Ryż z owocami morza, warzywami i szafranem [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Paella to nie tylko pyszne danie, ale odgrywa także zasadniczą rolę w hiszpańskiej kulturze. Jest niekwestionowanym bohaterem uroczystości i rodzinnych spotkań, podczas których chwile radości przeżywane są przy parującej patelni z paellą. Ponadto jest symbolem tożsamości i dumy Walencji, której mieszkańcy uważają ryż z owocami morza za kulinarny skarb. Poznaj listę potrzebnych składników do przygotowania puelli.

Gotowanie Ann: ryż z owocami morza

-Tym razem zdradzę wam tajemnice, jak przygotować paellę, czyli ryż z owocami morza. Mam nadzieję, że będziecie ze mną i poczujecie wszystkimi zmysłami jak smakuje Hiszpania. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 12 porcji:

  • 800 g ryżu Bomba 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 dojrzałe pomidory/pomidory w puszce 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek 
  • sól 
  • 2,5 l bulionu z owoców morza/rybnego 
  • 1 opakowanie szafranu 
  • 200 g małży 
  • 200 g pierścieni z kalmarów 
  • 200 g krewetek 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 

Wędzona papryka, stosowana z umiarem, może pozytywnie stymulować pracę naszego układu immunologicznego. Dzieje się tak ze względu na zawarte w niej witaminy z grupy B i witaminę C, które pomagają w walce z infekcjami. Można więc sięgać po nią w celu wzmocnienia odporności organizmu.

Ryż z owocami morza, fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *