Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju i kończy już w czerwcu. Dlaczego warto w tym czasie skusić się na warzywa? Szparagi regulują wartość ciśnienia tętniczego, działają przeciwzapalnie, a nawet poprawiają pamięć. Dlaczego jeszcze warto jeść szparagi? Jak przechowywać warzywa? Czy każdy może je spożywać? Przeczytaj w Ann!
Szparagi były już znane w starożytnym Egipcie, jednak w Polsce dopiero od niedawna cieszą się większą popularnością. Najczęściej spotykane są szparagi zielone, które mają najwięcej wartości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że wyróżniamy również szparagi białe. Warzywa są twardsze i grubsze od zielonych i mają delikatniejszy smak. Najmniej znanym rodzajem rośliny są szparagi fioletowe, których smak – ze względu na sporą zawartość cukrów – jest słodki.

Szparagi – źródło witamin i minerałów
Warzywa są źródłem witamin A, C, K, E, a także witamin z grupy B. Witamina E i A mają pozytywny wpływ na stan naszych paznokci, a także cery. Spożywając szparagi, dbamy również o kondycję naszych włosów. Witamina C natomiast wspiera odporność organizmu. Wśród składników mineralnych znajdują się m.in. wapń i fosfor, które korzystnie wpływają na stan naszych kości i zębów.
Dla kobiet w ciąży i w menopazuzie
Zawarty w szparagach kwas foliowy odpowiada za prawidłowe tworzenie się czerwonych krwinek i budowę nowych komórek. Z tego powodu warzywa są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Spożywanie kwasu foliowego wpływa na prawidłowy rozwój płodu i zapobiega powstawaniu poważnych wrodzonych zaburzeń układu nerwowego u dziecka. Co ważne, szparagi mogą również spożywać kobiety karmiące. Warzywa są polecane także kobietom w okresie menopauzy, ponieważ łagodzą objawy zatrzymania cyklu miesiączkowego.
Czytaj też: Edukacja w Ann: Dieta w menopauzie – czy można uniknąć przybrania na wadze?
Działanie moczopędne i przeczyszczające
Szparagi mają niewielką ilość kalorii – ok. 20 kcal w 100 gramach – i niski indeks glikemiczny. Z tego powodu mogą je spożywać osoby na diecie odchudzającej, a także zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością. Warzywa zawierają sporą ilość białka oraz błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego. Co ważne, zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie. Mają także działanie moczopędne i przeczyszczające. Z tego powodu nie zaleca się ich osobom zmagającym się z dną moczanową i chorobami nerek. Właściwości szparagów docenią natomiast osoby chorujące na reumatyzm lub artretyzm, ponieważ warzywa łagodzą objawy schorzeń.

Szparagi zapobiegają rozwojowi wielu chorób
Szparagi są również zalecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Warzywa mają mało sodu i zawierają substancję regulującą wartość ciśnienia. Szparagi powinny się także znaleźć w diecie osób, które mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Spożywanie warzyw zapobiega również rozwojowi innych chorób takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroba Alzheimera, nowotwory. Jedząc zielone warzywa, chronimy nasz organizm przed schorzeniami o podłożu zapalnym. Co więcej, spożywając szparagi, opóźniamy procesy związane ze starzeniem się organizmu. Warto wiedzieć, że warzywa poprawiają także pamięć i koncentrację.
Przechowywanie i przygotowanie
Jak wybrać świeże szparagi? Główki warzyw powinny być zamknięte, jędrne i zielone, a łodygi elastyczne. Im bardziej dojrzałe szparagi, tym bardziej włókniste i mniej smaczne. Z tego powodu należy unikać warzyw, które mają grube pędy. Po zakupie szparagów warto odciąć twarde końcówki i owinąć warzywa wilgotną ściereczką lub włożyć je do pojemnika z niewielką ilością zimnej wody. Szparagi, tak jak większość warzyw, najlepiej przechowywać w lodówce.
Jak przygotować szparagi? Należy pamiętać, że białe warzywa powinnyśmy obrać przed gotowaniem. Aby nie straciły wartości odżywczych i zachowały smak, warto ugotować je na parze lub zblanszować. Szparagów nie powinniśmy jeść na surowo. Warzywa najczęściej podaje się w towarzystwie sosów np. sosu musztardowego, jednak można także zrobić z nich sałatkę czy zdrową zapiekankę.
Zobacz przepis na pyszną zupę szparagową w Ann: Gotowanie Ann: Sopa de espárragos – zupa szparagowa [WIDEO].
Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Czytaj więcej w Ann: