Pieczone placki ziemniaczane z warzywami i skyrem [WIDEO]

Pieczone placki ziemniaczane to będzie hit! Dietetyczne, lekkostrawne i bogate w mnóstwo wartości odżywczych danie podbije Twoje serce. Kleks skandynawskiego skyra i chrupiący szpinak idealnie dopełniają danie. Sprawdź sam jakie to proste! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”.

Skandynawia na talerzu: Pieczone rostii warzywne ze skyrem

-Podczas kolejnego gotowania z Ann pokaże Ci przepis na pieczone placki ziemniaczane, czyli tak zwane rostii. Są to skandynawskie placki, które bazują na nie tylko na ziemniakach, tak jak my jesteśmy tego nauczeni. Rostii powstają z ziemniaków i warzyw – zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić pieczone placki ziemniaczane z warzywami dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis na placki ziemniaczane z warzywami i skyrem

Składniki na 5 porcji:

  • 600 g ziemniaków (ok. 4-5 dużych) 
  • 3 duże marchewki 
  • 1/2 cytryny 
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • 4 łyżki oliwy extra virgine 
  • 4 łyżki oleju 
  • 100 g liści szpinaku baby 
  • 200 g skyra 
  • 1 natka pietruszki 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). 
  2. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce (możesz też użyć malaksera). Posyp szczodrą szczyptą soli, wymieszaj i ugnieć. Odstaw na 5 minut. 
  3. Do dużej miski nalej 3-4 łyżki oleju, dosyp trochę soli i pieprzu.
  4. Starte warzywa odciskaj partami z nadmiaru soku i przekładaj do miski z olejem. Następnie dobrze je wymieszaj i układaj na blasze u wymiarach 30×40 cm (najlepiej na takiej z piekarnika).
  5. Wstaw do piekarnika na 35-45 minut (czym bardziej przypieczone tym lepsze). 
  6. W średniej misce wymieszaj musztardę Dijon, oliwę i sok z cytryny. Dodaj nieco soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na wierzchu ułóż listki szpinaku, ale nie mieszaj, żeby nie zwiędły.
  7. Nałóż na danie kleksy jogurtu i posyp całość posiekaną pietruszką. 

Wartość odżywcza Kalorie  Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja285 kcal 8,12 g 15,6 g29,8 g 

Na zdjęciu pieczone rostii warzywne ze skyrem
Placki ziemniaczane z warzywami, fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *