Paella to nie tylko pyszne danie, ale odgrywa także zasadniczą rolę w hiszpańskiej kulturze. Jest niekwestionowanym bohaterem uroczystości i rodzinnych spotkań, podczas których chwile radości przeżywane są przy parującej patelni z paellą. Ponadto jest symbolem tożsamości i dumy Walencji, której mieszkańcy uważają ryż z owocami morza za kulinarny skarb. Poznaj listę potrzebnych składników do przygotowania puelli.
Gotowanie Ann: ryż z owocami morza
-Tym razem zdradzę wam tajemnice, jak przygotować paellę, czyli ryż z owocami morza. Mam nadzieję, że będziecie ze mną i poczujecie wszystkimi zmysłami jak smakuje Hiszpania. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 12 porcji:
- 800 g ryżu Bomba
- 1 czerwona papryka
- 2 dojrzałe pomidory/pomidory w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- 2,5 l bulionu z owoców morza/rybnego
- 1 opakowanie szafranu
- 200 g małży
- 200 g pierścieni z kalmarów
- 200 g krewetek
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
Wędzona papryka, stosowana z umiarem, może pozytywnie stymulować pracę naszego układu immunologicznego. Dzieje się tak ze względu na zawarte w niej witaminy z grupy B i witaminę C, które pomagają w walce z infekcjami. Można więc sięgać po nią w celu wzmocnienia odporności organizmu.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: