Superfood to termin utkany tak naprawdę przez branżę reklamową i marketingową. Niemniej warzywa, owoce i inne potrawy, które określane są tym mianem, naprawdę zawierają w sobie wiele potrzebnych organizmowi substancji, witamin, czy też składników poprawiających nasz nastrój, odporność, czy też kondycję. Co wiesz o superfood? Czy znasz polskie superowoce i warzywa? Sprawdź swoją wiedzę w Quiz Ann! Zaczynamy!
Minikiwi to bardzo bogate źródło m.in. witaminy C, potasu, wapnia i cynku. Czego jeszcze?
Dowiedz się więcej o minikiwi w Polsce z aplikacji Ann Asystent Zdrowia! Czytaj na naszej stronie: www.ann-zdrowie.pl/baza-newsow/minikiwi-ma-duzo-walorow-odzywczych-i-zdrowotnych. Wywodzące się oryginalnie z Azji minikiwi, należące do grupy owoców jagodowych, wielkością przypomina dorodne winogrona albo nieduże śliwki. W smaku stanowi dość zaskakującą mieszankę aromatów znanych z wielu różnych owoców. W naszym kraju owoce te zbierane są głównie we wrześniu i październiku. Dlatego warto się nimi właśnie teraz – w szczycie sezonu, kiedy są najsmaczniejsze i najbardziej dostępne – zainteresować. Zwłaszcza, że poza walorami smakowymi, drzemie w nich naprawdę duży potencjał prozdrowotny.
Aronia – polski super owoc – zawiera ogromne ilości polifenoli. Których jest najwięcej?
Cudze chwalicie, swego nie znacie! Aronia bije na głowę nie tylko inne owoce oraz warzywa, lecz także zieloną herbatę, imbir czy czerwone wino. Polskie przetwory z aronii kupują na potęgę Japończycy, Koreańczycy i Chińczycy. Najwyższy czas, aby po latach zachwytów nad różnymi egzotycznymi „superfoods”, Polacy odkryli i docenili bogactwo rodzimej „superżywności”. Jedna z największych „gwiazd” w tej kategorii to aronia. Dowiedz się więcej w aplikacji Ann Asystent Zdrowia: www.ann-zdrowie.pl/baza-newsow/aronia-to-jeden-z-niedocenianych-polskich-owocow-poznaj-jej-wlasciwosci.
Orzechy nerkowca najlepiej spożywać po obróbce termicznej. Dlaczego?
Prażenie lub gotowanie na parze łuskanych orzechów nerkowca w wysokich temperaturach usuwa szkodliwą substancję.
Ile jabłek musielibyśmy zjeść, aby dostarczyć tyle wartości odżywczych, co garść jagód?
Jemy je przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość związków polifenolowych. Antocyjanów, flawonoidów, kwasów fenolowych, które są bardzo ważne z punktu widzenia odporności. Nie trzeba ich wiele.
Żurawina zawiera dużo witaminy B i C, a także antyoksydanty. Zmniejsza też ryzyko:
Działa też korzystnie na stan naszego uzębienia – chroni przed chorobami dziąseł I próchnicą.
Która z tych ryb nie jest zaliczana do superfood?
Szczególną uwagą wśród super ryb trzeba otoczyć łososia. Dzięki daniom zawierającym jego tłuste mięso lepiej pracuje nasz mózg i układ nerwowy, mniej jest stanów zapalnych w organizmie, poprawia się nasza odporność oraz praca serca i tarczycy.
Jedna szklanka puree z dyni pokrywa dziennie zapotrzebowanie na:
Jedna z najbardziej zaskakującej superżywności! To bogactwo witaminy A. Jedna szklanka puree z dyni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Dzięki zawartości witaminy C, zwiększa naszą odporność. Białko, błonnik, a także karotenoidy wspomagają funkcjonowanie serca i wzroku. Warto wspomnieć również o mikroelementach, takich jak: potas, magnez, wapń oraz witaminę B1 i B2. Natomiast pestki dyni, traktowane jako dodatek, obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
W którym roku Aaron Moss po raz pierwszy użył terminu superfood?
Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych - czytamy w Wikipedii.
Jarmuż zawiera kwas askorbinowy, który obniża ryzyko stanów zapalnych. Co to takiego?
Ta karbowana odmiana kapusty jest bogatym źródłem polifenoli, czyli związki, które wykazują właściwości antyoksydacyjne. Zawiera duże ilości błonnika, wapnia, potasu, magnezu, a także witaminy K i C. Chociaż cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, to ma niewielu wielbicieli ze względu na specyficzny smak. Jednak nawet sceptycy przekonają się do niego, jeśli włożymy trochę wysiłku. Świetnie sprawdzi się w sokach i koktajlach owocowo-warzywnych. Doskonałą przekąską okażą się również chipsy z jarmużu, proste i szybkie w przygotowaniu.
W Klubie Dyskusyjnym Ann w marcu porozmawiamy o prozdrowotnych właściwościach miodu. Z kim?
Klub Dyskusyjny Ann organizujemy w każdą środę o godzinie 18.00. Więcej informacji znajdziecie tutaj: https://www.ann-zdrowie.pl/klub-dyskusyjny oraz na naszym profilu na Facebooku, w linku do Wydarzenia.
Udostępnij swój wynik