Stłuszczenie wątroby to jedno z najczęstszych schorzeń tego narządu. Do stłuszczenia wątroby mogą prowadzić dwie główne przyczyny: spożywanie alkoholu oraz niewłaściwy styl życia. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby może wynikać z błędów dietetycznych, nadmiernej masy ciała, ale również skłonności genetycznej. Dowiedz się, na czym polega niealkoholowe stłuszczenie wątroby, jakie są jego objawy oraz w jaki sposób można tej chorobie zapobiegać.
Stłuszczeniowa niealkoholowa choroba wątroby – jak powstaje?
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba, na którą ogromny wpływ ma nasz styl życia. Wątroba jest narządem pełniącym wiele funkcji metabolicznych. Odpowiada między innymi za przekształcanie i magazynowanie składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze i węglowodany. Nasz sposób odżywiania i tryb życia w istotny sposób oddziałują na pracę wątroby.
Niezdrowa i nadmiernie kaloryczna dieta powoduje obciążenie tego narządu. Główną przyczyną niealkoholowego stłuszczenia wątroby jest przeładowanie organizmu posiłkami o zbyt dużej kaloryczności, połączone z niską aktywnością fizyczną. Stłuszczeniu wątroby sprzyjają pokarmy bogate w tłuszcze oraz cukry proste, a także żywność wysoko przetworzona typu fast-food.
Choroba stłuszczeniowa wątroby rzadko jest jedyną konsekwencją niezdrowego trybu życia. Zwykle współistnieje z innymi schorzeniami, takimi jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy obturacyjny bezdech senny. Stłuszczeniu wątroby mogą sprzyjać niektóre zaburzenia hormonalne. Przyczyna tej choroby może również mieć związek z tendencją genetyczną.
Stłuszczeniowa niealkoholowa choroba wątroby – objawy
Stłuszczenie wątroby to proces, który powoduje przemianę struktury tego narządu. Kropelki tłuszczu gromadzą się wewnątrz każdej z komórek wątroby. Niestety, ta przebudowa przez długi czas nie wywołuje żadnych objawów. Wątroba staje się coraz bardziej obciążona odkładającym się w niej tłuszczem, jednak dolegliwości pojawią się dopiero w późnych fazach rozwoju choroby.
Stłuszczenie wątroby rzadko wywołuje ból, w przeciwieństwie do innych częstych chorób wątroby, takich jak kamica dróg żółciowych czy stany zapalne. Choroba stłuszczeniowa wątroby może natomiast wywoływać przewlekłe osłabienie, zmęczenie czy uczucie „pełnego” brzucha. Aby wykryć stłuszczenie wątroby, konieczne jest wykonanie odpowiednich badań diagnostycznych.
Stłuszczeniowa niealkoholowa choroba wątroby – diagnoza
Do rozpoznania stłuszczeniowej niealkoholowej choroby wątroby wykorzystuje się zarówno badania laboratoryjne, jak i obrazowe. Do wstępnej diagnostyki stanu wątroby służą badania z krwi, nazywane ogólnie „panelem wątrobowym”.
Dodatkowo, warto oznaczyć poziom glukozy na czczo, a także lipidogram (cholesterol z podziałem na frakcje, trójglicerydy). Aby ostatecznie potwierdzić stłuszczenie wątroby, konieczne jest również wykonanie badań obrazowych. Najłatwiej dostępnym z nich jest badanie ultrasonograficzne (USG), które w wielu przypadkach pozwala dobrze uwidocznić cechy stłuszczenia wątroby.
W wątpliwych przypadkach, diagnostykę można pogłębić wykonując tomografię komputerową lub rezonans magnetyczny jamy brzusznej, a w razie dalszych wątpliwości diagnostycznych – biopsję wątroby.
Czytaj też: Poradnik Ann: Profilaktyka w leczeniu chorób wątroby. Dlaczego tak ważne są badania? [AUDIO]
Stłuszczeniowa niealkoholowa choroba wątroby – dieta
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby to schorzenie, któremu można skutecznie zapobiegać. Odpowiednia dieta i nawyki dotyczące stylu życia mogą pozwolić zarówno na profilaktykę choroby, jak i zatrzymanie jej postępu. Podstawą postępowania dietetycznego powinna być dieta o odpowiednio dobranej kaloryczności. Należy unikać spożywania nadmiaru kalorii w stosunku do dobowego zapotrzebowania.
W przypadku pacjentów z nadwagą i otyłością, wskazany jest umiarkowany deficyt kaloryczny, który pozwoli na bezpieczną redukcję masy ciała. Badania naukowe wskazują, że utrata 7% masy ciała pozwala na istotne zmniejszenie poziomu stłuszczenia wątroby w obrazie mikroskopowym tego narządu. Dieta stosowana w stłuszczeniu wątroby powinna ograniczać węglowodany proste i tłuszcze nasycone.
Warto natomiast wzbogacić ją w błonnik, warzywa, produkty pełnoziarniste oraz chudy nabiał. Należy unikać słodzonych napojów, alkoholu oraz przetworzonej żywności typu fast-food. Wskazane są za to tłuszcze nienasycone w postaci olejów roślinnych, orzechów czy awokado.
Stłuszczeniowa choroba wątroby – aktywność fizyczna
Kontrola masy ciała jest podstawowym sposobem uniknięcia niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Aby powstrzymać rozwój choroby stłuszczeniowej wątroby, oprócz ograniczenia spożywanych kalorii, warto postawić na regularną aktywność fizyczną.
Rodzaj i objętość wysiłku powinny być dostosowane do naszych możliwości. Za minimum należy uznać 30 minut aktywności wykonywanej przez 5 dni w tygodniu. U osób nieprzystosowanych do intensywnych ćwiczeń, sukcesem będzie poświęcenie pół godziny dziennie na spacer. Z czasem, warto urozmaicać treningi i wprowadzać do swojego grafiku nowe aktywności.
Autorka: Krzysztofa Białożyt-Stwora, Ann Asystent Zdrowia
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: