Co ma wspólnego nasz narząd wzroku z tym, co spożywamy? Okazuje się, że sporo. Odpowiednie odżywianie może zapobiec albo zahamować rozwój np. zaćmy, czyli najczęstszej choroby oczu występującej u seniorów. Czym jest zaćma i w jaki sposób się objawia? Co jeść, aby uchronić się przed chorobą? Jakich produktów należy unikać? Przeczytaj w Ann!
Zaćma – przyczyny
Zaćma, inaczej zwana kataraktą, polega na zmętnieniu soczewki oka, które doprowadza do utraty przezroczystości. Mimo że choroba rozwija się stopniowo, to może doprowadzić do całkowitej ślepoty. Dlatego tak istotne jest dostrzeżenie początkowych objawów i szybka interwencja. Wraz z wiekiem soczewka oka traci elastyczność i z tego powodu na zaćmę najbardziej narażeni są seniorzy. Przyczynami choroby są także predyspozycje genetyczne, uszkodzenie oka, cukrzyca i inne choroby ogólnoustrojowe. Warto jednak pamiętać, że na zaćmę mogą zachorować również osoby w młodym wieku, a nawet dzieci.
Zaćma – objawy
Głównym objawem choroby jest pogorszenie ostrości widzenia. Obrazy, które widzimy, są rozmyte i przymglone. Pogorszenie widzenia jest szczególnie dokuczliwe po zmroku, a także przy bardzo jasnym, intensywnym świetle. Kolejnym objawem zaćmy jest zmętnienie soczewki oka, która może zmienić kolor na szarobiały.
Czytaj też: Warto wiedzieć z Ann: Seniorze, zadbaj o swój wzrok! Najczęstsze choroby oczu i ich objawy
Należy dodać, że chorobie nie towarzyszą żadne dolegliwości bólowe, dlatego często jest ona ignorowana. Natomiast szybka diagnoza i podjęcie leczenia może poprawić jakość widzenia i zapobiec całkowitej utracie wzroku. Jedynym skutecznym i powszechnie stosowanym sposobem leczenia jest operacja.
Profilaktyka zaćmy
Co możemy zrobić, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy? Przede wszystkim zmodyfikować nasz styl życia. Warto zrezygnować z picia alkoholu oraz palenia papierosów. Należy również osłaniać oczy przed promieniowaniem UV, używając okularów przeciwsłonecznych z filtrem. W miarę możliwości powinniśmy także chronić narząd wzroku przed urazami mechanicznymi. Dodatkowo warto pamiętać o wizytach kontrolnych u okulisty – dotyczy to szczególnie osób starszych. Ważnym aspektem profilaktyki przed zaćmą jest zapobieganie rozwojowi cukrzycy i odpowiednia dieta.
Dieta chroniąca przed zaćmą
Modyfikację diety warto zacząć od zwiększenia produktów bogatych w antyoksydanty. Są to naturalne substancje, które usuwają nadmiar wolnych rodników, czyli cząsteczek uszkadzających zdrowe komórki naszego organizmu. W jakich produktach znajdziemy antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami? Przede wszystkim w warzywach, które warto dołączyć do każdego posiłku. Równie ważne są owoce, natomiast ze względu na zawartość cukrów powinny być one spożywane rzadziej – do 3 razy dziennie. Warto zadbać o to, aby wybierane przez nas warzywa i owoce były różnorodne.
Witaminy dla zdrowia oczu
Warto wybierać produkty bogate w luteinę i zeaksantynę, czyli substancje szczególnie ważne dla zdrowia naszych oczu. Znajdziemy je m.in. w jarmużu, szpinaku, brokułach, zielonym groszku, dyni, fasolce szparagowej, pomidorach. Do warzyw warto dodawać olej roślinny, dzięki któremu prozdrowotne substancje lepiej się wchłaniają.
Ważnym antyoksydantem wpływającym pozytywnie na narząd wzroku jest również witamina E. Dodatkowo oddziałuje korzystnie na układ odpornościowy, a także ogranicza gromadzenie się tłuszczów. Witaminę E znajdziemy w różnego rodzaju orzechach, nasionach, olejach roślinnych, płatkach owsianych. W witaminę bogate są również niektóre warzywa: papryka, kapusta, szparagi, szpinak, jarmuż. W diecie chroniącej oczy przed zaćmą powinny się także znaleźć produkty zawierające witaminy B1, B2 i B3, czyli niacynę. Znajdziemy je m.in. w produktach pełnoziarnistych, orzechach, rybach czy chudym mięsie. Źródłem witamin z grupy B jest także nabiał – mleko, sery, jogurty naturalne – oraz jaja.
Co szkodzi naszym oczom?
Czego powinniśmy unikać, jeśli chcemy chronić oczy przed zaćmą? Najbardziej szkodliwe dla naszego wzroku, a także dla funkcjonowania całego organizmu, są produkty wysoko przetworzone i zawierające izomery trans. Znajdziemy je m.in. w margarynach, gotowych daniach i wypiekach, zupach w proszku, słonych przekąskach. Spożywanie tego typu produktów sprzyja rozwojowi zaćmy, a także innym chorobom, np. układu sercowo-naczyniowego.
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: