Warzywa i owoce są skarbnicą witamin i minerałów. Warto dodawać je do każdego posiłku. Które owoce zawierają najmniej kalorii? Jakie warzywa są bogate w chlorofil? Dlaczego niektóre warzywa w rzeczywistości są owocami? Sprawdź swoją wiedzę w Quiz Ann!
Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia, rozwiązuj quizy i odbieraj nagrody!
Zaczynamy! Przed Tobą 10 pytań! Powodzenia!
Beta-karoten odgrywają ważną rolę dla wzroku. Jakie owoce są ich cennym źródłem?
Oprócz mango, moreli i melonu bogate w beta-karoten są też pomarańczowa dynia i papaja.
Zielona sałata, różowe buraki, żółta papryka. Ile grup kolorystycznych mają warzywa?
Warzywa mają pięć głównych grup kolorystycznych: białe, żółte, zielone, czerwone i fioletowe.
Najsilniejsze antyoksydanty znajdują się w następujących warzywach:
Wszystkie z wymienionych warzyw wykazują silne właściwości antynowotworowe. Warzywa kapustne i szparagi zawierają cenny glutation, pomidory - likopen.
Które warzywa są bogactwem chlorofilu?
Najcenniejszym źródłem chlorofilu są wszystkie zielone warzywa: szpinak, kapusta, sałata, jarmuż, rzeżucha, natka pietruszki i koperek.
Ile dziennie powinniśmy spożywać warzyw i owoców?
Zalecana dzienna dawka warzyw i owoców dla osoby dorosłej to 400 g. Na jedną porcję przypada więc 80-100 g.
Które z wymienionych warzyw tak naprawdę są owocami?
Wszystkie warzywa, które zawierają nasiona są tak naprawdę owocami, a więc: ogórek, pomidor, dynia, papryka, cukinia i bakłażan.
Jakie owoce zawierają najwięcej cukru?
Nabogatsze w cukier są winogrona. Znajduje się w nich aż 16,2 g cukru na 100 g. Niewiele mniej zawierają figi - 16 g, mango - 14,8 g i czereśnie - 12,8 g.
Owoce, które mają najmniej kalorii to:
Najmniej kaloryczny jest arbuz. Owoce niskokaloryczne to również porzeczki (31 kcal), grejpfrut (42 kcal) i nektarynka (44 kcal).
Jakie warzywa są najczęstszymi alergenami?
Seler, pomidor i marchewka są jednymi z najsilniejszych alergenów wśród warzyw. Warto dodać także: ziemniaki, pietruszkę, ogórka, papryka, kukurydzę i soję.
Na zatrucia pokarmowe i biegunki warto zjeść:
Jagody hamują biegunki. Pomagają też w leczeniu zatruć pokarmowych. To dzięki obecności garbników, które neutralizują szkodliwe związki przemiany materii.
Udostępnij swój wynik