Cholesterol jest substancją tłuszczową znajdującą się we wszystkich komórkach i krwi człowieka. Nadmiar cholesterolu odkłada się na ścianach tętnic i zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Właśnie dlatego o prawidłowy poziom cholesterolu należy odpowiednio dbać. Zmiana diety może skutecznie ochronić nas przed nadmiarem substancji tłuszczowej. Cholesterol: czy wiesz o nim wszystko? Sprawdź swoją wiedzę w Quiz Ann! Życzymy udanej zabawy!
Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia, rozwiązuj quizy i odbieraj nagrody!
Zaczynamy! Przed Tobą 10 pytań! Powodzenia!
Jaki skrót ma zły cholesterol?
Skrót LDL, czyli low density lipoproteins, pochodzi z języka angielskiego i oznacza lipoproteiny niskiej gęstości.
Które elementy chroni dobry cholesterol?
Dobry cholesterol (HDL) chroni tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. HDL usuwa zły cholesterol ze ścian naczyń krwionośnych.
Jaki narząd produkuje cholesterol?
Większość cholesterolu jest produkowana w wątrobie. Reszta (ok. 20%) pochodzi z naszego codziennego pożywienia.
W którym produkcie mięsnym jest najwięcej cholesterolu?
Wątróbka zawiera aż 320mg/100g cholesterolu. Dla porównania: smalec ma w sobie 130-140mg/100 g cholesterolu, a pierś z kurczaka 85mg/100g.
Jaki produkt obniża poziom cholesterolu?
Ryby morskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Podnoszą one poziom dobrego cholesterolu i jednocześnie obniżają poziom złego. Chronią żyły i tętnice przed miażdżycą.
Jaki procent ludzi w Polsce ma za wysoki cholesterol?
Większość populacji w Polsce ma podwyższony cholesterol. Nadmiar LDL nie daje żadnych objawów, dlatego ważna jest profilaktyka.
Jak nazywa się badanie, które pokazuje poziom cholesterolu?
Lipidogram to badanie próbki krwi, które odzwierciedla stan gospodarki lipidowej organizmu. Badanie pozwala ocenić, jakie jest stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i trójglicerydów w organizmie.
W jakim przedziale wiekowym najczęściej diagnozuje się wysoki cholesterol?
Podwyższony cholesterol może pojawić się zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Najczęściej jednak diagnozowany jest u osób w wieku 40-59 lat.
W jakiej formie jeść jajka, aby zahamować wzrost złego cholesterolu?
Mimo że jajka zawierają ogromną ilość cholesterolu, to jednocześnie są bogate w lizynę. Enzym rozkłada zły cholesterol zawarty w jajku i dodatkowo obniża ilość LDL w organizmie.
Jaka jest norma cholesterolu całkowitego?
Według Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego za wartość przekraczającą normę uznaje się: powyżej 190mg/dl (miligram/decylitr) dla cholesterolu całkowitego i powyżej 115 mg/dl dla LDL.
Udostępnij swój wynik