Gdy wracamy do pracy, ponownie stajemy twarzą w twarz z różnymi pokusami do złamania naszej codziennej diety, których byliśmy w stanie uniknąć w domu. Biurowe stoły z przekąskami zazwyczaj są udekorowane różnymi słodyczami i niezdrowymi rzeczami, po które często sięgamy, co ma wpływ na naszą wagę. Jak z tym walczyć? Jakie inne pokusy czyhają na nas w pracowniczych stołówkach? Odpowiedzi na te i inne pytania, poznacie z naszego artykułu! Pamiętajcie – stołówki w miejscu pracy mogą doprowadzić do waszej nadwagi!
Stołówki w miejscu pracy mają negatywny wpływ na nasze zdrowie
W pracy nie brakuje automatów z chipsami, cukierkami, ciasteczkami czy gotowymi kanapkami i napojami gazowanymi z dużą ilością cukru. Nawet ci z nas, którzy mają szczęście mieć kawiarnię w miejscu pracy, często muszą walczyć ze sobą, by nie sięgnąć po pizzę czy burgera z frytkami. Ale co by było, gdyby twój pracodawca zdecydował się na zmianę i oferował ci na co dzień mniej niezdrowych opcji jedzenia? Z badań wynika, że kiedy pracodawcy decydują się na taki krok, pracownicy kupują żywność i napoje z mniejszą ilością kalorii. Według Światowej Organizacji Zdrowia większość ludzi na świecie żyje w krajach, w których otyłość i nadwaga zabija więcej ludzi niż niedowaga i niedożywienie. A to już o czymś świadczy.
– Nasze badanie sugeruje, że wprowadzenie stosunkowo prostych zmian w menu w miejscu pracy i innych stołówkach może wnieść istotny wkład w walkę z otyłością – podkreśliła jedna z autorek badania Dame Theresa Marteau, która na co dzień pracuje jako dyrektor jednostki badawczej ds. zdrowia na Uniwersytecie w Cambridge.
Naukowcy zbadali 19 stołówek w różnych miejscach pracy w Wielkiej Brytanii. Zespół badawczy postanowił zmienić w nich wszystkie nawyki. Cheeseburgery z bekonem i inne wysokokaloryczne dania zamieniono na grillowane burgery z kurczaka i produkty o niższej kaloryczności. Naukowcy zmniejszyli także wielkość porcji o 14 proc., podając mniej frytek, mniejsze porcje makaronu lub mniej klopsików. Obie te zmiany pozwoliły na zmniejszenie dziennej liczby spożywanych kalorii przez pracowników o 12 procent.
– Dorośli w Wielkiej Brytanii średnio spożywają 200-300 nadmiarowych kalorii dziennie. Nasze badanie pokazuje, że zmniejszenie wielkości porcji i wprowadzenie zdrowszych pozycji do menu może w istotny sposób przyczynić się do zmniejszenia nadmiaru kalorii – tłumaczy badacz James Reynolds z Uniwersytetu Cambridge.
Etykiety kalorii
Skutecznym rozwiązaniem w walce z otyłością jest również edukowanie pracowników na temat zdrowszych wyborów żywieniowych. Wystarczy oznakować produkty żywnościowe kolorami – zielony oznacza zdrowe jedzenie, żółty mniej zdrowe, a czerwony najmniej zdrowe. W tego typu przypadkach przy zastosowaniu takiego zabiegu około 5600 pracowników zaczęło spożywać mniej kalorii o 6,2 proc. A jak jeszcze można unikać nadmiaru kalorii w miejscu pracy, jak i w codziennym życiu? Poniżej prezentujemy wam kilka rad, które mogą się przydać przy wdrożeniu przez was „zdrowszego trybu życia”.
- Spożywaj przekąski niskokaloryczne, takie jak winogrona, kostka zdrowego sera czy garść orzechów ze zdrowymi tłuszczami;
- Zastąp produkty o wysokiej kaloryczności ich zamiennikami; na przykład użyj beztłuszczowego jogurtu zamiast kwaśnej śmietany;
- Przestań pić regularnie alkohol – to puste kalorie;
- Usuń ze swojej diety jedno wysokokaloryczne danie każdego dnia. Czy wiesz, że glazurowany pączek potrafi dostarczyć 250 kalorii, a mała paczka chipsów ziemniaczanych ma w sobie aż 1217 kalorii?;
- Pij dużo wody i staraj się nie spożywać nadmiernie słodkich napojów
Autor: Sebastian Kaniewski / Wirtualny Klub Medyczny Ann
Czytaj więcej w Wirtualnym Klubie Medycznym Ann:
- Soczewki a alergie, klimatyzacja i woda. Jak je dobrać oraz czy szkodzą w ciąży?
- Profilaktyka a choroby genetyczne oczu. „Jeśli o tym zapomnimy, szybciej stracimy wzrok”
- Ginekolog odpowiada na pytania, których wstydzisz się zadać [ROZMOWA]
- Laserowa korekcja wzroku: o tym warto wiedzieć [ROZMOWA]
- Ortokorekcja, czyli szansa na dobre widzenie [ROZMOWA]