Choroba uchyłkowa jest dziś jednym z częstszych schorzeń jelita grubego w krajach zachodnich. O tym, jak jej zapobiegać oraz w jaki sposób złagodzić jej objawy, w ramach cyklu „Dietetyk radzi w Ann” rozmawialiśmy z Aleksandrą Bąk, dietetykiem klinicznym.
Choroba schyłkowa jelita grubego grozi każdemu?
Aleksandra Zalewska–Stankiewicz, Ann Asystent Zdrowia: Na czym polega choroba uchyłkowa jelita grubego?
Dietetyk Aleksandra Bąk: Choroba uchyłkowa jelit może mieć różne postaci. Na początku obserwujemy zmieniony obraz jelit – uwypuklenia lub wklęsłości, przypominające kieszonki. Na tym etapie pacjent zazwyczaj nie odczuwa żadnych dolegliwości. Z czasem pojawiają się inne niż wcześniej wypróżnienia i bóle brzucha. Wtedy okazuje się, że w jelitach pacjenta toczy się stan zapalny.
Każdemu z nas prędzej czy później grozi uchyłkowatość jelit?
Niekoniecznie, możemy działać profilaktycznie. Czynnikiem, który wpływa na rozwój choroby uchyłkowatości jelit, jest nasz styl żywienia i życia. Pewną rolę odgrywają też czynniki genetyczne. Ta choroba z większą częstotliwością występuje w Stanach Zjednoczonych, głównie ze względu na niedbałe jedzenie, ale pojawia się też w Europie. Wśród przyczyn uchyłkowatości wymienia się nadmierną masę ciała – ta choroba tylko w niewielkim stopniu dotyka osoby, które mają prawidłowe BMI.
Dlaczego tak się dzieje?
Powodem jest nadmierna tkanka tłuszczowa, zlokalizowana głównie w tkankach brzusznych. Jeśli ktoś ma tzw. oponkę, wówczas narażony jest na zwiększoną produkcję cytokin. A wtedy istnieje zwiększone prawdopodobieństwo pojawienia się chorób o podłożu prozapalnym.
Jaka dieta jest wskazana w uchyłkowatości jelit?
Dieta przeciwzapalna, wegetariańska, śródziemnomorska, DASH. Ważne jest, aby w początkowych postaciach choroby w diecie znajdowało się więcej błonnika.
Pozostałe kwestie poruszone w rozmowie:
- Choroby współtowarzyszące uchyłkowatości jelit.
- W jaki sposób dieta może pomóc w zniwelowaniu dolegliwości?
- Dieta bogatoresztkowa i lekkostrawna – zasady?
- W jakich produktach znajdziemy najwięcej błonnika pokarmowego?
- Jakich warzyw, owoców, a także potraw unikać w uchyłkowatości jelit?
- Jakie przyprawy mogą pomóc w złagodzeniu objawów?
*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych rozmów w Ann: