Warto wiedzieć z Ann: Szparagi na odchudzanie i obniżenie cholesterolu

Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju i kończy już w czerwcu. Dlaczego warto w tym czasie skusić się na warzywa? Szparagi regulują wartość ciśnienia tętniczego, działają przeciwzapalnie, a nawet poprawiają pamięć. Dlaczego jeszcze warto jeść szparagi? Jak przechowywać warzywa? Czy każdy może je spożywać? Przeczytaj w Ann!

Szparagi były już znane w starożytnym Egipcie, jednak w Polsce dopiero od niedawna cieszą się większą popularnością. Najczęściej spotykane są szparagi zielone, które mają najwięcej wartości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że wyróżniamy również szparagi białe. Warzywa są twardsze i grubsze od zielonych i mają delikatniejszy smak. Najmniej znanym rodzajem rośliny są szparagi fioletowe, których smak – ze względu na sporą zawartość cukrów – jest słodki.

Szparagi – źródło witamin i minerałów

Warzywa są źródłem witamin A, C, K, E, a także witamin z grupy B. Witamina E i A mają pozytywny wpływ na stan naszych paznokci, a także cery. Spożywając szparagi, dbamy również o kondycję naszych włosów. Witamina C natomiast wspiera odporność organizmu. Wśród składników mineralnych znajdują się m.in. wapń i fosfor, które korzystnie wpływają na stan naszych kości i zębów.

Dla kobiet w ciąży i w menopazuzie

Zawarty w szparagach kwas foliowy odpowiada za prawidłowe tworzenie się czerwonych krwinek i budowę nowych komórek. Z tego powodu warzywa są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Spożywanie kwasu foliowego wpływa na prawidłowy rozwój płodu i zapobiega powstawaniu poważnych wrodzonych zaburzeń układu nerwowego u dziecka. Co ważne, szparagi mogą również spożywać kobiety karmiące. Warzywa są polecane także kobietom w okresie menopauzy, ponieważ łagodzą objawy zatrzymania cyklu miesiączkowego.

Czytaj też: Edukacja w Ann: Dieta w menopauzie – czy można uniknąć przybrania na wadze?

Działanie moczopędne i przeczyszczające

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Szparagi mają niewielką ilość kalorii – ok. 20 kcal w 100 gramach – i niski indeks glikemiczny. Z tego powodu mogą je spożywać osoby na diecie odchudzającej, a także zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością. Warzywa zawierają sporą ilość białka oraz błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego. Co ważne, zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie. Mają także działanie moczopędne i przeczyszczające. Z tego powodu nie zaleca się ich osobom zmagającym się z dną moczanową i chorobami nerek. Właściwości szparagów docenią natomiast osoby chorujące na reumatyzm lub artretyzm, ponieważ warzywa łagodzą objawy schorzeń.

fot. Shutterstock

Szparagi zapobiegają rozwojowi wielu chorób

Szparagi są również zalecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Warzywa mają mało sodu i zawierają substancję regulującą wartość ciśnienia. Szparagi powinny się także znaleźć w diecie osób, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Spożywanie warzyw zapobiega również rozwojowi innych chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroba Alzheimera, nowotwory. Jedząc zielone warzywa, chronimy nasz organizm przed schorzeniami o podłożu zapalnym. Co więcej, spożywając szparagi, opóźniamy procesy związane ze starzeniem się organizmu. Warto wiedzieć, że warzywa poprawiają także pamięć i koncentrację.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Przechowywanie i przygotowanie

Jak wybrać świeże szparagi? Główki warzyw powinny być zamknięte, jędrne i zielone, a łodygi elastyczne. Im bardziej dojrzałe szparagi, tym bardziej włókniste i mniej smaczne. Z tego powodu należy unikać warzyw, które mają grube pędy. Po zakupie szparagów warto odciąć twarde końcówki i owinąć warzywa wilgotną ściereczką lub włożyć je do pojemnika z niewielką ilością zimnej wody. Szparagi, tak jak większość warzyw, najlepiej przechowywać w lodówce.

Jak przygotować szparagi? Należy pamiętać, że białe warzywa powinnyśmy obrać przed gotowaniem. Aby nie straciły wartości odżywczych i zachowały smak, warto ugotować je na parze lub zblanszować. Szparagów nie powinniśmy jeść na surowo. Warzywa najczęściej podaje się w towarzystwie sosów np. sosu musztardowego, jednak można także zrobić z nich sałatkę czy zdrową zapiekankę.

Zobacz przepis na pyszną zupę szparagową w Ann: Gotowanie Ann: Sopa de espárragos – zupa szparagowa [WIDEO].

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Czytaj więcej w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *