Edukacja Ann: Dieta na trądzik. Co jeść, a jakich produktów unikać? [PODCAST]

Czy słodycze wywołują zmiany trądzikowe? Jaki wpływ na stan skóry ma nabiał? Trądzik to jedna z najczęściej występujących chorób dermatologicznych, z którą zmagają się nie tylko nastolatki, ale również dorośli. Wyleczenie trądziku nie jest proste i wymaga sporo czasu, jednak pomocna w walce z chorobą może być odpowiednia dieta. Jakie produkty należy jeść, jeśli zmagamy się z trądzikiem, a jakich trzeba unikać? O tym rozmawiamy z dietetykiem klinicznym Katarzyną Skórską.

Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia: Jaki wpływ ma to, co jemy, na stan naszej skóry?

Katarzyna Skórska, dietetyk kliniczny: Dieta ma wpływ na wiele czynników: na stan skóry, na samopoczucie, na energię w ciągu dnia. Co ważne, dieta może działać na skórę przeciwzapalnie, jeżeli dbamy o odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych, o nawodnienie, jeżeli spożywamy odpowiednią ilość płynów, ale może też działać prozapalnie, jeżeli wybieramy w diecie prozapalne składniki. Dużo chorób związanych ze skórą ma podłoże zapalne, w tym trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry.

Dieta na trądzik – niski indeks glikemiczny

Co powinniśmy w takim razie jeść, jeżeli zmagamy się z trądzikiem, a jakich produktów należy unikać?

Kiedy współpracuję z pacjentami, którzy cierpią na trądzik, to stosuję pewną hierarchię. Zaczynamy od diety z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym z połączeniem odpowiednich tłuszczów roślinnych. Wszystkie produkty, które są wysoko przetworzone, których nie trzeba za dużo gryźć, produkty instant, mają wysoki indeks i ładunek glikemiczny. To bardzo wpływa na prozapalność, a także na wydzielanie się insulinoopornego czynnika wzrostu (IGF-1), który wpływa na zwiększone wydzielanie sebum – substancji zapychającej nasze pory.

fot. Shutterstock

Kolejną ważną rzeczą przy stosowaniu diety z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym jest unikanie cukrów prostych. Zwróciłabym bardziej uwagę na sacharozę, czyli cukier w cukierniczce, na syropy glukozo-fruktozowe, syropy fruktozowe, czyli to, co zostało przetworzone. Do cukrów prostych zaliczamy też fruktozę, która jest w owocach, ale owoce są jak najbardziej wskazane, szczególnie owoce jagodowe.

Podczas rozmowy dietetyczka udzielił nam odpowiedzi na pytania:

  • Jakie produkty należy jeść, jeśli zmagamy się z trądzikiem?
  • Których produktów należy unikać?
  • Jaki wpływ na zmiany trądzikowe ma suplementacja?
  • Czy picie wody pozytywnie wpływa na stan naszej cery?
  • Czy samą dietą jesteśmy w stanie wyleczyć trądzik?

Rozmawiała: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Czytaj więcej w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *