Aksamitny krem z migdałów [WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Krem z migdałów przyrządzany jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia przez mieszkańców Majorki. Jest idealną potrawą jako danie główne lub w mniejszych ilościach jako przystawka. Jeśli pragniesz urozmaicić świąteczne menu i zaskoczyć domowników wyjątkową  zupą, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sprawdź cały przepis!

Gotowanie Ann: Aksamitny krem z migdałów

– Podczas Gotowania z Ann pokaże Wam jak przyrządzić krem z migdałów. Przyrządza się go w bardzo prosty sposób z zaledwie kilku składników. Może ona być świetną alternatywą podczas wieczerzy wigilijnej – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić krem z migdałów, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia aksamitnego kremu z migdałów.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Składniki do przygotowania kremu z migdałów

Składniki na 4 porcje:

  • 1l bulionu warzywnego  
  • 200 g migdałów  
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 2 żółtka jajka 
  • 30-40 g kaszy manny 
  • sól i biały pieprz 

Całe wideo, a także przepis na aksamitny krem z migdałów znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. W garnku przygotowujemy bulion warzywny. Będziemy potrzebować włoszczyznę (około 0,5kg): 2 marchewki, pół selera, 2 korzenie pietruszki, 1 por, 1 cebula, do tego liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie łyżkę oliwy z oliwek). Wszystko obieramy, umieszczamy w garnku i zalewamy około 1,5l wody, po czym gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Po tym czasie obrane migdały wrzucamy do bulionu i miksujemy za pomocą blendera. Migdały możemy też zblendować w wysokim naczyniu i wrzucić je do bulionu. 
  3. Do garnka z bulionem dorzucamy także kaszę manną, intensywnie mieszamy i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. 
  4. W misce łączymy żółtka ze śmietanką i mieszamy trzepaczką, do połączenia składników i uzyskania jednolitej konsystencji. 
  5. Do miski z jajkami wlewamy kilka-kilkanaście łyżek naszego bulionu,  cały czas mieszając (robimy to, aby aby zahartować żółtka). 
  6. Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mieszankę śmietanki i żółtek do zupy, po czym ponownie gotujemy przez kilka minut (około 5), mieszając często całość. To także czas, aby skalibrować smak naszej zupy. Dodajemy pieprz i opcjonalnie odrobinę soli. 
  7. Gotową zupę przelewamy na talerz i posypujemy na wierzchu migdałami/płatkami migdałowymi.  
Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 480 kcal 345 g 14 g 38 g 20 g 

Ciekawostki o kremie z migdałów

Pochodzenie dania: Baleary, Hiszpania  

Ten aksamitny krem z migdałów przyrządzany jest w okresie Świąt Bożego Narodzenia przez mieszkańców Majorki. To prosty przepis, który doda nam mnóstwo energii. Idealny do spożycia jako danie główne lub w mniejszych ilościach jako przystawka. Sama Majorka nazywana jest wyspą kwitnących migdałowców, nie dziwi więc ich popularność także w tamtejszej kuchni.

Co ciekawe, również w kuchni staropolskiej odnajdziemy przepisy na świąteczną zupę migdałową, serwowaną z ryżem i rodzynkami. Jeśli pragniesz urozmaicić świąteczne menu i zaskoczyć domowników wyjątkową  zupą, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. 

Ciekawostka zdrowotna: Pokarmy bogate w białko i błonnik – takie jak kasza manna – mogą zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć głód. To z kolei sprzyja utracie wagi. Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć również ryzyko chorób serca, a kasza manna zawiera także inne składniki odżywcze wspomagające pracę serca, takie jak kwas foliowy i magnez. Wspomniane składniki (magnez i błonnik) mogą równocześnie poprawić poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. 

Krem z migdałów
fot. Adrian Stojewski

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszny tatar!

To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *