Pinchitos – domowe szaszłyki drobiowe w marynacie [WIDEO]

Gotuje: Adrian Stojewski, Ann Asystent Zdrowia

Pinchos morunos czyli szaszłyki, to danie popularne w całej Hiszpanii,  których sekret stanowi marynata z przypraw i ziół tzw. adobo. Jak przyrządzić danie Pinchos krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Pinchitos: szaszłyki drobiowe

Hola, compañeros! Dziś znów będziemy podróżować do Hiszpanii. Pinchos morunos to danie, które do kuchni hiszpańskiej wprowadzili zamieszkujący niegdyś Półwysep Iberyjski Maurowie. Są to znane wszystkim szaszłyki w wersji aromatycznej i bardzo pikantnej – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić Pinchitos dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Pinchitos: szaszłyki drobiowe przepis

Składniki na 6 szaszłyków:

  • 600 g mięsa drobiowego  
  • 1 cebula 
  • 25 ml soku z cytryny 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 łyżki papryki mielonej (słodkiej, ostrej lub mieszanki obu)  
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 
  • kilka nitek szafranu 
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 3 gałązki posiekanej świeżej kolendry 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 140 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  

Pinchitos: szaszłyki drobiowe przygotowanie:  

  1. Mięso kroimy w 2-3 cm kostkę.  
  2. Zaczynamy od przygotowania naszej marynaty, tzw. adobo. Cebulę oraz czosnek siekamy.  
  3. Wrzucamy je do pojemnika blendera i dodajemy sok z cytryny oraz świeżą kolendrę i miksujemy.  
  4. Dodajemy przyprawy: paprykę, cynamon, kmin rzymski, szafran, pieprz i sól. Dolewamy także 120 ml oliwy i miksujemy ponownie do uzyskania konsystencji pasty, tak, aby nie była ona całkowicie rozcieńczona.  
  5. Składniki możemy też utrzeć metodą tradycyjną w moździerzu.    
  6. Mięso wkładamy do pojemnika lub worka strunowe i zalewamy marynatą.  
  7. Dokładnie  mieszamy, aby całe mięso nasiąknęło marynatą, po czym odkładamy do lodówki na kilka godzin. 
  8. Następnie nakłuwamy mięso na patyczki do szaszłyków i smażymy na dobrze rozgrzanej  patelni grillowej z odrobiną oliwy lub grillujemy na dużym ogniu.   
  9. Mięso powinno szybko się zarumienić z zewnątrz,  dlatego smażymy je kilka minut z każdej strony, aby zachowało swoją soczystość. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (1 szaszłyk)310 kcal 120 g 22 g 24 g 2.3 g 

Pinchitos
fot. Sergiusz Kananowicz

Pochodzenie dania: Hiszpania

O daniu: Pinchos morunos czyli szaszłyki, to danie popularne w całej Hiszpanii,  których sekret stanowi marynata z przypraw i ziół tzw. adobo. Nazwa „moruno” wywodzi się od hiszpańskiego wyrazu „Moro” czyli „Maur”, a sama potrawa ma swoje korzenie w kuchni arabskiej. Szaszłyki zwykle są grillowane i często spożywane jako tapa wraz z winem, świetnie komponują się także z papryczkami padrón. Do ich przyrządzenie wykorzystujemy mięso drobiowe, wołowe czy jagnięcinę.  

Ciekawostka zdrowotna: Mieszanka przypraw adobo to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych (pamiętajmy jednak, żeby przy jego przygotowaniu ograniczyć ilość soli). I tak na przykład zawarte w niej oregano jest znane ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych,  stymulując pozytywnie nasz układu odpornościowy. Z kolei czarny pieprz, który zdaje się nie cieszyć jeszcze wystarczającym uznaniem, jest bogaty w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki.  Wiadomo, że piperyna, główny składnik czarnego pieprzu, wspomaga funkcje poznawcze. Co więcej w przypadku naszej marynaty pieprz pozwala zwiększyć wchłanialność innych związków.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Pinchitos!

To proste!

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *