
Rukola to zdrowe warzywo, które zawiera niewiele kilokalorii, a całe mnóstwo witamin! Przygotuj z niej razem z naszą dietetyczką pyszne, zielone pesto. W dzisiejszym odcinku zobaczysz krok po kroku jakie to proste! Gotowa pasta z rukoli to znakomita baza do przygotowania m.in. makaronu z zielonym pesto oraz dressingów do sałatek!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Makaron z zielonym pesto
– Jeśli brakuje Ci pomysłu na ekspresowy w przygotowaniu, tani i zdrowy obiad, koniecznie obejrzyj najnowszy odcinek Gotowania z Dietetyczką w Ann. Przygotujemy wspólnie pyszne, zdrowe zielone pesto, które będzie miało znacznie mniej kilokalorii niż to, które można kupić w sklepach – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić makaron z zielonym pesto ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 3 porcje:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 120 g rukoli
- 30 g natki pietruszki
- 70 g nasion słonecznika
- 30 g oliwy z oliwek
- 10 g miodu
- 5 g czosnku
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Na suchej patelni podprażamy słonecznik.
- W naczyniu umieszczamy część rukoli, dodajemy oliwę i miksujemy, a następnie stopniowo dodajemy kolejne partie rukoli i natki.
- Dorzucamy słonecznik, czosnek oraz miód i ponownie miksujemy.
- Gotowe pesto mieszamy dokładnie z makaronem.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 480 kcal | 240 g | 18 g | 21.3 g | 55.5 g |
Ciekawostka zdrowotna: Rukola jest niskokaloryczna, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. 100 gramów rukoli zawiera zaledwie około 25 kalorii. Jest przy tym bogatym źródłem witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi. Jest również dobrym źródłem witaminy C, która wspiera układ odpornościowy oraz witaminy A, która jest korzystna dla zdrowia oczu i skóry. Zawiera także znaczną ilość błonnika, który pomaga w regulowaniu procesów trawiennych, zapobiegając zaparciom.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: