Poradnik Ann: Dieta na regenerację wątroby

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w metabolizmie naszego ciała. Wątroba każdego dnia magazynuje, przekształca i detoksykuje setki substancji chemicznych. Niestety, nieprawidłowe nawyki żywieniowe, używki czy choroby przewlekłe mogą wpłynąć na uszkodzenie wątroby. Czy wątroba może się regenerować? Na czym polega dieta na regenerację wątroby? Co jeść na regenerację wątroby? Dowiedz się z Poradnika Ann!

Dieta na regenerację wątroby – dla kogo jest przeznaczona?

Wątroba to jeden z największych i najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Przeciętnie waży około 1,5 kilograma i pełni niezliczone funkcje, które służą wszystkim tkankom. Wątroba odpowiada za metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów. Magazynuje żelazo, substancje energetyczne oraz witaminy. Ponadto, przekształca leki, alkohol i substancje toksyczne, a także umożliwia ich wydalenie z organizmu. Zdrowa wątroba prowadzi nieustanny detoks naszego ciała.

Niestety, nadmierne obciążenie wątroby może stopniowo pogarszać jej funkcję. Dodatkowo, większość z nas ma kontakt z rozmaitymi substancjami hepatotoksycznymi, czyli uszkadzającymi komórki wątroby. Do substancji wpływających negatywnie na wątrobę należy alkohol, niektóre leki, rozpuszczalniki chemiczne, a także toksyny występujące w grzybach. Wątroba może zostać uszkodzona przez wirusy, które namnażają się w jej komórkach (m.in. HBV, HCV czy HIV). Do zniszczenia wątroby może dojść w sposób gwałtowny lub przewlekły. Konsekwencją długotrwałych chorób wątroby jest marskość wątroby, czyli nieodwracalne zwłóknienie tego narządu.

Więcej poradników na temat zdrowia znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann!

Regeneracja wątroby czy jest możliwa?

Istnieje wiele czynników, które mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Pozytywną wiadomością jest jednak fakt, że wątroba jest jednym z narządów o największym potencjale regeneracyjnym. Komórki wątroby mają zdolność odbudowy nawet po zadziałaniu czynników toksycznych. Warto jednak pamiętać, że regeneracja wątroby jest możliwa tylko do pewnego momentu.

Jeśli wątroba będzie poddawana długotrwałemu działaniu czynników uszkadzających, może zostać nieodwracalnie przebudowana. Gdy komórki wątroby zostaną zastąpione przez tkankę łączną, ich odbudowa nie jest już możliwa. Taki proces przypomina tworzenie blizny w skórze, które już nigdy nie odzyska pierwotnego wyglądu.

Regeneracja wątroby co jeść?

Cały tekst dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Podstawową zasadą diety wspomagającej regenerację wątroby jest bogactwo składników odżywczych. Dieta na regeneracją wątroby powinna być maksymalnie różnorodna, zapewniająca podaż wszystkich makro- i mikroelementów.

Podstawę odżywiania powinny stanowić warzywa i owoce, pełne witamin oraz antyoksydantów. Regenerację komórek wątroby wspiera regularne spożywanie białka. Jego najlepszym źródłem jest chudy nabiał, ryby, białe mięso oraz warzywa strączkowe.

Warto natomiast zrezygnować z nadmiaru czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych.

Aby zregenerować wątrobę, zamiast suplementów lepiej postawić na zróżnicowaną dietę. Fot. Shutterstock

Zawartość talerza w diecie regenerującej wątrobę powinna zapobiegać obciążaniu tego narządu. Warto dokładnie obserwować swój organizm i przekonać się, po których produktach czujemy się „ciężko”. Pokarmy tłuste i wzdymające lepiej zastąpić łatwostrawnymi.

Należy absolutnie wystrzegać się głodówek oraz diet drastycznie ograniczających kalorie. Głodzenie organizmu prowadzi do nasilenia przemian metabolicznych w wątrobie, która próbuje zapewnić tkankom stały dopływ energii. W ten sposób dochodzi do nadmiernego obciążenia tego narządu, a nie jego regeneracji.

Regeneracja wątroby – jedz powoli i uważnie

W diecie regenerującej wątrobę warto zwrócić uwagę nie tylko na zawartość posiłków, ale też sposób ich przygotowania i spożywania. Zamiast smażenia potraw, lepiej postawić na duszenie, pieczenie i gotowanie na parze z ograniczeniem użycia tłuszczów. Aby odciążyć wątrobę i przewód pokarmowy, lepiej zjadać mniejsze porcje jedzenia, ale za to z większą częstotliwością. Dobrą praktyką jest także uważne przeżuwanie każdego kęsa, które wpływa korzystnie na proces trawienia.

W każdym przypadku zaburzeń pracy wątroby, bądź wystąpienia niepokojących objawów – należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Autorka: Krzysztofa Białożyt-Stwora, Ann Asystent Zdrowia

Zainteresował Cię nasz tekst? Czytaj więcej w bezpłatnej aplikacji Ann!

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ustawienia prywatności

Wymagane

Te ciasteczka są wymagane do funkcjonowania naszej witryny, służą do definiowana informacji na temat stosowanych przez nas funkcjonalności i nie zawierają żadnych danych personalnych.

wordpress_test_cookie,gdpr[allowed_cookies],gdpr[consent_types],gdprprivacy_bar

Śledzenie

Te ciasteczka ustawiane są przez zaufane witryny zewnętrzne (np. Google Analytics) w celu śledzenia szczegółów, takich jak liczba unikalnych użytkowników i odsłon, aby pomóc poprawić użyteczność naszej strony.

_ga,_gid,_gat,_gat_,AMP_TOKEN,_gac_

Komentarze

Te ciasteczka są używane, aby przechowywać ustawienia użytkowników, takie jak nazwa konta, język i lokalizacja.

comment_author_{HASH},comment_author_email_{HASH},comment_author_url_{HASH}

Języki

Te ciasteczka odpowiadają za ustawienia preferencji językowych na naszej witrynie.

wp-wpml_current_language,wp-wpml_current_admin_language_{hash},_icl_visitor_lang_js, wpml_browser_redirect_test