Warto wiedzieć z Ann: Cynk – dlaczego jest tak ważny? Zapotrzebowanie i źródła

Poprawa odporności, regulacja snu, działanie przeciwstarzeniowe, zapobieganie miażdżycy to tylko niektóre z funkcji, jakie pełni cynk w naszym organizmie. Niedobór mikroskładnika może doprowadzić do zahamowania wzrostu dziecka u kobiet w ciąży, a nawet do zaburzeń psychicznych. Jakie jeszcze role pełni cynk w naszym organizmie? Jakie jest zapotrzebowanie na mikroskładnik? Które produkty są najlepszym źródłem cynku? Przeczytaj w Ann!

Jakie role pełni cynk w organizmie?

Cynk jest mikroskładnikiem, który bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w syntezie insuliny. Z tego powodu jest szczególnie potrzebny osobom chorującym na cukrzycę.

Co ważne, pierwiastek jest składnikiem ponad 300 enzymów, czyli naturalnych substancji w naszym organizmie, które biorą udział w najważniejszych procesach życiowych. Cynk uczestniczy również w syntezie i przemianach hormonów, dzięki czemu wspomaga ich wydzielanie. Z niedoborem mikroskładnika bardzo często zmagają się osoby z chorobami tarczycy.

Mikroskładnik oddziałuje także na masę ciała, ponieważ bierze udział w przemianach energetycznych. Należy wspomnieć, że cynk ma też wpływ na nasz wygląd. Odpowiada za dobry stan paznokci, włosów, a także skóry. Cynk działa bakteriobójczo i przyspiesza gojenie stanów zapalnych, dlatego polecany jest np. osobom zmagającym się z trądzikiem.

Czytaj też: Edukacja Ann: Naturalne produkty na piękną cerę? Sprawdź!

Korzyści ze spożywania cynku

Cynk wspomaga odporność, hamuje powielanie wirusów, a także zmniejsza objawy infekcji. Z tego powodu jest polecany dzieciom oraz seniorom, którzy są najbardziej narażeni na dolegliwości wirusowe czy bakteryjne. Niedobór mikroskładnika zwiększa również ryzyko zachorowania na nowotwór. Cynk ma też korzystny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego. Dzięki diecie bogatej w pierwiastek zapobiegamy miażdżycy, a także chronimy nasze serce przed zawałem.

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronę

Spożywanie cynku ma również wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór pierwiastka można zauważyć u osób zmagających się np. z chorobą Alzheimera. Cynk poprawia funkcje poznawcze, dzięki którym możemy przetwarzać informację, uczyć się i zapamiętywać. Warto dodać, że z niedoborem cynku zmagają się też chorzy na depresję i osoby mające problemy ze snem. Odpowiednia ilość cynku w diecie działa przeciwstarzeniowo.

fot. Shutterstock

Cynk a ciąża i płodność

Cynk ma także wpływ na prawidłowy przebieg ciąży. Odpowiada za rozwój płodu, a jego niedobór może prowadzić do zahamowania wzrostu u dziecka. Konsekwencją zbyt małej ilości cynku w diecie może być również przedwczesny poród.

Mikroskładnik ma także wpływ na męski układ rozrodczy. Niedobór cynku obniża testosteron, ilość spermy, a nawet ruchliwość plemników. Może nawet powodować problemy z potencją. Z drugiej strony nadmiar cynku również bywa niekorzystny i negatywnie wpływa na jakość nasienia.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Ile cynku w diecie?

Średnie dzienne zapotrzebowanie na cynk w przypadku osób dorosłych wynosi 9,4 mg u mężczyzn i 6,8 mg u kobiet. Natomiast zalecana dawka to odpowiednio 11 i 8 g. U najmłodszych średnie zapotrzebowanie na cynk wygląda następująco:

  • 0-6 miesięcy  – 2 mg
  • 7-11 miesięcy – 2,5 mg
  • 1-3 lata – 2,5 mg
  • 4-9 lat – 4 mg
  • 10-12 lat – 7 mg
  • chłopcy w wieku 13-18 lat – 8,5 mg
  • dziewczęta w wieku 13-18 lat – 7,3 mg

W przypadku kobiet w ciąży średnie zapotrzebowanie na cynk wynosi 10,5 mg, a u kobiet karmiących piersią 10,9 mg.

Źródła cynku

Bogatym źródłem wartościowego pierwiastka są produkty zbożowe takie jak: chleb żytni pełnoziarnisty, kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane. Aby uzupełnić cynk, należy również spożywać orzechy włoskie, a także nasiona słonecznika i dyni. Bogatym i wartościowym źródłem cynku są też nasiona lnu, z których można robić napary. Mikroskładnik znajdziemy w roślinach strączkowych, jak i w wołowinie oraz w mięsie z piersi indyka. Bardzo dobrym źródłem cynku są też jajka oraz nabiał, w szczególności mleko, ser gouda czy ser twarogowy chudy.

fot. Shutterstock

Warto wiedzieć, że wchłanianie cynku jest największe z produktów odzwierzęcych. Wchłanianie składnika zwiększa obecność pełnowartościowego białka oraz kwas cytrynowy. Natomiast do czynników zaburzających wchłanianie cynku zaliczyć można stres i zbyt intensywny wysiłek. Problemy z przyswajaniem pierwiastka powoduje także spożywanie wysoko przetworzonej żywności, nadmiar cukru i alkoholu, niskie spożycie białka. Czynnikiem zaburzającym wchłanianie cynku jest również zbyt duża ilość błonnika w diecie i głodówki.

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *