Tapenada to inaczej pasta z oliwek. Najpopularniejsza jest ta przygotowana z czarnych oliwek, kaparów i oliwy. Jak przyrządzić ją krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Tapenada – pasta z oliwek
– Jeżeli myślimy o Morzu Śródziemnym, to na pewno myślimy również o oliwkach. Jest to bardzo ważny składnik tapenady! Nie mogłaby ona istnieć także bez kaparów. Dziś przygotujemy tą potrawę, którą wykorzystuje się jako przekąskę w formie smarowidła na pieczywo – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić pastę z oliwek i kaparów, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Tapenada z oliwek: przepis
Składniki na 4 porcje:
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 3 fileciki anchois
- 15 g kaparów
- 2 łyżki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Obieramy czosnek, a pietruszkę siekamy.
- Ząbki czosnku, kapary, oliwki, anchois, pietruszkę miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dolewając oliwę.
- Próbujemy naszą tapenadę i doprawiamy do smaku – pieprzem i w razie potrzeby także solą. Możemy dodać także kilka kropel soku z cytryny.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 310 kcal | 87 g | 1.7 g | 32.4 g | 3 g |
Pochodzenie dania: Prowansja, Francja
O daniu: Tapenada oficjalnie uznawana jest za specjał z południa Francji – Prowansji, a nazwa tapenada oznacza kapary („tapene” to kapary). Przywieźli je przed wiekami przybysze z Grecji. W czasie podróży kapary przechowywane były w naczyniach, zwanych amfora, wypełnionych oliwą z oliwek. Po pewnym czasie w naczyniach powstawała swego rodzaju pasta, która prawdopodobnie była pierwowzorem dzisiejszej tapenady. Sam przepis powstał o wiele później, bo w XIX wieku. Za jej twórcę uchodzi szef kuchni marsylskiej restauracji Maison Dorée.
Tapenada chętnie jadana jest w większości krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Często pojawia się jako składnik słynnych hiszpańskich przekąsek,czyli tapas. Pastę można spotkać w najróżniejszych wersjach smakowych również na Bałkanach. Tapenada z czarnych oliwek, kaparów i oliwy to najbardziej klasyczna wersja tej wytrawnej pasty (istnieje jednak także wersja z zielonymi oliwkami).
Przygotowując tapenadę powinniśmy rozgnieść i wymieszać składniki w moździerzu – użycie ręcznego blendera jest dozwolone, jednak ważne jest, by gotowa pasta tapenada nie było zbyt mocno rozdrobniona. Do przyprawienia tapenady można użyć czosnku, odrobiny soli oraz soku z cytryny.
Ciekawostka zdrowotna: Kapary składają się w niemal w 85 proc. z wody, nie oznacza to jednak, że pozbawione są witamin i minerałów. Warzywo jest źródłem drogocennych polifenoli, witamin A i C oraz wapnia, magnezu, czy potasu. Wspomniane antyoksydanty zawarte w kaparach to substancje, które chronią organizm przed nowotworami i opóźniające proces starzenia. Take w farmacji stosuje się owoce, korzenie i korę kaparów, gdyż wspomagają one pracę układu pokarmowego oraz likwidują wzdęcia.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pastę z oliwek!
To proste!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.