Ser feta pieczony w miodzie i maku z figami [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Figi – owoce mało znane, a uznawane za symbol długiego życia! Są skarbnicą takich składników mineralnych jak miedź oraz potas, a także witamin, między innymi A, C czy E. To właśnie figi w towarzystwie sera feta, miodu i maku będziemy przygotowywać z dietetyczką Sarą Gawrońską. Jak wykonać to pyszne, jesienne danie, pełne wartości odżywczych? Nasza dietetyczka przekona Cię, że to nic trudnego! Zapraszamy do wspólnego gotowania, na zdrowie.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Ser feta pieczony w miodzie i maku z figami

Dzisiaj przygotujemy pyszną przekąskę, albo dodatek do pieczywa, którym będzie pieczony ser feta z odrobiną miodu i maku oraz słodziutkich figą – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić ser feta z pysznymi dodatkami ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Ser feta pieczony w miodzie i maku z figami: składniki na 4 porcje:

  • 200 g sera feta
  • 20 g miodu
  • 10 g maku
  • 4 świeże figi
  • 12 kromek razowego chleba
Całe wideo, a także przepis na fit danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Ser feta osusz papierowym ręcznikiem, a następnie polej miodem i obtocz z obu stron makiem.
  2. Przełóż ser do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim pokrojone figi.
  3. Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
  4. Gorącym serem posmaruj kromki razowego pieczywa i udekoruj figami.

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   304 kcal 155 g 9.9 g 9.4 g 49 g 

Ciekawostka zdrowotna: Figi są zasobne w cenne wartości odżywcze. Te owoce są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne. Zarówno świeże, jak i suszone figi są skarbnicą składników mineralnych, głównie miedzi oraz potasu, a także witamin, między innymi witaminy A, C czy E. Jako niezbędny owoc zdrowej diety śródziemnomorskiej, figa uznawana jest za symbol długiego życia.

Ser feta pieczony, przepis z serem feta, przepis z figami, figi, mak
Ser feta pieczony z makiem, miodem i figami/ fot. S.Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *