
Bóle brzucha, mdłości i wymioty – to mogą być pierwsze objawy zatrucia pokarmowego. Najczęstszym powodem są produkty spożywcze, ponieważ to właśnie w nich znajdują się bakterie, wirusy czy pasożyty. Zwiększone ryzyko zatrucia pokarmowego pojawia się, gdy żywność jest źle przechowywana lub nie przestrzegamy terminów ważności. Czy to jedyne powody? Co może jeszcze powodować zatrucie pokarmowe? Jak sobie z nim radzić, gdy nas dopadnie? O tym przeczytacie w Poradniku Ann.
Zatrucie pokarmowe to choroba, która wywołana jest przez chorobotwórcze bakterie, pasożyty, wirusy a nawet zanieczyszczenia chemiczne. Takie patogeny mogą się znajdować w nieodpowiednio przechowywanej żywności w sklepach, czy w takiej, które jest już po terminie spożycia.
Zatrucie pokarmowe
Przebieg zatrucia pokarmowego jest zwykle gwałtowny. Objawia się:
- bólami brzucha,
- nudnościami,
- biegunką,
- wymiotami,
- wysoką temperaturą.
Co może zaszkodzić?
Najczęściej do zatrucia dochodzi przez bakterie, są to między innymi: salmonella, gronkowiec, campylobacter, E.coli, laseczki jadu kiełbasianego i listeria.
Przeczytaj też: Pasożyty u dzieci: najczęściej są to pasożyty zamieszkujące przewód pokarmowy
1. Campylobacter
Ta bakteria występuje powszechnie w drobiu, jednak warto również uważać na niepasteryzowane mleko. Pierwsze objawy pojawiają się zwykle w przeciągu dwóch do czterech dni. Bakteria ta wywołuje wysoką gorączkę, nudności, biegunki z krwią, a nawet ostre zapalenie żołądka i jelit.
2. Salmonella
Salmonella znajduje się przede wszystkim w mięsie, mleku i jego przetworach, jajach, często także w owocach morza. Wywołuje nudności, wymioty, krwawe biegunki. Jeśli nie należymy do grupy podwyższonego ryzyka, wystarczy nam odpowiednia dieta i węgiel leczniczy.

3. Jad kiełbasiany
Jad kiełbasiany jest jedną z najgroźniejszych przyczyn zatruć pokarmowych. Produkowana jest przez bakterię, która żyje głównie w glebie. Może się znajdować w konserwach, przetworach, a także w miodzie. Żeby uniknąć zakażenia koniecznie trzeba sprawdzać daty przydatności do spożycia, a konserwy i przetwory, które mają uszkodzone lub wybrzuszone wieczko czy nakrętkę wyrzucać. Objawami zatrucia są nudności, wymioty, silne bóle brzucha, niestety dochodzi także do porażenia poszczególnych grup mięśni, podwójnego widzenia i charakterystycznego opadania powiek.
4. Gronkowiec złocisty
Najczęściej źródłem zatruć są krojone wędliny, mielone mięso, ryby, mleko i produkty mleczne, wyroby garmażeryjne, lody, ciastka, kremy i produkty warzywne. To bakteria, którą można się zarazić również od innego człowieka, drogą kropelkową, czy w trakcie stosunku. Toksyny tej bakterii jest odporna na działanie wysokiej temperatury, a objawy mogą się pojawić już po dwóch godzinach od jej spożycia. Pojawić się mogą wymioty czy spadek ciśnienia krwi.
To kilka najczęstszych bakterii, które mogą pojawić się w żywności i prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Jak się uchronić przed zatruciem pokarmowym?
Żeby uchronić się przed zatruciem trzeba przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad higieny, czyli: mycie owoców i warzyw, dokładne czyszczenie blatu kuchennego oraz miejsca, w którym przyrządzane są posiłki. Warto stosować również oddzielne deski do krojenia warzyw, mięs czy ryb. Następnie ważne jest regularne mycie lodówki, a produkty surowe i gotowe do spożycia powinno się przechowywać oddzielnie.
Nie można zapominać o sprawdzaniu terminu przydatności do spożycia wszystkich produktów spożywczych. Poza tym, odradzane jest spożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa.
Przeczytaj też: Warto wiedzieć z Ann: Aktywność fizyczna a układ pokarmowy. Jak ruch wpływa na nasze jelita?
Zatrucie pokarmowe – leczenie
Przy zatruciu pokarmowych dobrze jest, jeśli zwymiotujesz to, co zjadłeś. Trzeba pozwolić organizmowi, aby pozbył się bakterii zalegającej w jelitach. Natomiast gdy pojawi się biegunka, która będzie się przedłużać warto wziąć odpowiednie leki, żeby ją powstrzymać. Przy występujących gazach można się napić kopru włoskiego oraz wykonać masaż brzucha.
Przy zatruciu pokarmowym nie można zapominać o nawadnianiu się. Pij powoli, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Ważne jest wzięcie lekarstwa takiego jak węgiel aktywny, który wiąże toksyczne substancje i je wydala.
Ważne jest stosowanie diety lekkostrawnej, czyli ugotowany ryż lub kleik, ugotowana marchewka czy ziemniaki, ugotowane mięso z kurczaka oraz suche pieczywo, sucharki lub biszkopty. Podczas zatrucia pokarmowego organizm traci potas, sód oraz glukozę, możesz dodać trochę soli, łyżeczkę miodu.
Przeczytaj lub posłuchaj: Poradnik Ann: Żywienie w infekcjach przewodu pokarmowego, czyli co jeść przy biegunce? [AUDIO]
Jeśli objawy zatrucia pokarmowego utrzymują się kilka dni to warto udać się do lekarza. Zatrucia pokarmowe w przypadku salmonelli i jadu kiełbasianego bezwzględnie wymagają wizyty u lekarza.
Jak się nawodnić?
W trakcie zatrucia pokarmowego najlepiej spożywać ciepłą, przegotowaną wodę.
- Przy odwodnieniu łagodnym, gdy ubytek masy ciała wynosi poniżej 5%, trzeba w ciągu 3-4 godzin wypić 50 ml wody na kilogram masy ciała.
- Przy odwodnieniu średniego stopnia (ubytek 5–10% masy ciała), 50–100 ml wody na kg masy ciała.
- Oprócz tego, po oddaniu jednego biegunkowego stolca trzeba wypić 5–10 ml na kg masy ciała. W przypadku osoby dorosłej to 350–700 ml po każdym luźnym stolcu.
- Jeśli wymiotujesz, wypij dodatkowo 2–5 ml na kg masy ciała, zazwyczaj ok. 140–350 ml po każdym epizodzie wymiotów.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: