Sezon na czereśnie nie trwa zbyt długo, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Latem czereśnie są wszechobecne – na owoce można napotkać się zarówno na targach, w sklepach, jak i w ogrodach oraz sadach. Popularne owoce mają wiele właściwości prozdrowotnych, jednak istnieją również przeciwskazania do ich spożywania. Kto nie będzie mógł cieszyć się smakiem czereśni? Jakie właściwości mają owoce i jaka jest ich wartość kaloryczna? Przeczytaj w Ann!
Wiśnia ptasia
Czereśnie są owocami drzewa zwanego wiśnią ptasią. Nazwa może być myląca, dlatego warto dodać, że czereśnie są zupełnie innymi owocami niż wiśnie i charakteryzują się słodszym smakiem. Czereśnie mają ok. 60 kcal w 100 gramach i sporą ilość cukrów prostych. Mimo to ich indeks glikemiczny jest niski, w związku z czym mogą je spożywać również osoby zmagające się z cukrzycą. Co więcej, jedzenie czereśni zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby. Owoce charakteryzują się także wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu ich spożywanie zapobiega zaparciom.
Warto wiedzieć, że istnieje kilka rodzajów czereśni do uprawy, które różnią się m.in. wielkością i kolorem owoców. Wszystkie jednak łączy wysoka zawartość prozdrowotnych substancji odżywczych.

Działanie antyoksydacyjne
Szczególnie warto wspomnieć o zawartych w czereśniach składnikach mineralnych takich jak miedź i potas oraz o witaminie C. Ma ona działanie antyoksydacyjnie, dzięki czemu chroni nasz organizm przed nowotworami i chorobami sercowo-naczyniowymi. Działanie antyoksydacyjne czereśni zawdzięczamy również wysokiej zawartości polifenoli.
Czytaj też: Warto wiedzieć z Ann: Nadmierny wysiłek fizyczny i stres oksydacyjny – co mają ze sobą wspólnego?
Witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego, a także przyspiesza gojenie ran. Dodatkowo ma również dobroczynny wpływ na skórę: ujędrnia ja, rozjaśnia i działa przeciwstarzeniowo. Warto dodać, że dzięki witaminie nasze kości i stawy są w dobrym stanie.
Czereśnie dla mózgu
Kolejnym ważnym składnikiem czereśni jest miedź. Jedząc letnie owoce, chronimy nasz organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego takimi jak zawał, udar czy miażdżyca. Podobnie jak witamina C, miedź wspiera również pracę układu odpornościowego. Dodatkowo ma też korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Spożywanie czereśni wspomaga proces zapamiętywania, a także kojarzenia faktów. Miedź działa również antynowotworowo i przeciwstarzeniowo. Bierze udział w metabolizmie żelaza, dzięki czemu wartościowy pierwiastek lepiej się wchłania.
Czereśnie na nadciśnienie i skurcze mięśni
Dzięki wysokiej zawartości potasu czereśnie regulują wartość ciśnienia tętniczego, a także pozwalają na zachowanie bilansu wodno-elektrolitowego w organizmie. Tym samym zapobiegają odwodnieniu. Co ważne, potas zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych i wystąpienia stanu zapalnego dróg moczowych i żółciowych.
Czereśnie są również polecane osobom, które zmagają się z podwyższonym poziomem cholesterolu, ponieważ zawarty w owocach potas skutecznie go obniża. Dobroczynny pierwiastek odpowiada również za prawidłową pracę serca, a jego niedobór może skutkować kołataniem. Objawem niedoboru są także skurcze mięśni, ponieważ potas jest niezbędny do ich prawidłowej pracy.

Czereśnie – przeciwskazania
Kto nie będzie mógł skorzystać z prozdrowotnych właściwości czereśni? Przede wszystkim osoby zmagające się z alergią pokarmową. Uczulenie na czereśnie najczęściej jest skutkiem reakcji krzyżowych z pyłkami brzozy, a jego głównym symptomem jest zespół alergii jamy ustnej. Objawia się on m.in. podrażnieniem błon śluzowych jamy ustnej oraz gardła.
Czereśnie są ciężkostrawne, dlatego nie powinny być również spożywane przez osoby zmagające się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Przeciwskazaniem jest także zespół jelita drażliwego.
Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: