Warto wiedzieć z Ann: Płatki drożdżowe – do czego używać i dlaczego warto je jeść?

Nazywane są wegańskim parmezanem, nadają potrawom serowo-orzechowy posmak, a przy tym dostarczają witamin! Płatki drożdżowe – czym są i jakimi właściwościami się charakteryzują? Do czego można je wykorzystać w kuchni? Poznaj ten przysmak razem z Ann i dowiedz się dlaczego zdaniem dietetyka warto włączyć go do swojego menu!

Płatki drożdżowe – co to jest?

Powstają przez obróbkę drożdży aktywnych. W przeciwieństwie do tych używanych do produkcji pieczywa lub piwa, płatki drożdżowe są nieaktywne, ponieważ zostały pozbawione swoich funkcji przez działanie gorącem. Dzięki temu stają się produktem całkowicie bezpiecznym i nie należy bać się ich fermentacji w przewodzie pokarmowym.

Gotowe płatki są sypkie, a kolorem oraz strukturą przypominają bułkę tartą lub panierkę.

Płatki drożdżowe
Na zdjęciu płatki drożdżowe / fot. shutterstock

Jak używać płatków drożdżowych?

Płatki mają serowo-orzechowy aromat i smak. W daniach roślinnych są uznawane za nośnik smaku umami (mięsnego) oraz zamiennik sera. Zazwyczaj stanowią dodatek do potraw, a nie ich bazę. Można je wykorzystać na przykład jako:

  • zagęszczacz do zup i sosów,
  • „serową” posypkę do sałatek, pieczonych warzyw lub ziemniaków,
  • uzupełnienie dań z makaronem,
  • panierkę,
  • alternatywę dla soli, zamiennik przypraw typu wegeta,
  • składnik wegetariańskich pasztetów i past do pieczywa,
  • ciekawy dodatek do jogurtów, maślanek czy kefirów.

Dodanie do potraw nieaktywnych płatków drożdżowych pozwoli nam uzyskać delikatny, serowy posmak. Łącząc je z mielonymi nerkowcami albo blanszowanymi migdałami, uzyskamy posypkę smakującą jak twardy, dojrzewający ser. Dlatego z pewnością warto sięgnąć po płatki drożdżowe, będąc na diecie bezmlecznej lub wegańskiej. – podpowiada Justyna Pietrzyk, dietetyczka.

Cały tekst dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia oraz po zalogowaniu na stronie.

Bogactwo witamin i składników mineralnych

Dlaczego warto wprowadzić płatki drożdżowe do swojego menu? Przede wszystkim ze względu na zawartość witamin z grupy B. Tych potrzebują nasze włosy, skóra, paznokcie, a także układ nerwowy. W płatkach znajdziemy także sporo wapnia, magnezu, miedzi i żelaza. Zawierają też chrom i cynk, które mogą zmniejszać apetyt na słodycze oraz błonnik, który poprawia trawienie. Płatki drożdżowe są też źródłem białka, które stanowi podstawowy budulec organizmu.

Płatki drożdżowe należą do jednych z najlepszych roślinnych źródeł białka. W 100 g produktu zawierają aż 28 g białka, więcej niż soczewica, groch czy fasola. Są również w grupie najlepszych roślinnych źródeł cynku, klasyfikują się na podium zaraz po zarodkach pszennych i zawierają blisko 8 mg cynku w 100 g produktu – potwierdza dietetyczka.

Jak często jeść płatki drożdżowe?

Nieaktywne płatki mogą lądować na naszych talerzach codziennie. Zaleca się, żeby wprowadzać je do diety stopniowo, ponieważ zawierają dużo błonnika. Ich spożycie w dużej ilości, bez przyzwyczajenia przewodu pokarmowego, mogłoby wywołać biegunkę.

Dlatego warto zacząć od mniejszych porcji, np. połowy lub 1 łyżeczki dziennie. Następnie tę ilość można stopniowo zwiększać. Dietetycy polecają, żeby dodawać od jednej do kilku łyżek płatków drożdżowych do potraw każdego dnia.

Płatki drożdżowe
Na zdjęciu płatki drożdżowe / fot. shutterstock

Jakie płatki drożdżowe wybrać?

Można znaleźć je prawie we wszystkich sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością, a także w niektórych marketach czy sklepach internetowych. Dostępne na rynku płatki sprzedawane są głównie w formie czystego produktu. Niekiedy są jednak wzbogacone o sól, mąkę pszenną lub ekstrakt słodu jęczmiennego. Najlepszym wyborem będą wersje podstawowe, bez dodatków. Dlatego przed zakupem warto sprawdzić skład na etykiecie.

Płatki drożdżowe są uniwersalnym produktem, bo zazwyczaj nie zawierają glutenu, laktozy, orzechów, żadnych produktów odzwierzęcych, więc w zasadzie u każdego w diecie mogą być zdrowym dodatkiem.

Dlatego nawet jeżeli jesteś normalnym zjadaczem chleba, gorąco zachęcam Cię do ich spróbowania. W mojej opinii to naprawdę świetny produkt. Podczas następnej wizyty w sklepie ze zdrową żywnością nie wahaj się i włóż płatki drożdżowe do swojego koszyka. – zachęca dietetyczka Justyna Pietrzyk.

Autor: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Zainteresował Cię nasz tekst? Czytaj więcej w aplikacji Ann!

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *