Gotowanie Ann: Skandynawia na talerzu – Nordycka owsianka [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Ta owsianka to niebo w buzi i nie ma nic wspólnego z tym co znałeś do tej pory. Duża ilość orzechów oraz dodatek maślanki wznosi to danie na wyżyny. Nie jest to danie dietetyczne natomiast bardzo energetyczne i bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Tajemniczymi składnikami są w nim pestki dyni, orzechy włoskie lub orzechy pekan oraz wiórki kokosowe. Jednak cała „moc” owsianki tkwi w oleju z pestek dyni i bez niego nordycka owsianka nie może się obyć. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”.

Skandynawia na talerzu: Nordycka owsianka z olejem z pestek dyni i maślanką

-W dzisiejszym odcinku zdradzę Ci mój sekret na moją ulubioną nordycką owsiankę. Nordycka owsianka nie jest zwykłą owsianką a jej tajemnica tkwi w dodatkach. Pokaże Ci jak je połączyć, żeby stworzyć bardzo smaczne skandynawskie danie – zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.

Agnieszka Jasińska/fot. Kulinarne Nawigacje

O tym, jak odpowiednio przyrządzić nordycką owsiankę z olejem z pestek dyni i maślanką dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis będzie dostępny w czwartek o godzinie 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania skandynawskiego dania.

Składniki na 8 porcji:

  • 4 szklanki wody 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1/3 szklanki pestek dyni 
  • syrop z kwiatów czarnego bzu 
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni 
  • 100 ml maślanki 
  • 2 łyżki miodu 

Nordycka owsianka
fot. Agnieszka Jasińska

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *