
Chcesz zaskoczyć bliskich oryginalnym daniem na święta? Przygotuj potrawę, która jest tradycyjnym wigilijnym daniem w Meksyku. Świąteczna sałatka meksykańska z burakiem, pomarańczą i granatem trafi w gusta nawet najbardziej wymagających gości. Jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Zobacz cały przepis!
Gotowanie Ann: Sałatka meksykańska z burakiem
– Hola Amigos! Witam Was serdecznie w ostatnim odcinku przed świętami! I z racji na to, że większość z Was żyje już zapewne w biegu, przyrządza dania na jutrzejszą wigilijną kolację, to mam dla Was dość szybki przepis, który będzie kolejną alternatywą do tradycyjnych dań świątecznych – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić kolorową sałatkę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia meksykańskiego dania.
Składniki do przygotowania meksykańskiej sałatki
Składniki na 4 porcje:
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2 średniej wielkości ugotowane buraki
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
- 1 granat
- 50 g orzeszków ziemnych
- sól i pieprz
Salsa:
- sok z 1 pomarańczy
- 50 ml octu
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy extra
Świąteczna sałatka meksykańska – przygotowanie
- Buraki gotujemy w zależności od wielkości przez około 40-60 minut.
- Szatkujemy sałatę rzymską i drobno siekamy orzeszki ziemne, a następnie umieszczamy składniki w dużej misce.
- Następnie obieramy pomarańczę i wycinamy miąższ w półksiężyce, wrzucamy do sałaty.
- Jabłko kroimy w łódeczki i przekładamy do reszty składników.
- Do miski dodajemy także owoce z granatu.
- Ugotowane buraki obieramy i kroimy w 1,5 centymetrową kostkę, po czym dokładamy do sałatki.
- W mniejszej miseczce mieszamy sok z 1 pomarańczy, ocet i dobrze posiekany czosnek. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość polewamy salsą, mieszamy i serwujemy!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 230 kcal | 320 g | 6.8 g | 11.8 g | 24.6 g |
Ciekawostki o meksykańskiej sałatce
Pochodzenie dania: Meksyk
Daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole w Meksyku, jest słynna sałatka wigilijna. Charakteryzuje się intensywnym czerwonym kolorem, bardzo przypominającym kwiat poinsecji, roślinę notabene pochodzącą z tego kraju. Meksykańska sałatka wigilijna to feeria kolorów i smaków, połączenie chrupkości buraka i orzechów, z owocowymi akcentami jabłek, a także cytrusów. Wszystko to sprawia, że sałatka wigilijna to świeża mieszanka słodyczy i kwaśności.
Ciekawostka zdrowotna: Meksykańska sałatka wigilijna jest nie tylko lekka, ale dostarcza wielu różnych składników odżywczych, które pozyskiwane są z buraków, pomarańczy, sałaty, jabłek, orzeszków ziemnych i wyróżnia się dużą zawartością beta-karotenu, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Danie to dostarcza także potasu, wapnia, magnezu oraz witaminy C. Z całą pewnością sałatkę te można nazwać prawdziwą bombą witaminową.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszną sałatkę!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: