Pinchos morunos czyli szaszłyki, to danie popularne w całej Hiszpanii, których sekret stanowi marynata z przypraw i ziół tzw. adobo. Jak przyrządzić danie Pinchos krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.
Pinchitos: szaszłyki drobiowe
– Hola, compañeros! Dziś znów będziemy podróżować do Hiszpanii. Pinchos morunos to danie, które do kuchni hiszpańskiej wprowadzili zamieszkujący niegdyś Półwysep Iberyjski Maurowie. Są to znane wszystkim szaszłyki w wersji aromatycznej i bardzo pikantnej – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Pinchitos dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Pinchitos: szaszłyki drobiowe przepis
Składniki na 6 szaszłyków:
- 600 g mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 25 ml soku z cytryny
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki papryki mielonej (słodkiej, ostrej lub mieszanki obu)
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- kilka nitek szafranu
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 gałązki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 140 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Pinchitos: szaszłyki drobiowe przygotowanie:
- Mięso kroimy w 2-3 cm kostkę.
- Zaczynamy od przygotowania naszej marynaty, tzw. adobo. Cebulę oraz czosnek siekamy.
- Wrzucamy je do pojemnika blendera i dodajemy sok z cytryny oraz świeżą kolendrę i miksujemy.
- Dodajemy przyprawy: paprykę, cynamon, kmin rzymski, szafran, pieprz i sól. Dolewamy także 120 ml oliwy i miksujemy ponownie do uzyskania konsystencji pasty, tak, aby nie była ona całkowicie rozcieńczona.
- Składniki możemy też utrzeć metodą tradycyjną w moździerzu.
- Mięso wkładamy do pojemnika lub worka strunowe i zalewamy marynatą.
- Dokładnie mieszamy, aby całe mięso nasiąknęło marynatą, po czym odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Następnie nakłuwamy mięso na patyczki do szaszłyków i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oliwy lub grillujemy na dużym ogniu.
- Mięso powinno szybko się zarumienić z zewnątrz, dlatego smażymy je kilka minut z każdej strony, aby zachowało swoją soczystość.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (1 szaszłyk) | 310 kcal | 120 g | 22 g | 24 g | 2.3 g |
Pochodzenie dania: Hiszpania
O daniu: Pinchos morunos czyli szaszłyki, to danie popularne w całej Hiszpanii, których sekret stanowi marynata z przypraw i ziół tzw. adobo. Nazwa „moruno” wywodzi się od hiszpańskiego wyrazu „Moro” czyli „Maur”, a sama potrawa ma swoje korzenie w kuchni arabskiej. Szaszłyki zwykle są grillowane i często spożywane jako tapa wraz z winem, świetnie komponują się także z papryczkami padrón. Do ich przyrządzenie wykorzystujemy mięso drobiowe, wołowe czy jagnięcinę.
Ciekawostka zdrowotna: Mieszanka przypraw adobo to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych (pamiętajmy jednak, żeby przy jego przygotowaniu ograniczyć ilość soli). I tak na przykład zawarte w niej oregano jest znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych, stymulując pozytywnie nasz układu odpornościowy. Z kolei czarny pieprz, który zdaje się nie cieszyć jeszcze wystarczającym uznaniem, jest bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Wiadomo, że piperyna, główny składnik czarnego pieprzu, wspomaga funkcje poznawcze. Co więcej w przypadku naszej marynaty pieprz pozwala zwiększyć wchłanialność innych związków.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Pinchitos!
To proste!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.