Pincho czy też zdrobniale pinchitos to wieloznaczne hiszpańskie słowo oznaczające m.in. szpatułki na które nadziewa się mięso do grillowania. Pinichitos Morunos jest więc rodzajem szaszłyków. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszne szaszłyczki drobiowe! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.
Gotowanie Ann: Pinchitos
– Hola amigos! Już w najbliższą sobotę podczas „Gotowania z Ann” zdradzę Wam sekret, jak przyrządzić pyszne domowe szaszłyki drobiowe w marynacie – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić szaszłyki drobiowe, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 6 szaszłyków:
- 600 g mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 25 ml soku z cytryny
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki papryki mielonej (słodkiej, ostrej lub mieszanki obu)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- kilka nitek szafranu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 gałązki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 140 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Pinchos morunos czyli szaszłyki, to danie popularne w całej Hiszpanii, których sekret stanowi marynata z przypraw i ziół tzw. adobo. Nazwa „moruno” wywodzi się od hiszpańskiego wyrazu „Moro” czyli „Maur”, a sama potrawa ma swoje korzenie w kuchni arabskiej. Szaszłyki zwykle są grillowane i często spożywane jako tapa wraz z winem, świetnie komponują się także z papryczkami padrón. Do ich przyrządzenie wykorzystujemy mięso drobiowe, wołowe czy jagnięcinę.
Cały odcinek jest już dostępny w aplikacji Ann!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: