Owoce i warzywa bez chemii? Zwróć uwagę na ten kod!

Jak niewielkie, codzienne wybory mogą znacząco wpłynąć na twoje zdrowie? Wybierając owoce i warzywa, zapewne kierujesz się ich kolorem, wielkością, czy świeżością. Czy wiesz jednak, że istnieją jeszcze inne, często pomijane elementy, które mówią znacznie więcej o kupowanym produkcie? Jak świadomie wybierać owoce i warzywa? Czym jest i gdzie szukać kodu PLU? Sprawdź i dowiedz się więcej!

Dojrzałość i kolor owoców i warzyw – pierwszy znak jakości

Owoce i warzywa kupowane w sezonie nie tylko są pełniejsze smaku, ale także zawierają więcej wartości odżywczych. Świeże, dojrzałe produkty mają intensywne kolory – głęboką czerwień, zieleń czy jaskrawy żółty. To pierwszy sygnał, że owoce i warzywa są w idealnym momencie do spożycia. Dodatkowo, warto wybierać owoce i warzywa ze znanych i sprawdzonych źródeł.

Konsystencja owoców i warzyw również jest ważnym wskaźnikiem ich świeżości. Zbyt twarde mogą być jeszcze niedojrzałe, natomiast zbyt miękkie często są już przejrzałe. Wybierając np. pomidory, szukaj takich, które są jędrne, ale lekko miękkie pod naciskiem palca. Optymalna konsystencja gwarantuje, że produkt jest w najlepszym momencie do spożycia.

Świeże owoce powinny być wolne od widocznych uszkodzeń, plam czy pleśni. Jednak prawdziwa jakość kryje się nie tylko w perfekcyjnym wyglądzie. Czasami te mniejsze czy mniej atrakcyjne owoce są równie wartościowe. Warto zatem nie przekreślać owoców, które nie wyglądają idealnie, ale zamiast tego skupić się na ich konsystencji i zapachu. Silne, przyjemne aromaty zazwyczaj świadczą o dobrej dojrzałości i jakości.

Gdzie kupować? Wybór miejsca ma znaczenie!

Świeże produkty, które są uprawiane lokalnie i sezonowo, zazwyczaj zachowują więcej składników odżywczych. Transport długodystansowy nie tylko zwiększa konieczność chemicznego zabezpieczenia produktów. Może się również przyczynić do utraty wartościowych witamin i minerałów. Wybierając owoce i warzywa, zwróć uwagę na ich pochodzenie.

Owoce i warzywa najlepiej jest kupować na lokalnych targach lub w sklepach oferujących produkty od sprawdzonych dostawców. W takich miejscach masz większą pewność co do świeżości i jakości produktów.

Etykiety i certyfikaty — na co warto zwracać uwagę?

Etykiety na owocach i warzywach mogą dostarczyć wielu ważnych informacji. W tym o sposobie uprawy. Produkty Eco, BIO czy organiczne są uprawiane bez użycia syntetycznych pestycydów i nawozów, co czyni je zdrowszą opcją. Choć często są droższe, inwestycja w takie produkty przekłada się na korzyści zdrowotne.

Czy wiesz, że istnieją oznaczenia, które są cennym źródłem informacji? Nie tylko mówią o tym, gdzie i w jakich warunkach owoce i warzywa były uprawiane, ale też czy np. nie zostały zmodyfikowane genetycznie. 

Zgodnie z unijnymi normami sklepy muszą umieszczać w pobliżu owoców i warzyw takie dane jak:

  • nazwę i kraj, z którego pochodzą
  • informację o klasie jakości
  • w niektórych przypadkach również odmianę

Takie informacje winny być umieszczone w widocznym miejscu. Na przykład na tablicach nad stoiskiem. Należy wiedzieć, że sprzedawca powinien nam takie podstawowe informacje przekazać.

Jabłko jakości premium dostępne w markecie z naklejką na której widnieje kod PLU.
Na owocach i warzywach można znaleźć takie naklejki. Zwracaj uwagę na pierwszą cyfrę. / fot. Ann Asystent Zdrowia

Kod PLU powie więcej o owocach i warzywach

Na owocach i warzywach, można znaleźć tzw. kod PLU. Jego głównym zadaniem jest ułatwienie identyfikacji produktu. Jeśli poznamy podstawowe zasady odczytywania go, może okazać prawdziwą skarbnicą wiedzy.

Kod PLU (Price Look-Up) to system oznaczania owoców, warzyw oraz innych produktów świeżych. Składa się z 4 lub 5 cyfr i dostarcza informacji na temat rodzaju oraz sposobu produkcji danego produktu.

Jak go odczytywać? Oto, co oznaczają cyfry w kodzie PLU:

4-cyfrowy kod PLU zaczynający się cyfrą 3 lub 4: Oznacza. że produkt był uprawiany w tradycyjny sposób, z użyciem konwencjonalnych metod rolniczych, które mogą obejmować stosowanie nawozów sztucznych i pestycydów.

5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 9: Produkt został uprawiany w sposób ekologiczny, zgodnie z zasadami rolnictwa organicznego, które wykluczają użycie sztucznych nawozów i pestycydów.

5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 8: Produkt zmodyfikowany genetycznie (GMO).

Należy jednak pamiętać, że umieszczanie takiego kodu na owocach i warzywach nie jest wymogiem. To oznakowanie handlowe, które jest dobrowolne. Zdecydowanie więcej informacji znajduje się na owocach lub warzywach pakowanych. Tu normy zobowiązują producentów do podania nie tylko podstawowych danych o produkcie, ale także informacji o substancjach, które były stosowane do zabezpieczenia produktu np. przed utlenianiem. 

Świadomy wybór to łatwy wybór

Świadome wybieranie najlepszych owoców i warzyw nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczy znać kilka prostych zasad. Pamiętaj, aby zwracać uwagę na sezony, dojrzałość, strukturę oraz informacje zawarte na etykietach. Stawiając na zdrowe produkty, nie tylko korzystasz ze świetnego smaku, ale również dostarczasz organizmowi potrzebnych składników odżywczych i dbasz o swoje samopoczucie. Zacznij świadomie wybierać już dziś. Twoje ciało z pewnością Ci za to podziękuje!

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Czytaj więcej w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *