„Risengrød“, czyli tradycyjny skandynawski ryż na mleku to doskonała propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Pudding jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny! W Skandynawii pudding ryżowy spożywany jest zwykle przed wystawną kolacją – to sycące danie, która ma zaspokoić pierwszy duży głód. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach nowego cyklu „Skandynawia na talerzu”.
Skandynawia na talerzu: Ryżanka z duszoną żurawiną
– Dzień dobry, witam cię serdecznie, nazywam się Agnieszka Jasińska, jestem kucharzem i dziś zdradzę ci sekret na skandynawską ryżankę „Risengrød“ – zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach nowego cyklu będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić ryżankę z duszoną żurawiną, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis będzie dostępny w czwartek o godzinie 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania skandynawskiego dania.
Składniki na 1 porcję
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 60 g płatków ryżowych
- 2g cynamonu
- 5g masła
- 50 g żurawiny
- 10g miodu
Zobacz cały odcinek w czwartek o 12:00 i razem z Agnieszką Jasińską przygotuj ryżankę z duszoną żurawiną!
To proste!
Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann: