Zupa z cukinii składa się z prostych, dostępnych składników i opiera się na mentalności „nie marnuj jedzenia”, która była powszechna wśród Amerykanów włoskiego pochodzenia w pierwszym i drugim pokoleniu w XX wieku. Mimo to jej smak zapamiętacie na długo! Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje kolorowa zupa z cukinii z makaronem!
Gotowanie Ann: Zupa z cukinii z makaronem
– Ciao Amici! Zapraszam Was dzisiaj w kulinarną podróż śladem włoskich emigrantów w Stanach Zjednoczonych. To oni wymyślili zupę, taką zupę zero waste, właśnie z cukinii, ale też z łamanym makaronem – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania włoskiego dania.
Zupa z cukinii z makaronem
Składniki na 4-5 porcji:
- 100 g makaronu spaghetti
- 5 łyżek oliwy extra +do podania
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 2 średnie cukinie
- krojone pomidory z puszki
- 3 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- garść bazylii
- garść natki pietruszki
- ser owczy twardy do podania
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
- Cebulę kroimy w kostkę, z ząbki czosnku w plasterki.
- Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę, a zioła siekamy.
- W drugim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulę.
- Smażymy przez 4-5 minut lub do miękkości, następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty lub do momentu, aż stanie się lekko złocisty.
- Następnie dorzucamy płatki chili i podprażamy przez 30 sekund, po czym dokładamy cukinię.
- Na średnim ogniu smażymy cukinię przez około 10 minut.
- Dodajemy pokrojone pomidory do garnka i kontynuujemy gotowanie przez kilka minut.
- Doprawiamy pomidory solą i pieprzem, następnie dolewamy wodę i zagotowujemy zupę.
- W międzyczasie łamiemy makaron spaghetti na 4-5 części i gotujemy, aż będzie al dente.
- Gdy zupa zacznie się gotować, sprawdzamy smak i w razie potrzeby kalibrujemy go.
- Ściągamy zupę z ognia i dodajemy połamany makaron, bazylię i pietruszkę. Mieszamy całość.
- Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody.
- Zupę serwujemy skropioną oliwą i posypaną tartym serem owczym.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 280 kcal | 400 g | 10.1 g | 16.4 g | 22.2 g |
Zupa z cukinii
Pochodzenie dania: imigranci Włoscy, USA
O daniu: Podobnie jak pasta e lenticchie lub pasta e patate, zupa ta jest ekonomiczna i opiera się na mentalności „nie marnuj jedzenia”, która była powszechna wśród Amerykanów włoskiego pochodzenia w pierwszym i drugim pokoleniu w XX wieku.
Ciekawostka zdrowotna: Cukinia jest bogata w wiele ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma wysoką zawartość błonnika i niską kaloryczność. Błonnik pełni ważną funkcję w trawieniu, a mianowicie ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia różnych problemów żołądkowo-jelitowych. Cukinia zawiera także zeaksantynę, która może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. To z kolei pozwala ograniczyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Cukinia może też pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2. Warzywo jest ponadto bogate w mangan, luteinę oraz witaminy A i C – składniki odżywcze, które przyczyniają się do zdrowego wzroku.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną zupę z cukinii z makaronem!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: