Jest nazywany rajskim owocem ze względu na egzotyczne pochodzenie i prozdrowotne działanie. W starożytności był symbolem długowieczności i płodności. Granat to owoc, który ma wiele cennych właściwości. Kto powinien zwrócić na niego uwagę? Czy każdy może go jeść? Przekonaj się, jak wpływa na zdrowie i dowiedz się, jak wykorzystać go w kuchni.
Owoce granatu rosną na niewielkich drzewach. Naturalnie występuje w środkowej Azji, ale jego uprawa rozprzestrzeniła się także na inne rejony świata, np. USA czy Hiszpanię. Owoce drzewa granatowca mają wielkość jabłka, ale posiadają znacznie grubszą skórkę. Jadalną część owoców stanowią niewielkie, czerwone nasiona, które znajdują się w środku.
Właściwości owocu granatu
Granat zawiera ok 70 kcal w 100 gramach miąższu. Tak jak większość owoców, składa się głównie z węglowodanów i wody. Jest także źródłem witaminy C, błonnika oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, fosforu i manganu). Zawiera też wiele związków bioaktywnych, które wpływają korzystnie na zdrowie.
Właściwości prozdrowotne płynące ze spożywania granatu to:
- działanie obniżające ciśnienie
- funkcje antyoksydacyjne (niszczące wolne rodniki)
- redukcja stanu zapalnego
- działanie obniżające poziom cholesterolu i przeciwmiażdżycowe
- właściwości przeciwbakteryjne
- funkcje obniżające poziom glukozy we krwi.
Ze względu na liczne prozdrowotne właściwości, owoc granatu może przynieść pozytywne skutki zwłaszcza w diecie osób z wysokim ciśnieniem i poziomem glukozy, a także w czasie infekcji. Dlatego warto włączyć go do diety, jako urozmaicenie dla owoców, które jemy na co dzień.
Jak wybrać dojrzały owoc?
Żeby kupić smaczny i soczysty owoc, najlepiej zwrócić uwagę na jego kolor i ciężar. Najbardziej dojrzałe granaty to te, których skórka ma żywy, intensywnie czerwony kolor. Nie powinno być na niej przebarwień. Przed włożeniem do koszyka, warto porównać też ciężar kilku owoców i wybrać ten, który waży najwięcej.
Granat: wykorzystanie w kuchni
Przygotowanie owocu do jedzenia bywa kłopotliwe. Sok z granatu intensywnie brudzi wszystko dookoła, a pestki trudno jest wyjąć ze środka. Rozwiązaniem może być odcięcie góry owocu, następnie pokrojenie go na ćwiartki i zanurzenie w miseczce z wodą. To powinno pomóc w swobodnym oddzieleniu jadalnych nasionek od skórki bez brudzenia.
Nasiona granatu można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Będą świetnym uzupełnieniem i dekoracją deserów, ale także składnikiem przełamującym smak w daniach wytrwanych. Używa się go do przygotowania galaretek, koktajli i musów owocowych, ale też do przystrojenia ciast, puddingów i innych deserów.
W wersji na słono, sprawdza się jako składnik sałatek, dodatek do serów pleśniowych oraz posypka do innych dań, np. risotta czy zupy krem. Z granatu przygotujesz także sos do mięs lub serów. Oczywiście nasiona granatu można jeść także samodzielnie jako przekąskę. Na popularności zyskują również przetwory z owoców granatu. Należą do nich soki, dżemy i konfitury.
Dla kogo granat nie będzie zdrowy?
Na spożycie granatu lub jego przetworów powinny uważać osoby z chorobami przewodu pokarmowego. Może on działać podrażniająco na śluzówkę, dlatego nie jest wskazany m.in. przy wrzodach i zapaleniu błony śluzowej żołądka.
Granat nie jest polecany dla osób z niskim ciśnieniem krwi, ponieważ jego spożycie może je dodatkowo obniżyć. W razie jakichkolwiek wątpliwości najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja ze specjalistą, który doradzi, jak powinna wyglądać dieta przy danym schorzeniu i wyjaśni, jakich produktów unikać.
Należy pamiętać także, żeby nie łączyć granatu lub jego przetworów z lekami, ponieważ może on zaburzać ich działanie.
Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia
Zaciekawił Cię nasz artykuł? Sprawdź więcej wartościowych tekstów, podcastów i rozmów wideo: