Zdrowie seniora: jesień to szczególnie trudny czas

Jesień powoli się zbliża, a razem z nią okres infekcji i przeziębień, które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Jest to szczególnie trudny czas dla osób starszych, które często są już schorowane i mało sprawne fizycznie. Jak dbać o zdrowie seniora, kiedy za oknem coraz niższe temperatury? Jak zwiększyć odporność? Czy dieta odgrywa ważną rolę?

Jesienią należy w szczegóły sposób dbać o zdrowie seniora!

Osoby starsze jesienią muszą szczególnie dbać o swoje zdrowie, ponieważ niekorzystne warunki atmosferyczne, a także spadek odporności u seniorów mogą szybko doprowadzić do rozwoju przeziębienia. Pomocna będzie odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, a także suplementy diety. Ważną rolę w dobrym samopoczuciu seniora odgrywa też zdrowie psychiczne. Najczęstszą dolegliwością wśród tej grupy społecznej jest samotność. Dość często powoduje ona różne choroby somatyczne.

Trzech na dziesięciu Polaków w wieku powyżej 80 lat mówi o odczuwanej samotności, co dziesiąty stwierdza, że zawsze lub bardzo często czuje się samotnie, a na depresję cierpi aż 15–30 proc. osób w wieku powyżej 65 roku życia – wskazuje badanie „Sytuacja społeczna osób w wieku 65+” zrealizowane dla Stowarzyszenia mali bracia Ubogich przez ARC Rynek i Opinia.

Zdrowie seniora: pamiętamy o ciepłych posiłkach  

Dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, szczególnie dotyczy to osób starszych.  Dieta powinna być dostosowana do aktualnej pory roku. W chłodne jesienne dni należy zwrócić uwagę, by rozgrzewała organizm i wzmacniała jego odporność.

Codzienna dieta osoby w wieku podeszłym musi być urozmaicona, a posiłki regularne. W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć warzywa i owoce. Powinny one być jedzone jak najczęściej i stanowić co najmniej połowę tego, co jest zjadane. Częściowo – 1-2 porcje warzyw i owoców, można także zastąpić sokami (200-400ml). Polecane produkty zbożowe to produkty pełnoziarniste, jeśli są dobrze tolerowane, o niższym indeksie glikemicznym. Zaleca się, by osoby w wieku podeszłym codziennie spożywały produkty mleczne, głównie fermentowane, typu jogurty, kefiry, czy maślanki i to w ilości co najmniej 3 szklanek dziennie. To dobre źródło wapnia, na który seniorzy mają wyższe zapotrzebowanie, niż młodsi dorośli. Można je częściowo zastąpić serami. Ważne, żeby produkty były naturalne, o obniżonej zawartości tłuszczu. W codziennej diecie seniora należy też uwzględniać inne, poza mlecznymi, produkty będące źródłem białka. Takie jak ryby, jaja, chude mięso i nasiona roślin strączkowych.

Przeczytaj cały artykuł i dowiedz się więcej o jesiennej diecie seniora. Pobierz bezpłatną aplikację Ann lub zaloguj się na stronie.

Warto by ryby pojawiały się w jadłospisie dwa razy w tygodniu. Przy czym przynajmniej raz tłuste ryby morskie jako dobre źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 – podkreśla w rozmowie z Ann mgr inż. Anna Taraszewska, pracownica Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki. I dodaje – W chłodne jesienne dni należy zwrócić szczególną uwagę, by posiłki rozgrzewały organizm i wzmacniały jego odporność. W jadłospisie musi pojawić się odpowiednia ilość ciepłych posiłków, bazujących głównie na warzywach oraz na bogatych w składniki mineralne kaszach i pełnoziarnistych płatkach. Szczególnie zalecane są rozgrzewające zupy.

Nie tylko latem, ale również jesienią seniorzy muszą pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu.

Zdrowie osób starszych: sen i rekreacja pomogą wzmocnić organizm seniora

Odpowiednio dawkowana aktywność fizyczna oraz solidna dawka snu wzmacniają organizm i wpływają na większą odporność na infekcje. Jeżeli senior ma problemy z zasypianiem, ważne jest, by ustalić stały rytm snu i ścisłe przestrzeganie go.

Aktywność fizyczna musi być dopasowana do stanu zdrowia seniora oraz do pogody. Najprostszą i najbardziej powszechną aktywnością jest zwyczajny spacer. Do ćwiczeń zalecanych osobom starszym należą też lekka gimnastyka, pływanie relaksacyjne.

Witaminy i suplementy: czasem samej diety nie wystarczy

Dobrym sposobem na poprawę działania układu immunologicznego jest wprowadzenie do diety zdrowych produktów.

Ryzyko niedoborów zależy od różnych czynników. M.in. od stanu zdrowia czy sposobu odżywiania. Osoby starsze często przyjmują też różne leki, a niektóre w nich mogą zmniejszać wchłanianie lub zwiększać wydalanie składników pokarmowych. Witaminami i składnikami mineralnymi, na które warto zwrócić uwagę, jeśli chodzi o osoby w wieku podeszłym, są z pewnością witamina D, witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B12 i B6. Jeśli chodzi o składniki mineralne to wapń, żelazo, cynk. Najlepiej jednak jest skonsultować się z dietetykiem, żeby ocenić indywidualnie możliwe niedobory składników odżywczych, witamin czy składników mineralnych związane z nieprawidłowościami w codziennej diecie. U osób w wieku podeszłym, podobnie jak i w ogólnej populacji, wskazana jest suplementacja witaminy D – podkreśla dietetyk.

Często zdrowa dieta nie jest wystarczająca by zabezpieczyć organizm w określone witaminy i minerały. Wówczas dużym wsparciem są suplementy. Należy podkreślić, że suplementy diety czy preparaty ziołowe mogą być stosowane tylko po konsultacji z specjalistą.

Autor: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

Czytaj więcej w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *