Stan przedcukrzycowy. Dieta, która pomoże zatrzymać chorobę [ROZMOWA WIDEO] 

Aleksandra Zalewska-Stankiewicz autorka rozmowy wideo na temat genów i badań genetycznych wykrywania nowotworów
Autorka: Aleksandra Zalewska-Stankiewicz, Ann Asystent Zdrowia

Nie wolno lekceważyć stanu przedcukrzycowego – według szacunków może to dotyczyć nawet 5 mln Polaków. – Na szczęście jest on odwracalny – mówi dietetyk Anna Juranek, z którą rozmawiamy o tym, w jaki sposób opanować go odpowiednią dietą.

Stan przedcukrzycowy

Aleksandra Zalewska – Stankiewicz, Ann Zdrowie: Kiedy mówimy o stanie przedcukrzycowym?

Anna Juranek: Jest to stan pośredni, miedzy prawidłowym a podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na czczo, który prowadzi do rozwoju cukrzycy. A zgodnie z kryteriami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego o cukrzycy mówimy wtedy, kiedy poziom glikemii na czczo równa się lub jest wyższy niż 126 mg/dl.

Jakie błędy żywieniowe najczęściej prowadzą do stanu przedcukrzycowego?

Przede wszystkim chodzi o nieodpowiednią ilość kalorii przyjmowanych przez pacjentów – najczęściej mówimy o ich nadwyżce. Nie bez powodu stan przedcukrzycowy zwykle dotyczy osób otyłych lub z nadwagą. Prowadzi do niego również nieregularne spożywanie posiłków czy podjadanie między nimi. Inne powody to jedzenie przetworzonej żywności, monotonna dieta, zbyt mała podaż owoców, warzyw, produktów mlecznych.

Jaka powinna być dieta w stanie przedcukrzycowym?

Wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dieta w cukrzycy powinna spełniać trzy funkcje terapeutyczne. Przede wszystkim chodzi o wyrównanie stężenia glukozy we krwi, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz wspomaganie kontroli ciśnienia tętniczego i gospodarki lipidowej.

Inne wątki poruszone podczas rozmowy:

  • W jaki sposób dietoterapia może pomóc opanować stan cukrzycowy?
  • Ile posiłków i w jakiej częstotliwości powinny spożywać osoby mające stan przedcukrzycowy?
  • Kaloryczność posiłków i bilans kaloryczny na cały dzień a stan przedcukrzycowy – zasady.
  • Skąd najlepiej czerpać białka, tłuszcze i węglowodany?
  • Ile błonnika pokarmowego powinno znaleźć się w diecie osób w stanie przedcukrzycowym?
Anna Juranek, dietetyczka specjalizująca się w stanach przedcukrzycowych
Na zdjęciu Anna Juranek, dietetyczka wspierająca ludzi w stanach przedcukrzycowych/fot. archiwum własne

O ekspertce:

Anna Juranek – dietetyk, na co dzień współpracuje z małymi pacjentami chorującymi na cukrzycę. Uświadamia osobom chorym, jak ważna jest dieta w procesie leczenia i dochodzenia do zdrowia. Wraz z Agnieszką Miłkowską założyła portaldietetyczny.pl

Rozmawiała: Aleksandra Zalewska – Stankiewicz, Ann Asystent Zdrowia

* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Sprawdź więcej rozmów ze specjalistami w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *