Gotowanie Ann: Mejillones a la marinera – małże w marynarskim stylu [WIDEO]

Mejillones a la marinera to danie pochodzące z Galicji. Klasyk o morskim aromacie, szybki i łatwy w wykonaniu, a przede wszystkim pyszny. Jak przygotować małże w marynarskim stylu? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Mejillones a la marinera – małże w marynarskim stylu

Buenas tardes, witam Was serdecznie! W dzisiejszym odcinku będziemy przygotowywać Mejillones a la marinera, czyli małże w marynarskim stylu pochodzące z Galicji – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić pyszne małże w marynarskim stylu, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg małży 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 200 ml białego wina 
  • 100 ml domowego sosu pomidorowego 
  • 1 łyżka słodkiej papryki (może być ostra, jeśli lubisz) 
  • woda z gotowania małży 
  • natka pietruszki  
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej 
  • 1 bagietka 
  • sól, pieprz  
Całe wideo, a także przepis na Mejillones a la marinera znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Małże gotujemy w 300 ml wody, dodając odrobinę soli. Wyjmujemy je, gdy tylko się otworzą.  
  2. Po ugotowaniu odcedzamy wodę, przepuszczając ją przez papierowy filtr do kawy lub sitko, aby usunąć zanieczyszczenia i zachować bulion. 
  3. Cebulę i czosnek drobno siekamy. 
  4. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, po czym dorzucamy cebulę, a następnie czosnek. 
  5. Gdy cebula zmięknie, dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej (lub 2 łyżki mąki) i dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy paprykę w proszku.  
  6. Następnie dolewamy białe wino, a gdy nieco odparuje, także 200ml wody z gotowania małży wraz z pomidorami.  
  7. Dorzucamy liście laurowe i pozwalamy, aby całość gotowała się przez 10 minut. 
  8. Czas na nasze małże. Z każdej odrywamy jedną część pustej muszli, a drugą wkładamy do naszego sosu. 
  9. Przykrywamy patelnię i pozwalamy małżom gotować się na parze jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy. 
  10. Małże możemy serwować bezpośrednio z patelni na wierzchu posypując natką pietruszki. Podajemy ze świeżą bagietkę.  

                  Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
                  1 porcja 460 kcal 280 g 46.5 g 8.5 g 43 g 

                  Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania

                  O daniu: Małże a la marinera to przepis pochodzenia galicyjskiego (szczególnie w okolicach Rias Bajas), który rozpowszechnił się na całym półwyspie, będąc jednym z najbardziej tradycyjnych dań hiszpańskiej gastronomii. Galicja jest największym producentem tego mięczaka, 95%-97% małży spożywanych w Hiszpanii pochodzi właśnie z galicyjskich ujść rzek. Wyróżniają się one wysoką jakością i bezkonkurencyjnym smakiem. Faktem jest, że najlepsze małże znajdują się tam, gdzie są hodowane w zimnych, bogatych wodach, w których mięczaki żerują w sposób naturalny i zrównoważony.

                  Mówi się, że małże to skorupiaki biednych, a w rzeczywistości to przysmak bogów. Klasyk o morskim aromacie, szybki i łatwy w wykonaniu, a przede wszystkim pyszny. Posiada charakterystyczny morski aromat, od którego pochodzi nazwa „a la marinera’’.

                  Ciekawostka zdrowotna: Małże, uważane za białko wysokiej jakości, są łatwo trawione. Mają wysoką zawartość żelaza, dlatego polecane są osobom z anemią. Z drugiej strony zawierają witaminę B12, która zwalcza stany zmęczenia. Małże a la marinera to tradycyjna receptura, której skład jest ciekawy pod względem odżywczym ze względu na bogactwo witamin, minerałów i białka, które dostarczają nam małże, a także obecność sezonowych warzyw tworzących aromatyczny sos.

                  Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Mejillones a la marinera!

                  To proste!

                  Mejillones a la marinera / fot. Sergiusz Kananowicz

                  Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

                  0 Komentarzy

                  Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *