Myślisz, że wiesz dużo na temat odżywiania? Czy wiesz, ile wody powinien wypijać dorosły człowiek? Który z produktów zawiera najwięcej cukru? Czy cytryna zawiera najwięcej witaminy C wśród owoców? Sprawdź swoją wiedzę w Quizie Ann! Odpowiedz na kilka pytań i przekonaj się, w czym jesteś ekspertem, a czego jeszcze nie wiesz. Życzymy udanej zabawy!
Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia, rozwiązuj quizy i wzbogacaj swoją wiedzę o zdrowiu z Ann!
Zaczynamy! Przed Tobą 10 pytań! Powodzenia!
Który z poniższych składników odżywczych jest najbardziej kaloryczny?

Tłuszcze mają najwięcej kalorii na gram w porównaniu z innymi składnikami odżywczymi. Warto jednak pamiętać, że tłuszcze są również ważne dla zdrowia i powinny stanowić około 20-30% spożywanych kalorii.
Jakie dwa rodzaje tłuszczów wyróżniamy w diecie?

Tłuszcze nasycone i nienasycone różnią się w swojej strukturze chemicznej i mają różne wpływy na zdrowie. Nasycone znajdują się np. w maśle i mięsach, a nienasycone w orzechach.
Który z poniższych składników powinien stanowić podstawę diety?

Węglowodany powinny stanowić podstawę diety. Są one głównym źródłem energii dla organizmu. Znajdziesz je m.in. w zbożach, owocach i warzywach.
Które z poniższych pokarmów zawiera najwięcej błonnika?

Warzywa zawierają najwięcej błonnika, ponieważ są bogate w celulozę i pektyny, które pomagają w trawieniu i regulacji perystaltyki jelitowej.
Który z owoców zawiera najwięcej witaminy C?

Kiwi zawiera około 64 mg witaminy C na 100 gramów, podczas gdy pomarańcze zawierają około 53 mg witaminy C na 100 gramów.
Jakie składniki mineralne są niezbędne dla zdrowych kości?

Wapń jest głównym składnikiem mineralnym kości, ale magnez jest równie ważny, ponieważ pomaga wchłaniać wapń i utrzymać mocne kości.
Jakie produkty spożywcze są bogate w żelazo?

Mięso, takie jak wołowina i wątróbka, zawiera dużo żelaza hemowego, podczas gdy natka pietruszki i inne warzywa liściaste zawierają żelazo niehemowe. Żelazo jest ważnym składnikiem odżywczym, który pomaga w produkcji czerwonych krwinek i transportuje tlen w organizmie.
Który z produktów jest najbardziej wartościowym źródłem białka, czyli zawiera niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach?

Aby ocenić jakość białka w produktach porównuje się ich skład aminokwasowy z tzw. białkiem wzorcowym. Są nim jaja kurze - uważane za źródło białka o najwyższej jakości biologicznej, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Największą wartość biologiczną mają białka pochodzące z produktów zwierzęcych, takich jak: jaja, mięso, ryby i produkty mleczne.
Który z poniższych napojów powinniśmy pić w ciągu dnia w największej ilości?

Podstawowym płynem w diecie powinna być woda. Dorosły człowiek powinien wypijać średnio 2 litry wody w ciągu dnia.
Który z produktów jest najbardziej kaloryczny w przeliczeniu na porcję 100 gramów?

Najbardziej kaloryczne w zestawieniu jest masło orzechowe (zawiera ok. 590 kcal w 100 gramach), a najmniej kaloryczne są gotowane ziemniaki i banany (w obu znajdziemy ok. 90 kcal w 100 gramach). Należy pamiętać, że kilokalorie nie są jedynym wyznacznikiem tego, czy warto spożywać dany produkt. Jednak osoby odchudzające się, powinny zwrócić szczególną uwagę na wielkość porcji zwłaszcza jeśli chodzi o produkty dostarczające dużo energii jak np. masło orzechowe.
Udostępnij swój wynik
W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Nie wiesz jeszcze wszystkiego na temat odżywiania, a chcesz prowadzić zdrową dietę? Z pomocą przychodzi Ann Asystent Zdrowia i nowa funkcja pozwalająca na skanowanie żywności.
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze. Dzięki temu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!