Zdrowy jak rydz. Najzdrowsze grzyby świata

Do niedawna uważane za pozbawione wartości odżywczych i spożywane głównie ze względu na walory smakowe. Jednak okazuje się, że grzyby obfitują w bogactwo składników odżywczych. Nie bez kozery w naszym słowniku funkcjonuje przysłowie zdrowy jak rydz.” Dlaczego właśnie on? Które grzyby są najzdrowsze? Oto najzdrowsze grzyby świata.

Rudy Rydz 

Rudy, rudy, rudy rydz. Jaka piękna sztuka. Rudy, rudy, rudy rydz, a ja rydzów szukam. Tak brzmią słowa tekstu piosenki, którą przed laty wykonywała Helena Majdaniec. Nie tylko świetnie smakuje, ale niesie również ze sobą korzyści zdrowotne. Co zawiera rydz?  

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), 
  • Witaminy A, C, D i E, 
  • Minerały, takie jak: cynk, jod, mangan, fosfor, miedź, potas, siarka, wapń, żelazo i fluor, 
  • Białka, tłuszcze i węglowodany, 
  • Kwasy tłuszczowe, 
  • Fenole, wykazujące właściwości przeciwutleniające.  

Spektrum wpływu rydzów na zdrowie jest bardzo szerokie. Grzyby działają antybakteryjnie i uzupełniają deficyty witamin. Trwają również badania nad ich działaniem obniżającym glukozę we krwi i działaniem antynowotworowym. Ponadto badania wykazały, że kryją w sobie piąty smak – umami. Dlatego warto je jeść chociażby z uwagi na dopieszczenie naszego podniebienia.  

Fot. rzoze19 / Shutterstock
Polub nas w mediach społecznosciowych i zainstaluj darmową aplikację Ann Asystent Zdrowia.

Shiitake z Dalekiego Wschodu

Egzotycznie brzmiące grzyby od wieków są wykorzystywane w medycynie Dalekiego Wschodu. Inaczej nazywane twardnikiem japońskim, wzmacniają system immunologiczny, mają wpływ na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu, a także zapobiegają miażdżycy. Jakie składniki zawiera? 

  • Witaminę B, w szczególności B3 (niacyna), odpowiedzialna za ukojenie nerwów, 
  • Witaminę D, 
  • Fosfor, potas i wapń, 
  • Lentinon w nich zawarty korzystnie wpływa na układ immunologiczny i wykazuje działania antynowotworowe.  

Są drugim, zaraz po pieczarkach, najczęściej uprawianym gatunkiem grzybów na świecie. Lentinon to substancja, która przedłuża życie pacjentów cierpiących na zaawansowane formy raka jelita grubego i żołądka. Można je spożywać w każdej formie – surowej, suszonej i jako dodatek do sosów czy sałatek, bo smakują wyśmienicie! 

Fot. nikkimeel / Shutterstock

Boczniak. Najzdrowsze grzyby świata

Jest grzybem niezwykle popularnym w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. Wyglądem boczniaki przypominają muszle ostryg. Są zalecane diabetykom ze względu na niski indeks glikemiczny (Ig), który wynosi 3. W jakie składniki obfitują? 

  • Witaminy z grupy B, w szczególności niacyna, 
  • Ryboflawiny, 
  • Kwas pantonenowy, 
  • Kwas foliowy, 
  • Minerały: potas, miedź, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan, selen.  

Jak boczniaki wpływają na nasze zdrowie? Obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspierają system immunologiczny, ale także zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki. Niektóre badanie pokazują również, że niacyna obecna w boczniakach chroni przez chorobą Alzheimera. Zmniejsza również stwardnienie tętnic, które mogą prowadzić do miażdżycy.  

Fot. New Africa / Shutterstock
Przeczytaj cały artykuł w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Borowik szlachetny. Dobry, bo polski

Grzyby te mają pikantny smak i mięsistą konsystencję, co czyni je odpowiednim posiłkiem dla wegan i wegetarian. Są źródłem białka i wielu witamin. Kontrolują apetyt, co ma niebagatelne znaczenie w przypadku osób będących na kuracji odchudzającej. Przyspieszają też metabolizm i zapobiegają stanom zapalnych odpowiedzialnych za choroby przewlekłe, takie jak: reumatoidalne zapalenie stawów, astma, choroba wrzodowa czy nowotwory. Ponadto, mogą poprawić zdrowie układu pokarmowego. Zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.  

Jak przyrządzać potrawy z borowika szlachetnego? Jako dodatek do makaronu, risotto, zapiekanek, a nawet pizzy. Suszone posłużą do przygotowania zupy lub sosu. Trzeba je jednak namoczyć przez 20 minut przed użyciem. 

Fot. Krasula / Shutterstock

Kurki to bogactwo beta-karotenu

Małe, rude grzyby zawierają szereg witamin i minerałów: 

  • Witaminy: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina D, 
  • Składniki mineralne: wapń, cynk, fosfor, żelazo, potas, sód, 
  • Białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik. 

Swą barwę zawdzięczają obecności beta-karotenu, obecnego również w marchwi czy pomidorom. Kurki działają antybakteryjnie w walce z zatruciami pokarmowymi i lekoopornym gronkowcem złocistym. Wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu. Zapobiegają demencji i chorobie Alzheimera. Analiza badań wykazała również, że kurki mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. Wpływa też bardzo korzystnie na cerę i przyczynia się do poprawy wyglądu naszej skóry. Dobra wiadomość czeka też kobiety. Grzyby te łagodzą objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS).  

Smakują wyśmienicie, a w kuchni znajdują szerokie zastosowanie. Można jeść je jako samodzielny posiłek lub dodatek do jajecznicy, sosu, mięsa, zupy czy makaronu. Najlepszym sposobem przechowywania większej ilości grzybów jest suszenie. Sprawdzi się także ich mrożenie. 

Fot. Gold Picture / Shutterstock

Czarne trufle. Najdroższe i najzdrowsze grzyby świata?

Są to najdroższe grzyby świata. Nie bez przyczyny. Uważa się, że mają potencjalne działanie przeciwwirusowe, odmładzające i odpornościowe. Zawierają ogromne ilości aminokwasów i aminokwasów będących źródłem siarki (mietoniny i cysteiny). Znajdziemy w nich też kwasy Omega-3, węglowodany, sole mineralne i witaminę D.  

Trufle wykazują właściwości antynowotworowe i antybakteryjne, zwłaszcza w walce z gronkowcem złocistym i pałeczkami ropy błękitnej. Opóźniają też procesy starzenia się organizmu. Stymulują system immunologiczny i są popularne w kosmetyce jako składnik wygładzający zmarszczki.  

Grzyby można łączyć z mięsem, owocami morza, makaronem, jajkami. Świetnie sprawdzą się też jako składnik farszów i dodatku do pieczeni.  

Fot. Sofia Royo / Shutterstock

Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia na podstawie mat. pras. Health Fitness Revolution

Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *