Gotowanie Ann: Sopa de espárragos – zupa szparagowa [WIDEO]

Sopa de espárragos, czyli zupa szparagowa, jest dość prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Jak przyrządzić ją krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Sopa de espárragos

Cześć! Szparagi koniecznie muszą znaleźć się w naszym wiosenny menu, a to ze względu na szereg wartości odżywczych. A więc dziś będziemy przyrządzać Sopa de espárragos, czyli – jak sama nazwa wskazuje – zupę szparagową – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić zupę szparagową dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek szparagów 
  • 3 jajka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 8 kromek bagietki 
  • gruby plaster szynki Serrano 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • woda 
Całe wideo, a także przepis na Sopa de espárragos znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Szparagi myjemy i kroimy na kawałki, około 2-cm, pozbywając się twardych końcówek.  
  2. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy obrane ząbki czosnku oraz 3 kromki bagietki i smażymy.  
  3. Po usmażeniu przekładamy do naczynia blendera, dolewamy trochę wody i blendujemy do uzyskania jednolitej struktury. Doprawiamy. 
  4. Na patelnię wrzucamy szparagi i podsmażamy razem z mieloną papryką przez około 10-12 minut.  
  5. Dolewamy wcześniej przygotowany sos  i zalewamy całość szklanką wody lub bulionem.   
  6. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i doprawiamy. 
  7. Gdy zupa zacznie się gotować, wbijamy jajka, aby się ścięły. Na wierzchu układamy 4 kromki bagietki. 
  8. Serwujemy w głębokim talerzu, przekładając do niego szparagi, bagietkę, jajko i wywar. Opcjonalnie dekorujemy długodojrzewająca szynką.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 240 kcal 300 g 14 g 8.8 g 27 g 

Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania

O daniu: Przygotowywana z dzikich szparagów zupa jest pochwałą tego warzywa, które w krajach Basenu Morza Śródziemnego pełni istotną funkcję w lokalnej gastronomi. Już od starożytnego Rzymu warzywo to było przygotowywane na wiele sposobów. Ulubione warzywo .in Juliusza Cezara. W naszym przypadku mamy do czynienia z daniem regionalnych pochodzącym z Arcos de la Frontera z Andaluzji, gdzie dzikie szparagi są niezwykle popularne.

Ciekawostka zdrowotna: Szparagi zdecydowanie powinny znaleźć się w naszym wiosenny menu, a to ze względu na szereg wartości odżywczych. Zawierają sporo białka, a przy tym są niskokaloryczne, lecz to niejedyna ich zaleta. Szparagi to warzywa pełne żelaza i kwasu foliowego, polecane osoba z anemią, świetnie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Sopa de espárragos!

To proste!

Sopa de espárragos
Sopa de espárragos / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *