Zdrowe odżywianie Ann. Jedzenie sezonowe a nasz organizm [GOTOWANIE ANN]

Wiele trendów dietetycznych pojawia się i znika, ale ten pozostaje niezmiennie aktualny. Jedzenie sezonowe – odżywcze, dodające energii, zgodne z naturalnym rytmem przyrody. Jakie są jego korzyści zdrowotne? W jaki sposób komponować posiłki z sezonowych produktów? Jedzenie sezonowe a nasz organizm – dowiedz się więcej z Poradnikiem Ann!

  • Nasze posiłki powinniśmy komponować na bazie produktów, które w danym okresie są lokalnie uprawiane i łatwo dostępne.
  • Pamiętajmy o przetworach, które pozwalają cieszyć się ulubionymi składnikami przez cały rok!
  • Warto uwzględnić również wpływ pór roku na nasze samopoczucie.
  • Do sezonowego jedzenia powinniśmy dodać sezonową aktywność fizyczną.

Jedzenie sezonowe – dlaczego warto?

W dzisiejszych czasach, dostępność świeżych warzyw i owoców nie stanowi żadnego problemu. Półki supermarketów są pełne kolorowych produktów przez cały rok. Choć jedzenie pomidorów w grudniu, czy truskawek w marcu jest możliwe, niejednokrotnie mija się ono z celem. Nietrudno zauważyć, że produkty kupowane poza sezonem odbiegają pod względem smaku i wyglądu od naszych oczekiwań. Takie uprawy wymagają sztucznych warunków oraz wspomagania za pomocą chemicznych środków. Oprócz gorszego smaku, dostajemy zatem również żywność znacznie uboższą w składniki odżywcze.

Cały artykuł odstępny za darmo w bezpłatnej aplikacji Ann.

Osobnym aspektem współczesnego rynku żywnościowego jest dostępność wielu egzotycznych produktów. Choć stanowią one cenne urozmaicenie naszej diety, warto zastanowić się, w jaki sposób trafiają one na nasze talerze. Często zrywane jako niedojrzałe, spędzają wiele godzin w transporcie i są specjalnie konserwowane, by w ogóle dotrzeć do polskich sklepów. I choć liczi, marakuje czy pomelo mogą wydawać się atrakcyjne, zastanówmy się, czy cennych źródeł smaku i witamin nie warto poszukać w produktach dostępnych na miejscu.

Jedzenie sezonowe – zasady.

Zasady jedzenia sezonowego są proste. Nasze posiłki powinniśmy komponować na bazie produktów, które w danym okresie są lokalnie uprawiane i łatwo dostępne. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, codziennie powinniśmy spożywać 400 g warzyw i owoców. Skąd wiedzieć, na które produkty jest aktualnie sezon? Warto wybrać się na lokalny bazarek i zasięgnąć porady tamtejszych sprzedawców. Dodatkową pomoc może stanowić poniższa ściąga:

WIOSNA: od marca na rynku stopniowo będą pojawiać się nowalijki; rzodkiewki, ogórki, sałata. W maju zaczyna się sezon na rabarbar, bób, botwinę i szparagi. To również dobry czas na kalafior, kalarepę, czy zielony groszek.

LATO: prawdziwy raj dla gotujących sezonowo. Mnóstwo świeżych owoców: truskawki, czereśnie, maliny, porzeczki czy jagody. Do tego pyszne pomidory, brokuły, cukinie, kabaczki oraz fasolka szparagowa.

JESIEŃ: to sezon na jabłka, śliwki oraz królową wielu polskich stołów – dynię. Jesienią kupimy również najlepsze winogrona, jeżyny czy aronię.

ZIMA: najbardziej problematyczna pora roku. Większość z nas ratuje się wówczas warzywami korzeniowymi: marchewką, pietruszką, selerem czy ziemniakami. Warto jednak pamiętać, że zima to dobry sezon na jarmuż, brukselkę oraz nieco zapomnianą w naszym kraju brukiew.

Więcej na temat zdrowej diety czytaj w naszej aplikacji Ann!

Produkty dostępne cały rok

Oprócz sezonowo dostępnych warzyw i owoców, w naszej diecie powinno również znaleźć się miejsce dla produktów całorocznych. Należą do nich m.in. cebula, czosnek oraz kapusta. Pamiętajmy również o przetworach, które pozwalają cieszyć się ulubionymi składnikami przez cały rok! Szczególną rolę odgrywają tutaj kiszonki, stanowiące nieocenione źródło witamin i minerałów. Oprócz tradycyjnie kiszonych ogórków czy kapusty, warto poszukać inspiracji w kuchniach wschodnich. Kiszone pomidory, bakłażany, czy rzodkiewki – wybór jest naprawdę ogromny!

W zgodzie z organizmem

Codzienne odżywianie powinno współgrać z aktualnymi potrzebami naszego organizmu. Oprócz korzystania z sezonowych, lokalnych produktów, warto uwzględnić wpływ danej pory roku na nasze samopoczucie. Wiosną zwykle życie nabiera tempa, dlatego jedzenie powinno zapewnić nam odpowiedni dopływ energii do działania. Wraz ze wzrostem temperatury, rośnie również rola prawidłowego nawadniania. Oprócz spożywania odpowiedniej ilości płynów, szukajmy również wody w świeżych owocach i warzywach. Wyjątkowo dobrym źródłem nawodnienia jest arbuz, który aż w 93% składa się z wody!

Jesień i zima to czas stopniowego spowolnienia i wyciszenia organizmu. Coraz chłodniejsze dni zachęcają do spożywania rozgrzewających zup i dań jednogarnkowych. Do dań warto dodawać rozmaite przyprawy, takie jak imbir, chilli, cynamon, kurkuma czy pieprz. Pamiętajmy również o składnikach, które wspierają odporność organizmu – czosnku i jeżówce.

Kontroluj stan swojego zdrowia oraz wyniki badań razem z bezpłatną aplikacją Ann Asystent Zdrowia!

Jedzenie sezonowe – pamiętaj o podstawach!

Aby jedzenie sezonowe uznać za naprawdę zdrowe, powinno ono spełniać ogólne zasady prawidłowego żywienia. Pamiętajmy, by dietę komponować w około 60% z węglowodanów, 25% – z tłuszczów, a 15% – z białek. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce, najlepiej w świeżej postaci. Nie zapominajmy o zdrowych tłuszczach – oliwie z oliwek, orzechach, awokado czy morskich rybach. Do sezonowego jedzenia warto również dodać sezonową aktywność fizyczną. Starajmy się spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Wiosenne wycieczki rowerowe, letnie bieganie po plaży, jesienne spacery w deszczu czy zimowe szaleństwo na nartach – każda pora roku jest okazją do ruchu!

dieta, jedzenie sezonowe, warzywa
fot. Shutterstock

Zainteresował Cię nasz artykuł? Czytaj więcej w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia!

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *