
Sałatka z komosą ryżową i warzywami to tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej. Jest szczególnie popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to lekka, orzeźwiająca sałatka, znana ze swojego wyrazistego smaku i zdrowych składników. W najnowszym odcinku dietetyczka, Sara Gawrońska, pokaże jak przygotować krok po kroku tą sałatkę w wersji z komosą ryżowa i warzywami korzeniowymi.
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Sałatka z komosą ryżową i warzywami korzeniowymi
– Choć za oknem jest już szaro, jesień rozpieszcza nas kolorowymi warzywami. Przygotujemy dziś z nich pyszną, prostą i bardzo bogatą w składniki odżywcze sałatkę z komosy ryżowej – zaprasza dietetyczka, Sara Gawrońska.
Tego, jak odpowiednio przyrządzić jesienną sałatkę ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Sałatka z komosą ryżową i warzywami korzeniowymi
Składniki na 4 porcje:
- 100 g suchej komosy ryżowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Pół batata
- Pół selera
- 30 g słonecznika
- 40 g suszonych pomidorów
- 20 g oliwy z oliwek
- 5 g soku z cytryny
- sól, pieprz, wędzona papryka
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę i polej połową oliwy. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
- Komosę zalej gorącą wodą z dodatkiem soli i gotuj do miękkości ok 15 minut.
- Wymieszaj komosę z upieczonymi warzywami, słonecznikiem, suszonymi pomidorami, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 240 kcal | 150 g | 7.9 g | 11.8 g | 28.3 g |
Ciekawostka zdrowotna: Warzywa korzeniowe są nie tylko łatwo dostępne w sezonie jesienno-zimowym, ale też niezwykle bogate w składniki odżywcze. Marchewka to źródło witaminy A. Seler i pietruszka dostarczają witaminy C oraz K, a także kwasu foliowego. Warzywa to także skarbnica błonnika pokarmowego oraz wielu składników mineralnych, np. potasu oraz wapnia.

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!
Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.
Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann: