Ta owsianka to niebo w buzi i nie ma nic wspólnego z tym co znałeś do tej pory. Duża ilość orzechów oraz dodatek maślanki wznosi to danie na wyżyny. Nie jest to danie dietetyczne natomiast bardzo energetyczne i bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Tajemniczymi składnikami są w nim pestki dyni, orzechy włoskie lub orzechy pekan oraz wiórki kokosowe. Jednak cała „moc” owsianki tkwi w oleju z pestek dyni i bez niego nordycka owsianka nie może się obyć. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”.
Skandynawia na talerzu: Nordycka owsianka z olejem z pestek dyni i maślanką
-W dzisiejszym odcinku zdradzę Ci mój sekret na moją ulubioną nordycką owsiankę. Nordycka owsianka nie jest zwykłą owsianką a jej tajemnica tkwi w dodatkach. Pokaże Ci jak je połączyć, żeby stworzyć bardzo smaczne skandynawskie danie – zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić nordycką owsiankę z olejem z pestek dyni i maślanką dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis będzie dostępny w czwartek o godzinie 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania skandynawskiego dania.
Składniki na 8 porcji:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki pestek dyni
- syrop z kwiatów czarnego bzu
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 100 ml maślanki
- 2 łyżki miodu

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann: