Rzodkiewka, sałata, szczypiorek, pietruszka to jedne z wielu warzyw, które pojawiają się wiosną. W porównaniu do warzyw dostępnych jesienią i zimą, nowalijki charakteryzują się bardziej wyrazistym smakiem oraz zapachem i większą zawartością składników odżywczych. Sezonowe warzywa są dostępne przez krótki czas, dlatego warto jak najszybciej wprowadzić je do swojej diety. Jakie właściwości mają nowalijki? Przeczytaj w Ann!
Pierwsze nowalijki pojawiają się już w marcu i kwietniu, jednak pochodzą one z upraw szklarniowych. W maju i czerwcu natomiast możemy już zakupić warzywa z upraw gruntowych, które są bardziej ekologiczne. Ze względu na ograniczony dostęp do światła nowalijki szklarniowe mają mniej składników odżywczych. Nie mają one również tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa z upraw gruntowych. Mimo to zarówno warzywa szklarniowe, jak i gruntowe, są przebadane i bezpieczne do spożycia.
Rzodkiewka na pobudzenie apetytu
Rzodkiewki składają się głównie z wody, w związku z czym ich wartość kaloryczna jest bardzo mała. Wykazują jednak wiele właściwości zdrowotnych. Spożywanie rzodkiewek, a także ich jadalnych liści, może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów. Warzywa mają działanie przeciwdepresyjne i są szczególnie polecane chorym zmagającym się z cukrzycą, ponieważ pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Co więcej, rzodkiewki są zalecane też osobom mającym problemy z łaknieniem. Warzywa pobudzają apetyt i łagodzą niestrawność.
Wiosenne nowalijki – szczypiorek
Szczypiorek – idealny dodatek do wielu dań i bogactwo składników odżywczych. Zielone warzywo zapobiega miażdżycy, a także nowotworom. Co więcej, ma również działanie przeciwstarzeniowe. Spożywanie szczypiorku ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i wartości ciśnienia. Szczypiorek pozytywnie oddziałuje również na układ pokarmowy – wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Podobnie jak rzodkiew, warzywo także pobudza apetyt.

Nowalijki – antybakteryjna cebulka dymka
Młoda cebula także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Spożywanie nowalijki jest zalecane osobom zmagającym się z chorobami krążenia. Cebulka dymka działa również antybakteryjnie i pomaga zwalczać infekcje. Warto ją też jeść po przebyciu antybiotykoterapii. Warto dodać, że nowalijki zwiększa gęstość kości. Ma także wpływ na poprawę nastroju, ponieważ zapobiega gromadzeniu się substancji, która hamuje wytwarzanie hormonów szczęścia.
Sałata na włosy i paznokcie
Kolejną nowalijką, którą warto spożywać wiosną, jest sałata. Najwięcej wartości odżywczych ma sałata rzymska oraz masłowa. Ta ostatnia wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Spożywanie sałaty ma również wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Zielona warzywo jest źródłem witaminy E, która korzystnie działa na włosy i paznokcie. Ze względu na działanie moczopędne, sałata pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Warto również wiedzieć, że warzywo ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.

Nać i korzeń pietruszki przeciwko infekcjom
Pietruszka ma bardzo wyrazisty smak, jednak warto wprowadzić ją do jadłospisu ze względu na wiele wartości odżywczych. Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, a także żelaza. Pietruszka wspomaga działanie układu moczowego i ma korzystny wpływ na pracę nerek. Łagodzi również dolegliwości układu pokarmowego. Tak jak reszta nowalijek, taki i pietruszka działa przeciwnowotworowo i przeciwcukrzycowo. Spożywanie pietruszki ma realny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Warzywo działa też przeciwzapalnie, a nawet hamuje rozwój infekcji.

Nowalijki – młoda marchew
Marchewka jest najbardziej znana z dobroczynnego wpływu na naszą cerę. Warto jednak wiedzieć, że warzywo zapobiega również rozwojowi chorób serca i miażdżycy. Marchewka charakteryzuje się też wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Warzywo ma niski indeks glikemiczny, w związku z czym nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Z tego powodu spożycie marchewki zalecane jest cukrzykom oraz osobom zmagającym się z insulinoopornością. Co ważne, nowalijka reguluje także poziom cholesterolu.
Nawadniający ogórek zielony
Ogórek to niepozorne warzywo, które ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomaga pracę serca, reguluje wartość ciśnienia krwi, a także obniża poziom cholesterolu. Ogórek wykazuje działanie nawadniające i ma niską zawartość kaloryczną. Z tego powodu jest szczególnie zalecany osobom na diecie odchudzającej. Ogórki działają również przeciwnowotworowo – szczególnie zapobiegają rozwojowi raka wątroby.
Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Czytaj więcej w Ann: