Witaminy kojarzą nam się ze zdrowiem. Jednak odgrywają większą rolę niż sądzimy. Dzięki nim prawidłowo funkcjonujemy. Są nie tylko niezbędne dla zdrowia, ale i życia. Gdzie znajduje się najwięcej witaminy C? Do czego prowadzi niedobór witamin z grupy B? Która z witamin pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek w organizmie? Dowiedz się więcej i sprawdź swoją wiedzę w Quiz Ann!
Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia, rozwiązuj quizy i odbieraj nagrody!
Zaczynamy! Przed Tobą 10 pytań! Powodzenia!
Pantotenian wapnia lub kwas pantotenowy to inna nazwa na:

Pantotenian wapnia to inaczej witamina B5. Pantonenowy oznacza wszechobecny w świecie roślinnym i zwierzęcym.
Najwięcej witaminy C znajduje się w:

Dzika róża jest najbogatsza w witaminę C. Zawiera aż 1800 mg / 100 g. Cytryna nie zawiera jej tak dużo, jak mogłoby się wydawać (50 mg / 100 g).
Które z warzyw jest najbogatsze w witaminę C?

Nać pietruszki jest najlepszym źródłem witaminy C, jeśli chodzi o warzywa. Zawiera 269 mg / 100 g. Papryka to 120-200 mg witaminy C, brukselka 65-145, kalarepa 70-100 mg.
Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Rozpuszczalne w tłuszczach są witaminy:

Wszystkie wymienione witaminy (A, D, E i K) są rozpuszczalne w tłuszczach.
Szkorbut to choroba, któa dotykała piratów i żeglarzy. Jej przyczyną był niedobór witaminy:

Szkorbut jest związany z niedoborem witaminy C. Stąd popularność kiszonek wśród piratów i żeglarzy, którzy nie mieli dostępu do świeżych warzyw i owoców.
Gdzie znajdziemy najwyższy poziom witaminy A?

Najwięcej witaminy A znajduje się w wątróbce (powyżej 1500 µg), następnie w maśle i jajach (150-1500 µg). Najmniej witaminy A zawiera cielęcina (15-150 µg).
Jaką dawkę witaminy D powinny suplementować osoby dorosłe w okresie jesienno-zimowym?

Dorośli powinni przyjmować dawkę 4000 IU dziennie w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ samodzielnie nasz organizm nie jest w stanie jej wyprodukować.
Jaka witamina pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek w organizmie?

Witaminy B9 i B12 pobudzają wytwarzanie czerwonych krwinek. Znajdują się w dużej ilości m.in. w wątrobie.
Skutkiem niedoboru witaminy E jest m.in.:

Oprócz bolesności i zaniku mięśni niedobór witaminy E przyczynia się do: zmęczenia, anemii, kłopotów z koncentracją i wypadania włosów.
Pękające kąciki ust mogą świadczyć o niedoborze:

Pękające kąciki są przykrym skutkiem niedoboru witamin z grupy B.
Udostępnij swój wynik