Tym razem w ramach Gotowania Ann przeniesiemy się do regionu La Mancha w Hiszpanii. Pisto manchego – danie przygotowywane z samych warzyw. Jest serwowane jako dodatek, a także jako danie główne. Koniecznie sprawdźcie, w jaki sposób je przyrządzić z naszym kucharzem, specjalistą od hiszpańskiej kuchni, Adrianem Stojewskim.
Gotowanie Ann: pisto manchego. Kim jest nasz kucharz?
¡Hola! , jestem Adrian Stojewski i od ponad 10 lat staram się aby Polacy, tak jak ja, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni. Dlatego na co dzień działam w obszarze edukacji kulinarnej, starając się zarazić swoją pasją jak największe grono ludzi. Prowadzę warsztaty kulinarne i pokazy gotowania na żywo, podczas których dzielę się swoją wiedzą o regionalnych kuchniach Hiszpanii. Docieram wszędzie tam, gdzie czekają na mnie miłośnicy śródziemnomorskich smaków – dlatego proponuję też usługi cateringowe i live cooking w trakcie imprez okolicznościowych. Ponieważ wciąż jestem głodny wiedzy, uczestniczę w wydarzeniach branżowych, czasami w roli prelegenta. Tym samym od lat promuję w Polsce hiszpańską kulturę, zachęcając do zgłębiania wiedzy na temat tamtejszych zwyczajów kulinarnych.
Gotowanie Ann: danie główne. Geniusz tkwi w prostocie
W dzisiejszym odcinku przygotujemy lekkie danie warzywne Pisto manchego.
– Region La Mancha to idealne miejsce, aby spróbować pisto manchego. Jego głównymi składnikami są pomidory i papryka. W najpopularniejszej wersji występuje też cukinia, ale znane są różne wariacje – wyjaśnia Adrian Stojewski.
O pochodzeniu dania i o tym, jak je przyrządzić, dowiesz się w wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Kolejne odcinki w każdą sobotę o godz. 12.00 w aplikacji Ann.