatkowymi malinami. Smacznego! 

Wartość odżywcza w 1 porcji: 

  • Energia: 170 kcal 
  • Białko: 2,83g 
  • Tłuszcze: 8,82g 
  • Węglowodany: 21,55g 
  • Błonnik: 3,77g 

Puszysty mus czekoladowy z malinami na drewnianej desce.
Puszysty mus czekoladowy/fot. Anna Kałużna

A jeśli chcesz zobaczyć jak prosty w przygotowaniu jest ten fit deser czekoladowy – zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.

Sprawdź inne przepisy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *