Polskie superfoods. Czyli zdrowe produkty znad Wisły [LISTA]

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przez ostatnie kilka lat na popularności zyskały superfoods, czyli superżywność. Są to produkty nieprzetworzone, bogate w składniki, które mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jednak niewiele osób wie, że to nie tylko egzotyczne nasiona chia, jagody goi czy spirulina. To także polski jarmuż, miód, żurawina, dynia czy aronia. Jakie mają właściwości? Poznajmy polskie superfoods. Lista znajduje się poniżej.

Aronia, czyli czarne złoto. Polskie superfoods

Nazywana polskim czarnym złotem, aronia jest bogata w polifenole, którym zawdzięcza swą barwę. Zwalczają wolne rodniki, zapobiegając stanom zapalnym odpowiedzialnym m. in. za rozwój choroby nowotworowej. Zawiera ich znacznie więcej niż żurawina czy granaty, również zaliczanych do superfoods.  

Mają zbawienny wpływ na metabolizm cukrów, co jest dobrą informacja dla diabetyków. Hamuje także rozrost komórek nowotworowych, zwłaszcza u pacjentek z rakiem piersi oraz osób z rakiem okrężnicy. Zmniejsza też toksyczność kadmu i jego kumulację w wątrobie oraz nerkach. W ten sposób chroni te organy przed uszkodzeniem. Korzystnie działają również na układ krwionośny. Przyczyniają się również do spadku poziomu złego cholesterolu we krwi. Aronia ma potwierdzone działanie przeciwwirusowe oraz antybakteryjne, a więc chroni naszą odporność. 

Zawsze miej zdrowie w kieszeni z bezpłatną aplikacją Ann Asystent Zdrowia.

Jarmuż to idealna przekąska

Ta karbowana odmiana kapusty jest bogatym źródłem polifenoli, czyli związki, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Zawiera duże ilości błonnika, wapnia, potasu, magnezu, a także witaminy K i C. Chociaż cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, to ma niewielu wielbicieli ze względu na specyficzny smak. Jednak nawet sceptycy przekonają się do niego, jeśli włożymy trochę wysiłku. Świetnie sprawdzi się w sokach i koktajlach owocowo-warzywnych. Doskonałą przekąską okażą się również chipsy z jarmużu, proste i szybkie w przygotowaniu.  

W jaki sposób jarmuż wpływa na nasze zdrowie? Kwas askorbinowy, czyli witamina C, zmiata wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie stanów zapalnych. Dzięki temu zmniejsza stężenie CRP (wskaźnik stanu zapalnego). Warto zaznaczyć, że 100 g jarmużu to aż 160% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Ponadto, zapobiega też uszkodzeniom DNA. Badania naukowe pokazują, że nawet jego niewielka ilość zwiększa właściwości przeciwzapalne. Jarmuż hamuje również powstawanie miażdżycy, bo obniża poziom złego cholesterolu LDL.  

Poza polifenolami warzywo to zawiera także luteinę, która jest bardzo ważna dla naszego wzroku. Ogranicza również powstawanie otyłości I cukrzycy typu II. Może wspomóc działanie układu oddechowego. Wykazuje działanie także działanie antybakteryjne.  

Miód działa jak antybiotyk

Stosujemy go zazwyczaj w okresie jesienno-zimowym jako środek wspomagający odporność. Ale powinien zagościć w naszej diecie na stałe. Warto wiedzieć, że nie możemy przesadzać z jego ilością, bo zawiera cukry proste (glukozę I fruktozę). Jest też bardziej kaloryczny niż cukier rafinowany. Jedna łyżeczka dostarcza aż 40 kcal, czyli dwa razy więcej niż łyżeczka cukru. Dlatego warto dodawać miód jako dodatek np. do herbaty.  

Musimy pamiętać, że prawdziwy miód ulega krystalizacji. Na sklepowych półkach wcale nie jest łatwo znaleźć taki produkt. Wiele z nich powstaje z syropu ziemniaczanego. Zawiera też metale ciężkie, szkodliwe dla naszego zdrowia.  

Dlaczego warto jeść miód wysokiej jakości? Ma on udowodnione właściwości antybakteryjne. Działa więc podobnie jak antybiotyk, ale nie ma skutków ubocznych. Zawiera aż 200 aktywnych składników! Jest bogactwem minerałów, enzymów, witamin, składników organicznych i antyoksydantów.  

Jakie działa na nasze zdrowie? Acetylocholina wzmacnia nasze serce. Jest też niezastąpiony w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Wzmacnia też naszą odporność i wzmaga apetyt. Jest to szczególnie istotne u osób starszych. Nadal prowadzone są badania nad właściwościami miodu akacjowego oraz propolisu w leczeniu zakażenia bakterią Helicobacter Pylori odpowiedzialnej za chorobę wrzodową żołądka.  

Żurawina wspomaga układ moczowy

Kolejna polska superżywność, która nie cieszy się popularnością ze względu na cierpki smak. Z reguły dodawana jest do potraw w postaci suszonej. Jednak to w formie świeżej wykazuje najwiecej właściwości prozdrowotnych. Znajdziemy w niej bombę witaminy C, a także witaminy z grupy B. Jest również bogata w antyoksydanty, które przeciwdziałają stanom zapalnym. Jest niskokaloryczna i pozwala szybko zaspokoic głód. Wspomaga układ moczowy w trakcie infekcji, ale również blokuje rozwój bakterii. Pobudza pracę nerek I zwiększa częstotliwość oddawania moczu.  

Badania wykazuja, że ma korzystny wpływ na nasz wzrok i zapobiega przed zaćmą. Działa też korzystnie na stan naszego uzębienia – chroni przed chorobami dziąseł I próchnicą. Niestety,w żurawinie znajduje się dużą ilość szczwianów, dlatego powinny na nią uważać osoby z kamieniami nerkowymi I oseoporozą. 

Przeczytaj cały artykuł w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Polskie superfoods. Dynia w walce z przeziębieniem

Jedna z najbardziej zaskakującej superżywności! To bogactwo witaminy A. Jedna szklanka puree z dyni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dzięki zawartości witaminy C, zwiększa naszą odporność. Białko, błonnik, a także karotenoidy wspomagają funkcjonowanie serca i wzroku. Warto wspomnieć również o mikroelementach, takich jak: potas, magnez, wapń oraz witaminę B1 i B2. Natomiast pestki dyni, traktowane jako dodatek, obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.  

Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia na podst. mat. pras. https://dietetycy.org.pl/

Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:

Fot. Igor Normann / Shutterstock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *