Zdrowy deser bez cukru? Sprawdźcie te przepisy! [TOP 5 ANN]

Prawidłowe odżywianie jest jednym z kluczowych czynników dla zachowania zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Zdrowe odżywianie nie wyklucza słodkości! W dzisiejszych czasach zdrowy deser bez cukru może być nie tylko smacznym, ale i korzystnym  dodatkiem do codziennej diety. Jeśli poszukujesz pomysłów na zdrowe desery, to trafiłeś idealnie. Oto Top 5 przepisów deserów bez cukru!

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, w ciągu jednego dnia powinno się spożywać nie więcej niż 12 łyżeczek cukru, czyli 50 g. Zaś jak pokazują statystyki, przeciętny Polak zjada 24 łyżeczki cukru dziennie. A przecież nadmierne spożywanie cukru wpływa negatywnie na nasz organizm. M.in. powoduje nadwagę czy problemy z cerą. Na szczęście istnieją desery bez cukru, równie smaczne, jak te przepełnione cukrem.

Kontroluj dietę, aktywność fizyczną i zdrowie. Miej wszystkie dokumenty dla lekarza w jednym miejscu! Miej zdrowie zawsze w kieszeni z aplikacją Ann Asystent Zdrowia!

Zdrowy deser: mleczna kanapka może być dietetyczna

Miejsce 5: Dietetyczna mleczna kanapka bez mąki i cukru

Mleczna kanapka Kinder cieszy się popularnością nie tylko wśród dzieci, ale również wśród dorosłych. Domowa mleczna kanapka, wykonana samodzielnie, w domu, to znacznie lepszy wybór niż jej sklepowy odpowiednik, który ma dość „bogaty” skład. Tym bardziej, jeśli zrobimy dietetyczną wersję tego pysznego przysmaku! Dietetyczne mleczne kanapki nie zawierają mąki ani cukru, więc są bombą białkową o niskiej zawartości węglowodanów i kalorii. Stanowią one świetny dodatek do każdej diety, a ponadto są łatwe do przygotowania.

Składniki:

Na biszkopt potrzebujemy 4 jaja,3 łyżki kakao, 1 łyżkę skrobi i 3 łyżki miodu.Do przygotowania pysznego nadzienia potrzebujemy400 g miękkiego twarogu, 20 g żelatyny, a także 2 łyżki słodzika lub miodu.

Przygotowanie:

Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę. Po ubiciu do białek dodajemy miód. Musimy także dokładnie wymieszać żółtka z kakao i skrobią. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka z miodem. Powstałą wlewamy do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt należy piecz przez 12-15 minut w 180 st.

W międzyczasie przygotujemy nadzienie. W tym celu mieszamy miękki twaróg z 2 łyżkami słodzika (lub miodu) i żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Upieczony i schłodzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na pół i jedną połowę smarujemy nadzieniem. Następnie przykrywamy nadzienie drugą połówką biszkoptu. Należy delikatnie docisnąć i odstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.

Owsiane ciasteczka, czyli zdrowy deser na szybko

Miejsce 4: Owsiane ciasteczka bez cukru

Bardzo prosty przepis na ciasteczka owsiane z dodatkiem rodzynek i ziaren słonecznika. Ciasteczka są szybkie w przygotowaniu. Składniki wystarczy wymieszać w misce, uformować ciasteczka na blasze i piec.

Potrzebujemy jedną szklankę płatków owsianych, 1 jajo, 1 łyżka miodu, a także garść rodzynek i pestek ze słonecznika. Najpierw wsypmy do miski suche składniki, a potem dodajemy pozostałe – jajko i miód. Zatem należy dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę formujemy dłońmi w placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 150 stopni.

Bananowe tiramisu

Miejsce 3: Dietetyczne tiramisu z bananem i miękkim twarogiem w szklance

Czy można zrobić pyszne tiramisu, które nie będzie tłuste? Oczywiście! Dietetyczne tiramisu o lekkim bananowym smaku jest delikatne, smaczne, a jednocześnie zdrowe.

Żeby przygotować ten smaczny deser potrzebujemy: 200 gr miękkiego twarożku, jajko, banan, pół łyżeczki proszku do pieczenia. A także 2 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej, 1 szklankę kawy parzonej, 1 łyżeczkę kakao i 2 łyżki kefiru. Ponadto nie możemy zapomnieć o 2 łyżeczkach erytrolu.

Banan, jajko, kefir i erytrol blendujemy. Potem dodajemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Znów wszystko blendujemy. Wylewamy do talerza głębokiego. Wkładamy na 3 minuty do mikrofali. Wyjmujemy, odstawiamy do ostudzenia. Później kroimy na kółeczka mniej więcej o średnicy naszych małych słoiczków. Żeby zrobić krem, do miękkiego twarogu dodajemy trochę słodzika, jak również wstępnie zaparzoną i już schłodzoną kawa.

Na dno słoiczka nakładamy krem. Zatem kawałki biszkopta zanurzamy w kawie, a następnie wkładamy ich do szklanki i pokrywamy kremem. Powtarzamy to kilka razy, aż słoiczek będzie pełny. Deser wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem można posypać kakao.

Ulubiona przekąska dzieci

Miejsce 2: Lody jogurtowe

Lody są ulubioną przekąską dzieci nie tylko w ciepłe dni. Niestety lody dostępne w sklepach zazwyczaj porażają ilością cukru w składzie. Szukanie lodów bez cukru na mieście to nie lada wyzwanie. Jednakże można zrobić smaczne i zdrowe lody samemu.

Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego,  1 szklanka świeżych owoców sezonowych, 2 łyżki miodu. Potrzebujemy również 6 foremek na lody.

Przygotowanie lodów jest bardzo proste. W blenderze miksujemy owoce, miód i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa. Każdą foremkę wypełniamy do 3/4 wysokości, wbijamy patyczek. Mrozimy kilka godzin.

Zdrowy deser prosto z Grecji

Miejsce 1: Grecki deser z miodem i winogronami

Deser z miodem i winogronami jest niezwykle popularny w Grecji i Hiszpanii. Można go przygotowywać w wielu wariantach, eksperymentując ze składnikami. Żeby przygotować prawdziwy grecki jogurt, potrzebujemy kremowego jogurtu greckiego. Następnie musimy dobrać do niego ulubione owoce, najlepiej słodkie. Mogą to być słodkie winogrona, czy figi, ale także naturalny dżem z tych owoców bez cukru. Następnie polewamy wszystko miodem i posypamy orzechami. Gotowe! Deser jak najbardziej nadaje się na śniadanie.

Autor: Svitlana Slyvchenko, Ann-zdrowie.pl, You Tube.

Źródło: dziecisawazne.pl; zw.pl

Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:

zdrowy deser
Fot. zakiroff / Adobe Free Stock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *