Figi – owoce mało znane, a uznawane za symbol długiego życia! Są skarbnicą takich składników mineralnych jak miedź oraz potas, a także witamin, między innymi A, C czy E. To właśnie figi w towarzystwie sera feta, miodu i maku będziemy przygotowywać z dietetyczką Sarą Gawrońską. Jak wykonać to pyszne, jesienne danie, pełne wartości odżywczych? Nasza dietetyczka przekona Cię, że to nic trudnego! Zapraszamy do wspólnego gotowania, na zdrowie.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Ser feta pieczony w miodzie i maku z figami
– Dzisiaj przygotujemy pyszną przekąskę, albo dodatek do pieczywa, którym będzie pieczony ser feta z odrobiną miodu i maku oraz słodziutkich figą – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić ser feta z pysznymi dodatkami ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Ser feta pieczony w miodzie i maku z figami: składniki na 4 porcje:
- 200 g sera feta
- 20 g miodu
- 10 g maku
- 4 świeże figi
- 12 kromek razowego chleba
Przygotowanie:
- Ser feta osusz papierowym ręcznikiem, a następnie polej miodem i obtocz z obu stron makiem.
- Przełóż ser do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim pokrojone figi.
- Potrawę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.
- Gorącym serem posmaruj kromki razowego pieczywa i udekoruj figami.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 304 kcal | 155 g | 9.9 g | 9.4 g | 49 g |
Ciekawostka zdrowotna: Figi są zasobne w cenne wartości odżywcze. Te owoce są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne. Zarówno świeże, jak i suszone figi są skarbnicą składników mineralnych, głównie miedzi oraz potasu, a także witamin, między innymi witaminy A, C czy E. Jako niezbędny owoc zdrowej diety śródziemnomorskiej, figa uznawana jest za symbol długiego życia.
W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: