Sałatki są w Hiszpanii mile widziane przez cały rok, a mit o ich statusie nudnego dania już dawno został obalony. Wystarczy wykazać się odrobiną wyobraźni i poszukać dobrze do siebie pasujących składników. Sałatka z zielonej fasolki to świeża i lekka propozycja na przystawkę lub obiad, która zawiera cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Poznaj listę potrzebnych składników do przygotowania sałatki.
Gotowanie Ann: sałatka z zielonej fasolki
-Tym razem zdradzę wam tajemnice, jak przygotować Ensalada de judías verdes, czyli sałatkę z zielonej fasolki. Mam nadzieję, że będziecie ze mną i poczujecie wszystkimi zmysłami jak smakuje Hiszpania. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- 250 g fasolki szparagowej zielonej
- 2 jajka
- 2 duże pomidory
- opcjonalnie do dekoracji: kilka orzechów włoskich i czarnych oliwek
- Sos musztardowy:
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu jabłkowego lub cydrowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
Fasolka szparagowa ma niską zawartość kalorii i jest bogata w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i K, a także błonnik i minerały – mangan i potas. Jest także doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni ja cennym elementem zbilansowanej diety.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: