Mejillones a la marinera to danie pochodzące z Galicji. Klasyk o morskim aromacie, szybki i łatwy w wykonaniu, a przede wszystkim pyszny. Jak przygotować małże w marynarskim stylu? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Mejillones a la marinera – małże w marynarskim stylu
– Buenas tardes, witam Was serdecznie! W dzisiejszym odcinku będziemy przygotowywać Mejillones a la marinera, czyli małże w marynarskim stylu pochodzące z Galicji – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić pyszne małże w marynarskim stylu, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg małży
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml białego wina
- 100 ml domowego sosu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki (może być ostra, jeśli lubisz)
- woda z gotowania małży
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 bagietka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Małże gotujemy w 300 ml wody, dodając odrobinę soli. Wyjmujemy je, gdy tylko się otworzą.
- Po ugotowaniu odcedzamy wodę, przepuszczając ją przez papierowy filtr do kawy lub sitko, aby usunąć zanieczyszczenia i zachować bulion.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, po czym dorzucamy cebulę, a następnie czosnek.
- Gdy cebula zmięknie, dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej (lub 2 łyżki mąki) i dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy paprykę w proszku.
- Następnie dolewamy białe wino, a gdy nieco odparuje, także 200ml wody z gotowania małży wraz z pomidorami.
- Dorzucamy liście laurowe i pozwalamy, aby całość gotowała się przez 10 minut.
- Czas na nasze małże. Z każdej odrywamy jedną część pustej muszli, a drugą wkładamy do naszego sosu.
- Przykrywamy patelnię i pozwalamy małżom gotować się na parze jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy.
- Małże możemy serwować bezpośrednio z patelni na wierzchu posypując natką pietruszki. Podajemy ze świeżą bagietkę.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 460 kcal | 280 g | 46.5 g | 8.5 g | 43 g |
Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania
O daniu: Małże a la marinera to przepis pochodzenia galicyjskiego (szczególnie w okolicach Rias Bajas), który rozpowszechnił się na całym półwyspie, będąc jednym z najbardziej tradycyjnych dań hiszpańskiej gastronomii. Galicja jest największym producentem tego mięczaka, 95%-97% małży spożywanych w Hiszpanii pochodzi właśnie z galicyjskich ujść rzek. Wyróżniają się one wysoką jakością i bezkonkurencyjnym smakiem. Faktem jest, że najlepsze małże znajdują się tam, gdzie są hodowane w zimnych, bogatych wodach, w których mięczaki żerują w sposób naturalny i zrównoważony.
Mówi się, że małże to skorupiaki biednych, a w rzeczywistości to przysmak bogów. Klasyk o morskim aromacie, szybki i łatwy w wykonaniu, a przede wszystkim pyszny. Posiada charakterystyczny morski aromat, od którego pochodzi nazwa „a la marinera’’.
Ciekawostka zdrowotna: Małże, uważane za białko wysokiej jakości, są łatwo trawione. Mają wysoką zawartość żelaza, dlatego polecane są osobom z anemią. Z drugiej strony zawierają witaminę B12, która zwalcza stany zmęczenia. Małże a la marinera to tradycyjna receptura, której skład jest ciekawy pod względem odżywczym ze względu na bogactwo witamin, minerałów i białka, które dostarczają nam małże, a także obecność sezonowych warzyw tworzących aromatyczny sos.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Mejillones a la marinera!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: