Sałatka z zielonej fasolki z sosem musztardowym [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Sałatki są w Hiszpanii mile widziane przez cały rok, a mit o ich statusie nudnego dania już dawno został obalony. Wystarczy wykazać się odrobiną wyobraźni i poszukać dobrze do siebie pasujących składników. Sałatka z zielonej fasolki to świeża i lekka propozycja na przystawkę lub obiad, która zawiera cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Poznaj listę potrzebnych składników do przygotowania sałatki.

Gotowanie Ann: sałatka z zielonej fasolki

-Tym razem zdradzę wam tajemnice, jak przygotować Ensalada de judías verdes, czyli sałatkę z zielonej fasolki. Mam nadzieję, że będziecie ze mną i poczujecie wszystkimi zmysłami jak smakuje Hiszpania. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g fasolki szparagowej zielonej 
  • 2 jajka 
  • 2  duże pomidory 
  • opcjonalnie do dekoracji: kilka orzechów włoskich i czarnych oliwek 
  • Sos musztardowy: 
  • 5 łyżek oliwy extra vergine 
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub cydrowego 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka miodu 
  • szczypta soli 

Fasolka szparagowa ma niską zawartość kalorii i jest bogata w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i K, a także błonnik i minerały –  mangan i potas. Jest także doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni ja cennym elementem zbilansowanej diety.

sałatka z zielonej fasolki
Sałatka z zielonej fasolki/fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *