Miodowe ciasteczka z Madery na Mikołaja [WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Mikołajki tuż tuż, a Ty nie wiesz co przygotować dzieciom, by umilić im ten dzień? Mamy dla Was słodką propozycję. W tym dniu mikołajowe ciasteczka miodowe sprawdzą się świetnie! To słodycz z Madery o specjalnej tradycji. Serwowana jest tam na Boże Narodzenie, a w niektórych regionach również na Dzień Wszystkich Świętych. Sprawdź cały przepis!

Gotowanie Ann: miodowe ciasteczka

– Dziś przygotujemy deser z Madery, która słynie ze świątecznych ciasteczek. Są bardzo aromatyczne, przyrządza je się szybko. Są świetną propozycją na nadchodzące Mikołajki! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić miodowe ciasteczka, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia miodowych ciasteczek.

Przepis na ciasteczka

Składniki na około 12 ciasteczek: 

  • 300 g mąki pszennej (250 g do ciasta +50g do oprószenia) 
  • 50 g brązowego cukru 
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 100 ml miodu 
  • łyżeczka anyżu 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • łyżeczka cynamonu  
  • jajko 
  • 20 g cukru pudru 
Całe wideo, a także przepis na miodowe ciasteczka, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Do miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną.
  3. Na patelnię lub do rondla wlewamy miód, oliwę z oliwek, dodajemy cynamon, anyż i cukier. Dobrze mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki połączą się, a cukier się rozpuści.
  4. Tak powstały płyn przelewamy do miski z mąką i sodą.
  5. Zagniatamy całość, a gdy masa nieco ostygnie, dodajemy jajko. Ponownie ugniatamy, aby ciasto dobrze się połączyło.
  6. Formujemy z ciasta małe kuleczki i lekko dociskamy je widelcem.
  7. Nasze ciasteczka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
  9. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 180 kcal 45 g 3.2 g 4.8 g 30 g 

Miodowe ciasteczka

O daniu: Broas to słodycz z Madery o specjalnej tradycji, serwowana na Boże Narodzenie, a w niektórych regionach również na Dzień Wszystkich Świętych. Nazwa ciastek ma szczególne znaczenie, ponieważ tłumaczy się ją jako «otrzymywanie chleba». Lista składników tego przepisu nie jest długa, ale jest kilka kluczowych elementów, które decydują o wyjątkowym smaku broas – przede wszystkim miód i anyż.  

Ciekawostka zdrowotna: Nasiona anyżu zawierają stosunkowo wysokie stężenie żelaza, które zmniejsza ryzyko anemii. Kilka badań wykazało także, że nasiona anyżu mogą zmniejszać objawy depresji klinicznej.  Co więcej, uważa się, że nasiona anyżu naśladują działanie estrogenu w organizmie, potencjalnie zmniejszając objawy menopauzy oraz przejawiają działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj miodowe ciasteczka!

To proste!

Miodowe ciasteczka na czerwonym talerzu
fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *