Ból i sztywność stawów najczęściej kojarzymy z przemęczeniem lub zbyt dużym wysiłkiem. Mogą być to jednak objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), zwanego również gośćcem postępującym. Choroba bardzo często dotyka osoby młode, które zwlekają z wizytą u lekarza i zbyt późno rozpoczynają leczenie. Jak rozpoznać reumatoidalne zapalenie stawów? Jakie jeszcze są symptomy schorzenia? Jak leczyć reumatoidalne zapalenie stawów? Dowiedz się z Poradnika Ann!
Co to jest reumatoidalne zapalenie stawów?
RZS to przewlekła choroba tkanki łącznej. Schorzenie ma podłoże autoimmunologiczne, jednak jego przyczyny nie są do końca znane. Na rozwój choroby mogą mieć wpływ czynniki genetyczne czy zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ryzyko zachorowania zwiększa również palenie papierosów, a także stres. Warto też wiedzieć, że na reumatoidalne zapalenie stawów częściej chorują kobiety.
Reumatoidalne zapalenie stawów – objawy
Głównym objawem choroby jest ból i sztywność stawów, które są najbardziej dokuczliwe o poranku. U chorych mogą pojawić się także obrzęki stawów. Najczęściej atakowane są stawy rąk i stóp, jednak choroba może dotyczyć również stawu łokciowego, ramiennego czy kolanowego. Warto podkreślić, że reumatoidalne zapalenie stawów to poważna choroba, która może doprowadzić do przedwczesnej śmierci. Mimo że schorzenie jest związane głównie ze stawami, to ma wpływ na funkcjonowanie innych narządów. Chorobie często towarzyszą następujące dolegliwości:
- zmiany skórne
- stany zapalne serca, oczu, a nawet układu oddechowego
- zmiany zapalne naczyń krwionośnych
- stany podgorączkowe
- zmęczenie
- brak apetytu
- uszkodzenie nerwów obwodowych
- bóle mięśni, zaniki mięśniowe.
Reumatoidalne zapalenie stawów może przyspieszyć rozwój takich chorób jak: miażdżyca, osteoporoza, zapalenie opłucne, śródmiąższowe zapalenie płuc. W wyniku powikłań może dojść także do zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu. Z tego względu istotne jak najszybsze wykrycie choroby i podjęcie leczenie.
Jakie badania na reumatoidalne zapalenie stawów?
Jeśli zauważyliśmy u siebie przewlekłe bóle stawów, powinniśmy udać się do lekarza pierwszego kontaktu lub reumatologa. Specjalista w pierwszej kolejności zleci badania krwi, ze szczególnym uwzględnieniem OB i wskaźnika CRP, który informuje o stanie zapalnym w organizmie. Dodatkowo mogą być potrzebne badania czynnika reumatoidalnego RF, a także przeciwciał ACPA. Lekarz może również zlecić badanie radiologiczne porównawcze rąk i stóp. Po wykonaniu potrzebnych badań specjalista ustali diagnozę i przekaże zalecenia terapeutyczne. Jak leczyć reumatoidalne zapalenie stawów?
Leczenie farmakologiczne i zmiana stylu życia
Najnowsze leki na reumatoidalne zapalenie stawów pozwalają zmniejszyć objawy choroby, a nawet doprowadzić do jej remisji. Rodzaj preparatów jest zależny m.in. od stopnia zaawansowania schorzenia. Oprócz leczenia farmakologicznego, istotna jest również rehabilitacja i fizjoterapia. W niektórych przypadkach może być również potrzebna interwencja chirurgiczna. Osoby zmagające się z reumatoidalnym zapaleniem stawów mogą potrzebować także wsparcia psychologicznego.
Modyfikacja stylu życia to kolejny istotny element leczenia. Chorym zaleca się odpoczynek obejmujący np. drzemki w ciągu dnia. Z drugiej strony ważna jest także aktywność fizyczna zwiększająca zakresy ruchu, wzmacniająca mięśnie i poprawiająca wydolność organizmu. Należy jednak pamiętać, że plan treningowy powinien być przygotowany przez rehabilitanta. Rodzaj i częstotliwość ćwiczeń będzie zależny od stopnia zaawansowania schorzenia, wieku pacjenta czy jego kondycji. Osoby chore powinny również zaprzestać palenia papierosów oraz zmodyfikować dietę.
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
Odpowiednio dobrana dieta ma na celu regenerację i poprawę kondycji organizmu. Powinna być ona różnorodna, bogata w warzywa i owoce. Najbardziej zalecane są warzywa strączkowe, brokuły, por, buraki, marchew, borówki, ciemne winogrona, truskawki. Ograniczyć należy m.in. warzywa o dużej zawartości szczawianów (szpinak, szczaw, botwina), a także kapustę białą, ziemniaki, pomidory czy jabłka. Osoby zmagające się z RZS powinny spożywać produkty pełnoziarniste i jednocześnie kontrolować reakcję organizmu na gluten i kukurydzę. U niektórych chorych produkty zawierające te składniki mogą zwiększyć intensywność objawów. W diecie powinno być mniej tłuszczów zwierzęcych, a więcej tłuszczów roślinnych. Całkowicie należy zrezygnować z cukru i produktów wysokoprzetworzonych.
Źródło: Serwis Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: