Biegunka, nudności i wymioty, gorączka, a nawet ból głowy – tak może objawiać się zakażenie Salmonellą. To groźna bakteria, która jest szczególnie niebezpieczna dla osób z obniżoną odpornością. Jakie jeszcze są objawy choroby? Jak dochodzi do zakażenia Salmonellą i co zwiększa ryzyko zatrucia? W jaki sposób leczy się dolegliwość i jak się przed nią uchronić? Przeczytaj w Ann!
Bakterie Salmonella
Salmonella to rodzaj bakterii, która może powodować zakażenia zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Warto wiedzieć, że zakażenie bakteriami najczęściej występuje w miesiącach letnich, ponieważ wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się groźnych bakterii. Grupę chorób zakaźnych wywołanych bakterią Salmonella nazywa się salmonellozą. Kiedy dochodzi do zakażenia?
Zakażenie Salmonellą – przyczyny
Ludzie najczęściej zarażają się Salmonellą poprzez spożycie zanieczyszczonej żywności, a w szczególności:
- potraw mięsnych (mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe)
- owoców morza
- jajek czy produktów mlecznych (produkty pochodzenia zwierzęcego).
Do zakażenia dochodzi również poprzez wypicie zanieczyszczonej wody. Kontakt z zakażonym zwierzęciem lub z zakażoną osobą, a także dotykanie skażonych powierzchni, też może doprowadzić do salmonellozy. Jakie są objawy zatrucia?
Objawy zakażenia Salmonellą
Objawy Salmonelli pojawiają się najczęściej do 48 godzin od momentu zakażenia. Ich nasilenie może być różne, w zależności od obecności bakterii Salmonella w jelicie i indywidualnych czynników.
Czytaj także: Ospa wietrzna u dzieci – powikłania mogą być groźne!
Głównym symptomem zakażenia jest biegunka – wodnista lub rzadka, czasami z domieszką krwi. Kolejnym objawem są bóle brzucha, które mogą być od umiarkowanego do silnego. Wymioty i nudności także mogą towarzyszyć zakażeniu Salmonellą. Poza objawami ze strony układu pokarmowego mogą pojawić się również:
- gorączka – do 38 stopni Celsjusza
- złe samopoczucie – zmęczenie i osłabienie.
- ból głowy
- bóle mięśni
Należy zaznaczyć, że salmonelloza może także przebiegać bezobjawowo (bezobjawowe nosicielstwo).
Zatrucie Salmonellą – diagnostyka i leczenie
Jeżeli zauważymy u siebie wyżej wymienione objawy, powinniśmy udać się do lekarza pierwszego kontaktu. Salmonelloza może być szczególnie groźna w przypadku:
- niemowląt i dzieci
- kobiet w ciąży
- osób w podeszłym wieku
- osób zmagających się z chorobami przewlekłymi takimi jak cukrzyca czy miażdżyca
- chorych z niedoborami odporności.
Aby zdiagnozować chorobę, specjalista przeprowadza dokładny wywiad i zleca badanie kału. Leczenie natomiast polega przede wszystkim na łagodzeniu objawów i zapobieganiu odwodnieniu. Czasami zdarza się ciężki przebieg choroby – wtedy konieczne jest także stosowanie antybiotyków. z
Salmonella – profilaktyka
Warto wiedzieć, że w niektórych przypadkach zakażenie salmonellą może doprowadzić do groźnych powikłań. Należą do nich m.in. odwodnienie, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, powiększenie wątroby, a nawet zagrażająca życiu sepsa. Wymagają one leczenia szpitalnego, dlatego tak ważne jest jak najszybsze udanie się do lekarza oraz odpowiednia profilaktyka.
Polega ona przede wszystkim na zachowaniu zasad higieny i przechowywania żywności. Należy też unikać spożywania surowych jaj, mleka oraz produktów mlecznych, ponieważ mogą być one źródłem zakażenia. Warto także pamiętać o separowaniu gotowanych i surowych pokarmów. Surowe mięso i owoce morze zawsze należy trzymać w lodówce.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: