Warto wiedzieć z Ann: Banany na zdrowie!

Normalizacja ciśnienia, zapobieganie odwodnieniu, łagodzenie zaparć, przeciwdziałanie chorobom przewlekłym to jedne z wielu właściwości bananów. Ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość cukrów owoc jest często unikany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Czy rzeczywiście spożywanie bananów ma niekorzystny wpływ na odchudzanie? Jak banany oddziałują na układ pokarmowy? Czy diabetycy mogą jeść żółte owoce? Przeczytaj w Ann!

Banany – właściwości zdrowotne

Banany mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Cechują się dużą zawartością potasu, który normalizuje wysokość ciśnienia tętniczego. Co więcej, spożywając owoce obniżamy poziom cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałamy rozwojowi miażdżycy. Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy ma także zawarty w bananach magnez.

Jak większość owoców, które traktujemy jak przekąski – są niskokaloryczne w stosunku do popularnych słodyczy, a przy tym są sycące (mają jeden z wyższych Indeksów Sytości – wskaźnika, który opisuje poziom sytości po spożyciu porcji żywności o określonej kaloryczności). Są odżywcze – są dobrym źródłem potasu, magnezu, witaminy C, B6 oraz błonnika. W dodatku są wygodną przekąską – łatwo dostępne, łatwe w transporcie i w miarę czyste w jedzeniu – mówi w rozmowie z Ann mgr Aleksandra Husar.

Żółte owoce charakteryzują się również wysoką zawartością witaminy B6, która jest niezbędna do prawidłowego działania naszego organizmu i wspiera jego odporność. Banany zawierają też wartościowe antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami. Chronią one nasz organizm przed chorobami przewlekłymi. Natomiast tryptofan zawarty w bananach zwiększa wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który poprawia samopoczucie.

Ze względu na zawartość żelaza owoce są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Poza tym, że dostarczą wartościowy pierwiastek, to jeszcze złagodzą poranne mdłości i zgagę. Banany powinny również jeść osoby zmagające się z anemią, ponieważ przyczyną choroby jest właśnie niedobór żelaza.

Banany a układ pokarmowy

Żółte owoce są lekkostrawne i mają też pozytywny wpływ na dolegliwości pokarmowe. Działają przeciwwrzodowo, a także zapobiegają odwodnieniu. Z tego powodu zalecane są osobom zmagającym się z biegunkami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika banany warto jeść także wtedy, kiedy mamy zaparcia. Owoce działają jak prebiotyki, czyli substancje wspomagające pracę jelit. Banany mogą nawet zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego.

Czytaj też: Poradnik Ann: Biegunka u niemowlaka – z czego wynika i jak należy z nią postępować? [AUDIO]

Owoce dla sportowców

Banany mają wysoką, jak na owoce, wartość kaloryczną (niecałe 100 kcal w 100 g), ale jednocześnie cechują się dużą gęstością odżywczą. Co to oznacza? Niewielka objętość bananów dostarcza nam sporą dawkę energii. Z tego względu banany zalecane są w szczególności osobom, u których występują wysoki ubytek energetyczny, np. podczas gorączki. Banany mogą być też świetną przekąską do szkoły. Zapewniają sytość, a także wspomagają koncentrację u dzieci. Co więcej, banany są łatwo przyswajalnym źródłem energii, dlatego często sięgają po nie osoby uprawiające sport. Banany najlepiej spożywać przed lub po treningu.

A co z osobami będącymi na diecie odchudzającej?

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronę

banany banan odchudzanie
fot. Shutterstock

Banany a odchudzanie

Banany składają się głównie z węglowodanów i mają znikomą ilość białka oraz tłuszczu. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy z nich rezygnować, nawet podczas diety odchudzającej. Banan może być świetnym zamiennikiem słodkich przekąsek i cukru. Najważniejszy w spożywaniu owoców jest umiar. Nie można przesadzać z ilością bananów i należy pamiętać, żeby wliczać je w bilans kaloryczny. Warto także zwrócić uwagę, aby jeść banany bez dodatków w postaci np. słodkiego syropu. Należy też uważać na owoce kandyzowane lub suszone.

To mit, że banany tuczą. Tuczy nadmiar kilokalorii w diecie. Dlatego, jeśli chcemy do diety redukcyjnej wpleść banany warto potraktować je jako element przekąski (np. z dodatkiem jogurtu, koktajlu, orzechów) lub deseru po obiedzie. 1 średni banan to około 120 kcal, przyjmując, że dieta redukcyjna dostarcza zazwyczaj około 1500-1800 kcal, to 1 lub nawet 2 banany swobodnie można wkomponować w jadłospis – wyjaśnia dietetyczka.

Grupą osób, która powinna ograniczyć spożywanie bananów, w szczególności dojrzałych, są diabetycy. Na banany powinny także uważać osoby ze stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością.

Banan jako dodatek

Warto wykorzystać egzotyczny owoc do przyrządzenia zdrowych dań. Dobrym pomysłem na przekąskę lub drugie śniadanie może być np. koktajl z bananem, awokado i jogurtem naturalnym. Na pierwsze śniadanie sprawdzi się owsianka z bananem i masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Kolejnym pomysłem na śniadanie mogą być bezglutenowe placuszki. Z bananów, szczególnie mocno dojrzałych, można zrobić także pyszny chlebek. Latem natomiast warto wykorzystać owoce do zrobienia domowych lodów.

Kontrola wagi i poziomu cukru z aplikacją Ann Asystent Zdrowia

Najlepszą metodą kontroli wagi ciała dla osób na diecie odchudzającej, a także poziomu cukru we krwi są regularne pomiary. Przydatnym narzędziem, wspierającym kontrolę stanu zdrowia jest aplikacja Ann Asystent Zdrowia.

W panelu ZDROWIE zarejestrowani użytkownicy aplikacji Ann™ bezpłatnie otrzymują pakiet narzędzi, ułatwiających kontrolę wagi ciała, a także innych parametrów stanu zdrowia. W KARCIE PACJENTA znaleźć można m.in.:

  • kalendarz przyjmowania leków oraz harmonogram wizyt u lekarza
  • narzędzie monitorujące: wagę ciała, zawartość cukru w organizmie, a także ciśnienie tętnicze krwi, tętno oraz temperaturę ciała.

Użytkownicy aplikacji Ann™  mają również możliwość ustawienia automatycznej analizy ww. pomiarów. Dzięki takim rozwiązaniom, łatwo zaobserwujemy poprawę lub pogorszenie stanu zdrowia. W razie potrzeby Ann Asystent Zdrowia doradzi konsultację medyczną. To funkcjonalne narzędzie, które ułatwi samokontrolę wagi ciała oraz ogólnego stanu zdrowia.

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *