Sałatka z komosą ryżową i warzywami [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia

Sałatka z komosą ryżową i warzywami to tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej. Jest szczególnie popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to lekka, orzeźwiająca sałatka, znana ze swojego wyrazistego smaku i zdrowych składników. W najnowszym odcinku dietetyczka, Sara Gawrońska, pokaże jak przygotować krok po kroku tą sałatkę w wersji z komosą ryżowa i warzywami korzeniowymi.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Sałatka z komosą ryżową i warzywami korzeniowymi

Choć za oknem jest już szaro, jesień rozpieszcza nas kolorowymi warzywami. Przygotujemy dziś z nich pyszną, prostą i bardzo bogatą w składniki odżywcze sałatkę z komosy ryżowej – zaprasza dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić jesienną sałatkę ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Sałatka z komosą ryżową i warzywami korzeniowymi

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g suchej komosy ryżowej 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • Pół batata 
  • Pół selera  
  • 30 g słonecznika 
  • 40 g suszonych pomidorów 
  • 20 g oliwy z oliwek 
  • 5 g soku z cytryny 
  • sól, pieprz, wędzona papryka 

Całe wideo, a także przepis na fit danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:    

  1. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i polej połową oliwy. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.  
  2. Komosę zalej gorącą wodą z dodatkiem soli i gotuj do miękkości ok 15 minut. 
  3. Wymieszaj komosę z upieczonymi warzywami, słonecznikiem, suszonymi pomidorami, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. 

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   240 kcal 150 g 7.9 g 11.8 g 28.3 g 

Ciekawostka zdrowotna: Warzywa korzeniowe są nie tylko łatwo dostępne w sezonie jesienno-zimowym, ale też niezwykle bogate w składniki odżywcze. Marchewka to źródło witaminy A. Seler i pietruszka dostarczają witaminy C oraz K, a także kwasu foliowego. Warzywa to także skarbnica błonnika pokarmowego oraz wielu składników mineralnych, np. potasu oraz wapnia.

Sałatka tabbouleh, Sałatka z komosą ryżową i warzywami korzeniowym
Sałatka tabbouleh z komosą ryżową i warzywami korzeniowym / fot. S.Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *