Kiedy najlepiej smakuje truskawka, a pomidory najbardziej soczyste? Odpowiedź jest prosta: w ich sezonie! W dzisiejszych czasach, kiedy większość owoców i warzyw jest dostępna w supermarketach przez cały rok, łatwo zapomnieć o ich naturalnych cyklach wzrostu. Kupując owoce i warzywa w sezonie, zyskujemy nie tylko na intensywności smaku, ale także na wartościach odżywczych. A to tylko początek korzyści jakie niesie za sobą spożywanie sezonowych owoców i warzyw. Dlaczego warto? Przeczytaj i dowiedz się więcej z Ann!
Sezonowe warzywa i owoce – skarbnica zdrowia na wyciągnięcie ręki!
Sezonowe warzywa i owoce są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. To za sprawą składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dostarczają nam nie tylko białka, ale przede wszystkim wiele witamin i minerałów, które mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia.
Jednym z przykładów może być witamina C. Właśnie sezonowe warzywa i owoce są jej bogatym źródłem. Jest ona niezwykle istotna dla naszego organizmu. Ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia funkcje immunologiczne oraz przyspiesza gojenie się ran.
Warzywa i owoce dostępne w danym sezonie mają również najwyższe wartości odżywcze. Wynika to z faktu, że dojrzewają w naturalnych warunkach, bez sztucznych dodatków. Są więc nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Sezonowe warzywa i owoce mają zdecydowanie więcej właściwości zdrowotnych. Nie tylko dostarczają wiele witamin, minerałów, ale także błonnika, dzięki któremu nasz układ trawienny może funkcjonować prawidłowo. Dlatego warto dbać o to, aby stanowiły stały element naszej diety.
Warzywa strączkowe i owoce na każdą porę roku
Wiosna to idealny czas na nowalijki, które oprócz wyjątkowego smaku, dostarczają nam dużej ilości witamin. Warzywem wartym uwagi są szparagi – obfite w błonnik, witaminy A, C, E i K,. Zawierają także sporo cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy, miedź i selen. Warto sięgnąć również po rzodkiewki, które charakteryzują się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych.
Z nastaniem lata na straganach możemy spotkać soczyste owoce, w tym czarną porzeczkę, jabłka i gruszki. Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera aż cztery razy więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo jest źródłem żelaza. Jabłka to idealne źródło błonnika, ale również witamin z grupy B oraz potasu. Gruszki natomiast to doskonałe źródło witaminy C oraz K i folicynę. Lato to także czas na maliny, bogate w przeciwutleniacze i witaminy A, C, E oraz B oraz minerały jak potas, wapń, magnez i miedź.
W sezonie jesiennym warto skupić się na warzywach i owocach o intensywnych, ciepłych kolorach. Dynia to niekwestionowany symbol jesieni. Dynia dostarcza nam mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim beta karotenu, ale również błonnika, potasu i witaminy C. Gruszki, jabłka, śliwki to źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, które wspierają naszą odporność.
Warzywa korzeniowe- takie jak marchew, pietruszka, seler i buraki charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Są one bowiem obfite w witaminy A, C, K, E, witaminy z grupy B, a także minerały: potas, fosfor, magnez i wapń. Marchew dostarcza nam beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A, a dodatkowo zawiera witaminy C, K i E oraz potas. Buraki to skarbnica kwasu foliowego i żelaza, co korzystnie wpływa na naszą odporność.
Zima to czas, kiedy możemy czerpać z dobrodziejstw warzyw cebulowych. To dobry czas na jarmuż. Warto również sięgnąć warzywa wspierające nasza odporność. Na przykład: cebulę, czosnek i por. Nie można zapomnieć też o szpinaku, który jest dostępny niemal przez cały rok i dostarcza nam wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, witaminy A, C, E, K, a także B5 i B9.
Jak rozpoznać owoce i warzywa pochodzące z naturalnych upraw?
Pierwszym krokiem do odróżnienia świeżych i naturalnych produktów od tych uprawianych na skalę przemysłową jest wygląd zewnętrzny. Naturalnie rosnące owoce i warzywa nie zawsze wyglądają idealnie. Mogą być nieforemne, różnej wielkości i nierównomiernie zabarwione. To znak, że rosły w naturalnych warunkach bez nadmiernego użycia pestycydów i nawozów chemicznych.
Drugi znak to smak i aromat. Naturalnie uprawiane produkty często mają intensywniejszy smak i są bardziej aromatyczne niż ich przemysłowe odpowiedniki. Jeżeli masz możliwość to posmakuj produktu przed zakupem.
Trzecią wskazówką jest sezonowość – prawdziwie ekologiczne produkty są dostępne wtedy, kiedy naturalnie dojrzewają. Uprawa warzyw i owoców poza sezonem często wymaga sztucznych środków do przyspieszenia ich wzrostu, co może wpływać na ich smak i wartość odżywczą.
Czwarty znak to miejsce, gdzie kupujesz. Lokalne bazary i targi rolnicze oferują często produkty bezpośrednio od rolników, którzy uprawiają swoje produkty w sposób zrównoważony i ekologiczny.
Pomysły na dania z warzyw i sezonowych owoców
Wprowadzenie owoców i warzyw do diety to istotny element posiłków o każdej porze roku. Warto oczywiście jak najczęściej korzystać z tych sezonowych. Zdrowe posiłki nie muszą oznaczać monotonnych, pozbawionych smaku czy koloru dań.
Jak przygotować smaczne posiłki z owocami sezonowymi?
Oto kilka pomysłów na dania, które z powodzeniem możesz przygotować na wycieczkę czy drugie śniadanie do pracy.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Sprawdź przepisy na oryginalne dania z cukinii w Ann: