Zupa z cukinii z makaronem [WIDEO]

Zupa z cukinii składa się z prostych, dostępnych składników i opiera się na mentalności „nie marnuj jedzenia”, która była powszechna wśród Amerykanów włoskiego pochodzenia w pierwszym i drugim pokoleniu w XX wieku. Mimo to jej smak zapamiętacie na długo! Zobacz cały przepis i sprawdź sam, jak smakuje kolorowa zupa z cukinii z makaronem!

Gotowanie Ann: Zupa z cukinii z makaronem

– Ciao Amici! Zapraszam Was dzisiaj w kulinarną podróż śladem włoskich emigrantów w Stanach Zjednoczonych. To oni wymyślili zupę, taką zupę zero waste, właśnie z cukinii, ale też z łamanym makaronem – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania włoskiego dania.

Zupa z cukinii z makaronem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 100 g makaronu spaghetti  
  • 5 łyżek oliwy extra +do podania 
  • 1 średnia cebula  
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/4 łyżeczki płatków chili 
  • 2 średnie cukinie 
  • krojone pomidory z puszki 
  • 3 szklanki wody 
  • sól i pieprz do smaku 
  • garść bazylii 
  • garść natki pietruszki 
  • ser owczy twardy do podania 

Całe wideo, a także przepis na włoskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie 

  1. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.  
  2. Cebulę kroimy w kostkę, z ząbki czosnku w plasterki. 
  3. Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę, a zioła siekamy. 
  4. W drugim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulę.  
  5. Smażymy przez 4-5 minut lub do miękkości, następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty lub do momentu, aż stanie się lekko złocisty. 
  6. Następnie dorzucamy płatki chili i podprażamy przez 30 sekund, po czym dokładamy cukinię.  
  7. Na średnim ogniu smażymy cukinię przez około 10 minut. 
  8. Dodajemy pokrojone pomidory do garnka i kontynuujemy gotowanie przez kilka minut.  
  9. Doprawiamy pomidory solą i pieprzem, następnie dolewamy wodę i zagotowujemy zupę. 
  10. W międzyczasie łamiemy makaron spaghetti na 4-5 części i gotujemy, aż będzie al dente.  
  11. Gdy zupa zacznie się gotować, sprawdzamy smak i w razie potrzeby kalibrujemy go.   
  12. Ściągamy zupę z ognia i dodajemy połamany makaron, bazylię i pietruszkę. Mieszamy całość.  
  13. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody.  
  14. Zupę serwujemy skropioną oliwą i posypaną tartym serem owczym. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 280 kcal 400 g 10.1 g 16.4 g 22.2 g 

Zupa z cukinii

Pochodzenie dania: imigranci Włoscy, USA 

O daniu: Podobnie jak pasta e lenticchie lub pasta e patate, zupa ta jest ekonomiczna i opiera się na mentalności „nie marnuj jedzenia”, która była powszechna wśród Amerykanów włoskiego pochodzenia w pierwszym i drugim pokoleniu w XX wieku.

Ciekawostka zdrowotna: Cukinia jest bogata w wiele ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ma wysoką zawartość błonnika i niską kaloryczność. Błonnik pełni ważną funkcję w trawieniu, a mianowicie ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia różnych problemów żołądkowo-jelitowych. Cukinia zawiera także zeaksantynę, która może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. To z kolei pozwala ograniczyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Cukinia może też pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę typu 2. Warzywo jest ponadto bogate w mangan, luteinę oraz witaminy A i C – składniki odżywcze, które przyczyniają się do zdrowego wzroku.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną zupę z cukinii z makaronem!

To proste!

Czerwona zupa z cukinii z makaronem w białym garnku.
Zupa z cukinii/fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *