
Krem z migdałów przyrządzany jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia przez mieszkańców Majorki. Jest idealną potrawą jako danie główne lub w mniejszych ilościach jako przystawka. Jeśli pragniesz urozmaicić świąteczne menu i zaskoczyć domowników wyjątkową zupą, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sprawdź cały przepis!
Gotowanie Ann: Aksamitny krem z migdałów
– Podczas Gotowania z Ann pokaże Wam jak przyrządzić krem z migdałów. Przyrządza się go w bardzo prosty sposób z zaledwie kilku składników. Może ona być świetną alternatywą podczas wieczerzy wigilijnej – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić krem z migdałów, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia aksamitnego kremu z migdałów.
Składniki do przygotowania kremu z migdałów
Składniki na 4 porcje:
- 1l bulionu warzywnego
- 200 g migdałów
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka jajka
- 30-40 g kaszy manny
- sól i biały pieprz
Przygotowanie
- W garnku przygotowujemy bulion warzywny. Będziemy potrzebować włoszczyznę (około 0,5kg): 2 marchewki, pół selera, 2 korzenie pietruszki, 1 por, 1 cebula, do tego liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie łyżkę oliwy z oliwek). Wszystko obieramy, umieszczamy w garnku i zalewamy około 1,5l wody, po czym gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Po tym czasie obrane migdały wrzucamy do bulionu i miksujemy za pomocą blendera. Migdały możemy też zblendować w wysokim naczyniu i wrzucić je do bulionu.
- Do garnka z bulionem dorzucamy także kaszę manną, intensywnie mieszamy i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut.
- W misce łączymy żółtka ze śmietanką i mieszamy trzepaczką, do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do miski z jajkami wlewamy kilka-kilkanaście łyżek naszego bulionu, cały czas mieszając (robimy to, aby aby zahartować żółtka).
- Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mieszankę śmietanki i żółtek do zupy, po czym ponownie gotujemy przez kilka minut (około 5), mieszając często całość. To także czas, aby skalibrować smak naszej zupy. Dodajemy pieprz i opcjonalnie odrobinę soli.
- Gotową zupę przelewamy na talerz i posypujemy na wierzchu migdałami/płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 480 kcal | 345 g | 14 g | 38 g | 20 g |
Ciekawostki o kremie z migdałów
Pochodzenie dania: Baleary, Hiszpania
Ten aksamitny krem z migdałów przyrządzany jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia przez mieszkańców Majorki. To prosty przepis, który doda nam mnóstwo energii. Idealny do spożycia jako danie główne lub w mniejszych ilościach jako przystawka. Sama Majorka nazywana jest wyspą kwitnących migdałowców, nie dziwi więc ich popularność także w tamtejszej kuchni.
Co ciekawe, również w kuchni staropolskiej odnajdziemy przepisy na świąteczną zupę migdałową, serwowaną z ryżem i rodzynkami. Jeśli pragniesz urozmaicić świąteczne menu i zaskoczyć domowników wyjątkową zupą, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Ciekawostka zdrowotna: Pokarmy bogate w białko i błonnik – takie jak kasza manna – mogą zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć głód. To z kolei sprzyja utracie wagi. Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć również ryzyko chorób serca, a kasza manna zawiera także inne składniki odżywcze wspomagające pracę serca, takie jak kwas foliowy i magnez. Wspomniane składniki (magnez i błonnik) mogą równocześnie poprawić poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszny tatar!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: